Når vi føler der er et barn der venter derude
I mit terapeutiske arbejde, møder jeg ofte kvinder og mænd der kæmper for at få børn, som har en oplevelse af, at der er et helt særligt barn der venter på dem et sted derude. Her kan du læse om hvordan du kan forholde dig til en sådan oplevelse. Samt hvordan den kan hjælpe dig igennem nogle af de aller sværeste følelser.
Nogle mærker det, de beskriver som en stærk intuitiv fornemmelse af, at der er en sjæl derude, som venter på at lande hos dem. Det kan være de har et klart billede af hvem det barn er og hvilket køn barnet har. Det kan opleves som en skæbnesbestemt relation.
Andre føler blot en overbevisning om at der er et barn til dem derude, uden at de knytter det til en højre mening til denne følelse.
For nogle kan dette virke irrationelt og eller sprituelt – hvorfor det er almindeligt for mange at tage lidt afstand til. Men det betaler sig faktisk at forholde sig til det lille barn man kæmper for.
Hvordan end man tænker om det. Det kan være en hjælp til at håndtere de mange følelser man oplever, at man begynder at forholde barnet, som er en del af kernen i de følelsesmæssige udfordringer man oplever.
Skæbne eller følelsesmæssig projektion?
Psykologisk set kan man fremsætte mange teorier om hvorfor vi mennesker danner disse følelser, tanker og indre billeder. Blandt andet vil man kunne begrunde deres fremkomst i sindet, med den stærke menneskelige drift det er, at ønske sig et barn.
Ligeledes vil mennesker med en sprituel eller religiøs tilgang til livet forstå oplevelsen som reel og virkelig – altås ikke blot som en psykologisk projektion i sindet.
Oplevelsen af barnet er foranderlig
Gennem efterhånden mange samtaler med mennesker der kæmper for at blive forældre (igen), er det mit indtryk, at de fleste ligger sig et eller andet sted midt imellem de to fortolkninger af den følelse vi kan opleve.
Derfor kan vi opleve at svinge imellem den klare opelvelse vi måske har nogle dage og andre dage tvivle på den, og føle os mere sikre på at vores opelvelse måske virkelig er en eller anden form for forsvarmekanisme.
Brud tabuet – det lindrer!
Ligeldes oplever jeg, at det føles som et tabu for mange at tale om. For det betyder, at vi er nødt til at forholde os til vores egen spiritualitet og det er vi som kultur – generelt set – ikke særligt vant til.
Ikke desto mindre føles det ofte som om der trænger frisk luft ind i rummet, når jeg åbner op for den muligheden til at forholde sig til det barn man ønsker, som om det allerede findes et sted der ude.
Sorgen afløses for et øjeblik at lettelse over at dette aspekt kan få plads, fordi det ER noget som fylder for mange der er i fertilitetsbehandling eller oplever at miste igen og igen.
Udfordringen ved at undgå at forholde sig til det barn man kæmper for at blive forældre til, er at nogle af de allermest centrale svære følelser, bliver “hjemløse”.
Sorgen centrerer sig jo ikke om noget diffust, men om et barn, du gerne vil være mor eller far til. For at kunne forholde dig til sorgen på en sund måde, har barnet en enorm betydning.
Får jeg det ikke bare endnu værre?
Nogle er tilbageholdene, fordi de er bange for, at det blot gør det hele værre, hvis de begynder at forholde sig til barnet de endnu ikke har fået. De frygter at smerten vokser. Intentionen er heller ikke at kontakten skal være intensiv eller blvier grunlaget for ens væren, men noget man kan trække på, når man mærker behovet for det.

