Hvad er babyblues – hvordan føles det?
Har du født for få dage siden og føler du sig fuldstændig ude af dig selv? Så er du måske ramt af babyblues. Hvis du mistænker en fødselsdpression kan du læse mere her
Det kan være uroligt svært at navigere i. Man bliver hyper følsom og kan måske slet ikke finde hoved og hale i hvad der er virkelighed og hvad der “bare” er følelser. Følelser som forsvinder af sig selv igen, når tilstanden letter.
Måske har du aldrig hørt om babyblues. Måske havde du forestillet dig, at det blev anderledes efter fødslen. Eller ikke rigtigt kunne sætte dig ind i, hvordan det ville føles at mærke baby blues på egen krop.
I denne artikel kan du blive klogere på, hvad babyblues er og få klarhed over om det du går igennem lige nu, er babyblues eller begyndelsen på en efterfødseslreaktion.

Laura Kjær Jacobsen, Fertilitet & Familiedannelse
Cand. pæd. i pædagogisk psykologi, jordemoder og samtaleterapeut
Hej og hjerteligt velkommen til Fertilitet & Familiedannelse.
Til dig der ikke kender mig, kan jeg sige, at jeg hjælper mennesker der er i vanskelige livssituationer, mens de kæmper for at blive forældre, er i fertilitetsbehandling, mens de venter barn eller når de har født og bliver forældre.
Jeg håber du finder hjælp her på siden gennem artikler, meditationer og Fertilitet & Familiedannelses podcast.
Overvejer du at komme i samtaleterapi hos mig (fysisk eller online), er du hjerteligt velkommen til, at booke en uforpligtende samtale med mig. Jeg vil glæde mig til at tale med dig og høre om din livssituation
Har du brug for mere klarhed over din situation?
Du er velkommen til at booke en uforpligtende samtale med det samme.
Så vil du komme til at tale med Laura Kjær Jacobsen, der er Jordemoder, cand. pæd i pædagogisk psykologi og har rig erfaring med babyblues og andre reaktioner efter fødslen.
De mest almindelige tegn på babyblues
-Store følelsesmæssige udsving 0-10 dage efter fødslen.
-Du kan skifte hurtigt mellem en følelse af intens lykke til dyb ulykkelighed.
-Du kan opleve at tårerne bare triller og triller ned af dine kinder, uden du på nogen måde kan forklare hvorfor
-Du kan føle dig nedtrykt og ked af det det meste af tiden. Også uden at vide helt hvorfor
-Du kan have en klar følelse af, at fortryde du har fået et barn.
Hvorfor opstår babyblues?
Efter fødslen sker der nogle store hormonelle udsving, der begynder så snart moderkagen fødes. Kroppen begynder her at omstille sig til en tilstand, hvor den ikke længere skal sørge for barnet på samme måde som før fødslen
De hormonelle forandringer skaber det du kan opleve som ”baby blues” eller tudeturen. Dertil kommer jo også hele den store forandring der ligger i pludselig, at sidde med dit lille barn i armene. Samtidig bearbejder du fødslen i dit sind. Det er klart, at det kan sætte skub i vores følelser på en ukendt intens måde.
Hvordan føles babyblues?
Her kan tårerne trille og følelserne rase på måder du aldrig har oplevet før. Nogle kvinder eller deres partner bliver i den her fase bekymret, fordi de aldrig før har haft det sådan.
Den her fase kan være virkelig tung at komme igennem, fordi følelserne kan være svære at rumme, oven i at være blevet mor. Babyblues står i modsætning til det de fleste mennesker drømmer om – at den første tid med barnet vil være helt vidunderlig. Fuld af ren lykke og forventning til livet der venter.
Sammen med følelserne kommer helt naturligt en masse tanker. Måske tanker om, hvorfor du har det sådan. Eller om det liv der venter dig sammen med dit barn. Det kan også være tanker om den fødsel du har været igennem.
Uanset hvad dine tanker går på. Uanset om du tænker de er forkerte eller ubehagelige, vil jeg opfordre dig til, at dele dem med en du holder af, som kender dig godt. Det hjælper med at give slip på tankerne. Og efter at have læst denne artikel ved du, at det er helt naturligt at du har dem.

