Hvad er babyblues – hvordan føles det?

Har du født for få dage siden og føler du sig fuldstændig ude af dig selv? Så er du måske ramt af babyblues.

Det kan være uroligt svært at navigere i, fordi man bliver hyper følsom og slet ikke kan finde hoved og hale i hvad der er virkelighed og hvad der “bare” er følelser som forsvinder af sig selv igen, når tilstanden letter.

Måske havde du forestillet dig at det blev anderledes – eller ikke rigtigt kunne sætte dig ind i hvordan det ville føles at mærke baby blues på egen krop, da du måske hørte om det inden fødslen.

I denne artikel kan du blive klogere hvad babyblues er og få klarhed over om det er det du oplever lige nu.

Tegn på babyblues

-Store følelsesmæssige udsving 0-10 dage efter fødseln.

-Du kan skifte hurtigt mellem en følelse af intens lykke til dyb ulykkelighed, mange tårer

-Du kan opleve at tårerne bare triller og triller ned af dine kinder, uden du på nogen måde kan forklare hvorfor

-Du kan føle dig nedtrykt og ked af det det meste af tiden også uden at vide helt hvorfor

Hvorfor opstår babyblues?

Efter fødslen sker der nogle store hormonelle udsving, der begynder så snart moderkagen fødes. Kroppen begynder her at omstille sig til en tilstand hvor den ikke længere skal sørge for barnet på samme måde som før fødslen

De hormonelle forandringer skaber det du kan opleve som ”baby blues” eller tudeturen. Dertil kommer jo også hele den store forandring der ligger i pludselig at sidde med dit lille barn i armene og samtidig bearbejde fødslen følelsesmæssigt. Det er klar det kan sætte skub i vores følelser på en ukendt intens måde.

Hvordan føles babyblues?

Her kan tårerne trille og følelserne rase på måder du aldrig har oplevet før. Nogle kvinder eller deres partner bliver i den her fase bekymret, fordi de aldrig før har haft det sådan.

Den her fase kan være virkelig tung at komme igennem, fordi følelserne kan være svære at rumme, oven i at være blevet mor. Babyblues står også i modsætning til det de fleste mennesker drømmer om – at den første tid med barnet vil være helt vidunderlig og fuld af ren lykke og forventning til livet der venter.

Sammen med følelserne kommer helt naturligt en masse tanker. Måske tanker om hvorfor du har det sådan eller om det liv der venter dig sammen med dit barn. Det kan også være tanker om den fødsel du har været igennem.

Uanset hvad dine tanker går på. Uanset om du tænker de er forkerte eller ubehagelige, vil jeg opfordre til at dele dem med en du holder af, som kender dig godt.

Ikke alle oplever babyblues

Ikke alle oplever babyblues efter fødslen. Og for langt de færreste varer det 10 dage. Hos nogle forekommer det i nogle timer, eller dage og slipper så igen.

Hvis du er i tvivl, om det du oplever er babyblues, kan det være at du kan spejle dig i denne artikel om fødselsdepression og efterfødselsreaktion. Du kan også tale med din sundhedsplejerske. Eller med jordemoderen eller sygeplejersken, hvis du stadig er indlagt efter fødslen.

Hvis du oplever at have intense tanker om selvmord eller vrangforestillinger, som ikke har rod i virkeligheden, er det vigtigt du søger hjælp hos egen læge eller her.

Skader babyblues min relation til mit barn?

Nej. Du ved måske at den første tid med barnet er vigtigt for jeres relation og det kan godt skabe bekymringer hos mødre der er hårdt ramt af babyblues.

Babyblues skader ikke relationen til dit barn. Du kan godt opleve at det kan blive overvældende at have barnet tæt på dig, når du føler dig allermest påvirket.

Det er helt naturligt og forståeligt og du må gerne tage dig af dig selv. Giv barnet til barnets far, medmor eller andre som er tæt på det, hvis du har brug for lidt luft til at rumme det du oplever.

De kan også lægge barnet hud mod hud, så det får den nærhed og ømhed du gerne selv ville give det.

Hvad kan du gøre for at lindre babyblues

Fordi babyblues primært er hormonelt betinget, er det godt slutte fred med at det er det lige netop du oplever og blot vente på det letter igen. Det er ikke noget du på nogen måde er herre over. Indstil dig i stedet på at det vil gå over af sig selv.

Indtil da, er det ok at du sørger for lidt luft til dig selv også, ved fx at overlade barnet til andre, hvis det hjælper dig. For nogle vil den bedste ”medicin” være at have barnet helt tæt på sig.

Rum dig selv i det du føler og giv slip på at skulle tage ansvar for hvordan du føler og reagerer, hvis du mærker du gør det. Det er processer i din krop der er på spil her – ikke dig – og dermed ikke noget du kan være ansvarlig for.

Hvis du har brug for at tale med en der er specialiseret i de psykologiske processer i forbindelse med at blive mor, er du velkommen til at booke en gratis afklarende samtale.

Laura Kjær Jacobsen, Klinik for Fertilitet & Familiedannelse

Laura Kjær Jacobsen, Klinik for Fertilitet & Familiedannelse

Jordemoder og uddannet kandidat i pædagogisk psykologi

 

Hej og hjerteligt velkommen til Fertilitet & Familiedannse.

Til dig der ikke kender mig, kan jeg sige, at jeg hjælper mennesker lettere igennem det som er svært, mens de kæmper for at blive forældre, venter barn og bliver forældre.

Jeg håber du finder hjælp gennem mine artikler, Fertilitet & Familiedannelse pod cast og de gratis kurser og visualiseringer.

Du er altid velkommen til at kontakte mig for en snak om dine udfordringer.

Brug for mere klarhed omkring din situation?

Kontakt mig for en gratis afklarende samtale i telefonen.

Under vores samtale vil jeg lytte til, hvordan du har det og hjælpe dig videre derfra hvor du står lige nu. Du vil få helt konkrete ting med fra vores samtale, som du med det samme kan bruge til, at afhjælpe den situation du står i.

Eller tag det gratis minikursus:

3 metoder der hjælper dig, der kæmper med en efterfødselsreaktion, fødselsdepression, eller på anden vis har det svært efter du er blevet forældre

 

Laura Kjær Jacobsen - Klinik for Fertilitet & Familiedannelse

Her kan du også møde mig

Du er mere end velkommen til at sige hej via mine platforme på de sociale medier.

Eller følg Fertilitet & Familiedannelses podcast lige her.

Laura Kjær Jacobsen - Klinik for Fertilitet & Familiedannelse

Tilmeld dig mit nyhedsbrev

Tilmeld dig mit nyhedsbrev og få inspiration og psykologisk indsigt der kan skabe bevægelse i dit liv, mens du kæmper med at få et barn, er gravid eller når du bliver forælder.

Du får samtidig adgang til et super konkret og brugbart podcast afsnit, som kan medvirke til at flytte dig fra bekymringer og tankemylder, over i en følelse af tillid og ro.

Mange tak, du er nu tilmeldt mit nyhedsbrev.