Barnet du længes efter giver dine følelser et mål
Når vi kæmper for at få børn, lider vi dagligt et tab, ingen kan se.
Det er en kæmpe udfordring netop i relation til barnløshed…
For når vi mennesker i andre sammenhænge, oplever tab af nærtstående, er det er menneske vi kan rette vores sorg og svære følelser mod. Denne rettethed, hjælper sorgprocessen på vej.
Det samme gør sig gældende, når vi kæmper med svære følelser (og sorg) over det barn, vi ligenu bare ikke kan få.
Derfor betaler det sig, at rette blikket mod det barn du længes efter, og måske føler en meget stærk forbindelse til.
Det forudsætter faktisk ikke, at du forholder dig til din egen spiritualitet. Du kan vælge at gøre det og tænke på det som en hjælp og støtte i din følelsesmæssige process. Ligesom du kan forholde dig til det på et højere plan, når det er meningsfuldt.
Sådan gør du
For mange er det tilstrækkeligt at forestille sig, at barnet er der, et sted og ikke så meget mere.
Du bestemmer selv hvor detaljeret det giver mening for dig, at skabe barnet i dine tanker. Det afhænger af, hvordan det føles meningsfuldt for dig.
Det er naturligt, hvis der dukker en følelse op af barnets som væsen inden i, når vi gør det.
Hvis du fornemmer det vil være hjælpsomt for dig, så begynd at have små samtaler med dit barn – måske oplever du det som monologer. Det er ikke ualmindeligt at få en følelse af, at barnet på en eller anden måde responderer. At det lytter.
Du kan også skrive små breve til barnet.
“Jeg længes sådan efter dig, du skal komme ned til mig nu, jeg kæmper alt hvad jeg kan, jeg kan ikke forestille mig livet uden dig… jeg drømmer om at vise dig hvor jeg er vokset op, dit lille værelse, de sko jeg købte sidste år da jeg havde en positiv graviditets test”
Det kan lyde vidt forskelligt fra dag til dag og fra menneske til menneske….fra situation til situation.
Hvis du synes det er svært at forholde dig til det her, hvilket mange mennesker gør, eller du er bange for hvad andre må tænke om det, så husk at du ikke behøver at dele din praksis med nogen, hvis ikke du ønsker det.
Det her fjerner ikke smerten. Det løser ikke problemet. Men det vil være med til, at skabe lidt ro i nogle af de svære følelser, som i den grad er hjemløse…
jeg håber det giver dig nogle meningsfulde og lindrende oplevelser at tage huld på det her psespektiv i din særlige situation
Du er velkommen her
Hvis du virkelig kæmper følelsesmæssigt lige nu, og tænker det ville være en hjælp at tale med mig om det, er du selvfølgelig velkommen til at kontakte mig .Der findes mange måder vi sammen kan hjælpe dig på vej, igennem den her svære tid. Du kan booke online eller kontakte mig via den grønne knap nedenfor.

Laura Kjær Jacobsen, Fertilitet & Familiedannelse
Cand. pæd. i pædagogisk psykologi, jordemoder og samtaleterapeut
Hej og hjerteligt velkommen til Fertilitet & Familiedannelse.
Til dig der ikke kender mig, kan jeg sige, at jeg hjælper mennesker, der er ufrivilligt barnløse, er i fertilitetsbehandling eller oplever graviditetstab med at bearbejde deres oplevelser og sorg og derved komme bedre igennem deres forløb.
Overvejer du eller din partner, at komme i samtaleterapi hos mig (fysisk eller online), er du hjerteligt velkommen til, at booke en uforpligtende samtale med mig. Jeg vil glæde mig til at tale med dig og høre om det du går og kæmper med.
Jeg håber også du finder hjælp her på siden gennem artikler, meditationer og Fertilitet & Familiedannelses podcast.

Laura Kjær Jacobsen, Fertilitet & Familiedannelse
Cand. pæd. i pædagogisk psykologi, jordemoder og samtaleterapeut
Hej og hjerteligt velkommen til Fertilitet & Familiedannelse.
Til dig der ikke kender mig, kan jeg sige, at jeg hjælper mennesker, der er ufrivilligt barnløse, er i fertilitetsbehandling eller oplever graviditetstab med at bearbejde deres oplevelser og sorg og derved komme bedre igennem deres forløb.
Overvejer du eller din partner, at komme i samtaleterapi hos mig (fysisk eller online), er du hjerteligt velkommen til, at booke en uforpligtende samtale med mig. Jeg vil glæde mig til at tale med dig og høre om det du går og kæmper med.
Jeg håber også du finder hjælp her på siden gennem artikler, meditationer og Fertilitet & Familiedannelses podcast.
Her kan du også møde mig
Du er mere end velkommen til at sige hej via mine platforme på de sociale medier.
Eller følg Fertilitet & Familiedannelses podcast lige her.