Du kan føle du har fortrudt og være usikker på fremtiden
Det er almindeligt at komme i tvivl om det var forkert at få barn. Du kan have lyst til at spole tiden tilbage og vælge om. De følelser og tanker er nogle af de aller værste du kan møde de første dage efter fødslen.
Det føles så forkert og unaturligt at tænke sådan – når man lige er blevet forældre til et lille barn, som virkelig har brug for dig.
Du skal vide at, uanset hvor forkert det føles, så er det meget naturligt at føle som du gør. De store hormonelle udsving der sker i kroppen under fødslen, findes ikke i så intens en grad, på noget andet tidspunkt i livet. Det er de her bratte fald i nogle hormoner og stejle stigninger i andre hormoner, som der er årsagen til, at du føler som du gør. Dine følelser afspejler dine hormoner og derfor vil du, så snart stormen er redet af, opleve at have andre følelser og tanker, som er mere positive og lettere at rumme.
Det kan være forvirrende at være indlagt efter fødslen
Nybagte forældre kan opleve det som overvældende, at være indlagt efter fødslen. Amningen er for en del nyfødte og deres forældre udfordrende. Nogle børn skal lære hvordan de gør. Deres forældre må lære hvordan de bedst støtter netop deres barn. På en barseslafdeling, er der ofte rigtig god hjælp og støtte i forhold til, at få amning eller madning af barnet til at fungere.
Men i vil møde forskellige fagpersoner, i løbet af den tid i er indlgt. De vil formentligt komme med forskellige forslag til, hvordan i kan håndtere de udfordringer i møder undervejs.
Dette kan være meget overvældende, hvis du samtidig er ramt at babyblues. Det er vigtigt, at du taler med din partner (eller en anden, som er medindlagt) om dette. I skal aftale hvordan i bedst håndterer dette. For nogle kan det være en lindring at vide, at partneren tager største delen af ansvaret for, at forholde sig til de forskellige råd i får fra personalet.
Det er også en god ié, at fortælle personalet, hvis du tænker du har babyblues. De er vant til dette og kan tage højde for dette og være støttende på en ghod måde, når de ved det.
Ikke alle oplever babyblues
Ikke alle oplever babyblues efter fødslen. Og for langt de færreste varer det 10 dage. Hos nogle forekommer det i nogle timer, eller dage og slipper så igen.
Hvis du er i tvivl, om det du oplever er babyblues, kan det være at du kan spejle dig i denne artikel om fødselsdepression. Du kan også tale med din sundhedsplejerske. Eller med jordemoderen eller sygeplejersken, hvis du stadig er indlagt efter fødslen.
Hvis du oplever at have intense tanker om selvmord eller vrangforestillinger, som virker absurde eller bizzare, er det vigtigt du søger hjælp hos egen læge eller her.

Skader babyblues relationen til mit barn?
Nej. Du ved måske at den første tid med barnet er vigtigt for jeres relation. Det kan godt skabe bekymringer hos mødre, der er hårdt ramt af babyblues.
Babyblues skader ikke relationen til dit barn. Du kan godt opleve, at det kan blive overvældende, at have barnet tæt på dig, når du føler dig allermest påvirket.
Det er helt naturligt og forståeligt og du må gerne tage dig af dig selv. Giv barnet til barnets far eller andre som er tæt på det, når du har brug for lidt luft til at rumme det du oplever.
Her får barnet også opfyldt sine behov for nærhed og tryghed. De kan lægge barnet hud mod hud, så det får den nærhed og ømhed du gerne selv ville give det.
Hvad kan du gøre for at lindre babyblues
Fordi babyblues primært er hormonelt betinget, er det godt slutte fred med, at det er det lige netop du oplever. Det eneste du skal er, at vente på det letter igen. Det er ikke noget du på nogen måde er herre over. Indstil dig i stedet på, at det vil gå over af sig selv.
Indtil da, er det ok at du sørger for lidt luft til dig selv også, ved fx at overlade barnet til andre, hvis det hjælper dig. Vi har vidt forskellige behov. For nogle vil den bedste ”medicin” være at have barnet helt tæt på sig.
Rum dig selv i det du føler. Giv slip på at skulle tage ansvar for hvordan du føler og reagerer. Det er processer i din krop der er på spil her – ikke dig – og dermed ikke noget du kan være ansvarlig for.
Hvis du har brug for afklaring om det du oplever er babyblues eller måske en fødselsdepression, er altid du velkommen til at booke en gratis afklarende samtale.

Laura Kjær Jacobsen, Fertilitet & Familiedannelse
Cand. pæd. i pædagogisk psykologi, jordemoder og samtaleterapeut
Hej og hjerteligt velkommen til Fertilitet & Familiedannelse.
Til dig der ikke kender mig, kan jeg sige, at jeg hjælper forældre til børn med kolik og forældre der har udviklet en fødselsdepression eller en efterfødselsreaktion.
Jeg håber du finder hjælp her på siden gennem artikler, meditationer og Fertilitet & Familiedannelses podcast.
Overvejer du at komme i samtaleterapi hos mig (ogå online), er du hjerteligt velkommen til, at booke en uforpligtende samtale med mig.
Jeg vil glæde mig til at tale med dig og høre om din situation
Brug for mere klarhed omkring din situation?
Kontakt mig for en gratis afklarende samtale i telefonen.
Under vores samtale vil jeg lytte til, hvordan du har det og hjælpe dig videre derfra hvor du står lige nu. Du vil få helt konkrete ting med fra vores samtale, som du med det samme kan bruge til, at afhjælpe den situation du står i.
Eller tag det gratis minikursus:
3 metoder der hjælper dig, der kæmper med en efterfødselsreaktion, fødselsdepression, eller på anden vis har det svært efter du er blevet forældre

Her kan du også møde mig
Du er mere end velkommen til at sige hej via mine platforme på de sociale medier.
Eller følg Fertilitet & Familiedannelses podcast lige her.