Hvorfor er det så svært at sige højt at man har en efterfødselsreaktion

 

 

Et indre tabu

Jeg tror at en af de største hindringer for, at søge hjælp når man har en efterfødselsreaktion er, at selve det at skulle have hjælp, er en eller anden form for manifestation af, at der virkelig er noget galt med én.

Det at skulle have hjælp, kan få en til at føle sig endnu mere dysfunktionel. Det at skulle have hjælp kan gøre at man føler sig svag i en livssituation, hvor man har brug for at være stærk og velfungerende.

 

Voldsomme selvbebrejdelser – og kritik i parforholdet

Ofte er der mange bebrejdelser i spil, når man har en efterfødselsreaktion. Inden i en. Men også i parforholdet. Når man er trist, uengageret, følelseslammet eller det modsatte, trækker sig eller måske bliver meget frustreret og vred indimellem og godt ved man burde knuselske det lille barn og indimellem nyde tilværelsen som forældre, så kommer man til at være vred på sig selv, måske føle sig overset og magtesløs.

Kæresten kommer til at savne – dybt on inderligt – den man også er, som indimellem eller hele tiden driver ind i skyggerne. Kæresten kommer til kort, føler sig også magtesløs og overset og kommer mere eller mindre eksplicit til at bebrejde dig. Det signalerer blot at dine egne tanker om, at du er totalt utilstrækkelig bliver bekræftet. Det får dig til at føle endnu mere skam. Føle dig endnu mere forkert. Det låser dig fast i et mønster der betyder at det bliver endnu sværere, at få hjælp.

 

Modet til at erkende man er blevet ramt af en efterfødselsdepression

En anden hindring for at søge hjælp, er at du skal være klar til at erkende, at du har en efterfødselsreaktion. Det kan være svært når man bærer hele ansvaret i sit indre.

Derfor får jeg lyst til at skrive til dig, der kæmper følelsesmæssigt imens du venter barn eller efter den lille er blevet født:

Ingen er selv skyld i, at de får en efterfødselsreaktion! Når du føler skam over dine tanker, følelser og reaktioner – så husk det er din tilstand der “taler”. Og du er ikke selv skyld i din tilstand. Efterfødselsreaktionen er noget der er “sket” for dig, lige som et trafikuheld sker for andre.

8-10% har det ligesom dig hvis man spørger dem i graviditeten og efter fødslen er der lidt flere der oplever at få en efterfødselsreaktion. Du er bestemt ikke alene. Du er bestemt ikke forkert. Du er lige som du skal være.

Jeg har også haft en efterfødseslreaktion!

Når du bebrejder dig selv, så skift det ud med en venlig stemme, der støtter dig. Og søg hjælp hvis din tilstand ikke slipper inden længe. Samtaler og terapi kan gøre underværker, når man har en efterfødselsreaktion.

Alle gode tanker til dig og det du står i – Laura

 

Du kan læse mere om fødselsdepression her

Hvis du går og kæmper mens du venter barn, så læs med her

Her på familiedannelse.dk finder du en række andre artikler om forskellige reaktioner man kan have i forbindelse med, at man bliver forældre. Blandt andet også artikler rettet specifikt mod mænd og kvinder.

 

Laura Kjær Jacobsen, Fertilitet & Familiedannelse

Laura Kjær Jacobsen, Fertilitet & Familiedannelse

Cand. pæd. i pædagogisk psykologi, jordemoder og samtaleterapeut

Hej og hjerteligt velkommen til Fertilitet & Familiedannelse.

Til dig der ikke kender mig, kan jeg sige, at jeg hjælper mennesker der kæmper med fødselsdepression, med at få det godt igen.

Overvejer du at komme i samtaleterapi hos mig (fysiske og online), er du hjerteligt velkommen til, at booke en uforpligtende samtale med mig. Jeg vil glæde mig til at tale med dig og høre om din situation

Jeg håber du finder hjælp her på siden gennem artikler, meditationer og Fertilitet & Familiedannelses podcast.

Få hjælp med det samme

Du er velkommen til at booke en gratis og uforpligtende samtale, hvor du kan mærke hvilken forskel samtaler kan gøre for dig og om jeg er den rette til at hjælp dig.

(Jeg tilbyder både fysiske og online samtaler)

Laura Kjær Jacobsen, Fertilitet & Familiedannelse

Laura Kjær Jacobsen, Fertilitet & Familiedannelse

Cand. pæd. i pædagogisk psykologi, jordemoder og samtaleterapeut

Hej og hjerteligt velkommen til Fertilitet & Familiedannelse.

Til dig der ikke kender mig, kan jeg sige, at jeg hjælper mennesker der kæmper med fødselsdepression, med at få det godt igen.

Overvejer du at komme i samtaleterapi hos mig (fysisk og online), er du hjerteligt velkommen til, at booke en uforpligtende samtale med mig. Jeg vil glæde mig til at tale med dig og høre om din situation

Jeg håber du finder hjælp her på siden gennem artikler, meditationer og Fertilitet & Familiedannelses podcast.

Det siger andre, om den hjælp de fik gennem samtaler hos Laura, mens de havde en fødselsdepression

“Det var som om jeg blev splintret i tusind stykker efter fødslen. Jeg var selt ikke mig selv. Jeg var så langt væk indtil jeg kom hos dig. Ligesom bedøvet. Følte kun bekymring eller ingenting overhovet. Du hjalp med med at forstå mig selv om min situation. Det gav mig retning og håb. Vi er ikke i mål endnu, fordi min baby fortsat græder meget og jeg ikke får meget søvn. Men det at komme hos dig gør en enorm forskel. Jeg føler mig ikke længere deprimeret. Nu er det eneste jeg mangler at mit barn begynder at sove, så vi får en mere almindelig hverdag”

“Det bedste jeg har gjort for min familie var at begynde et forløb sammen med Laura. Jeg var begyndt at blive aggressiv på en måde jeg slet ikke vidste jeg havde i mig. Min læge sagde jeg skulle på antidepressiv medicin. Men jeg tænkte at det simpelthen ikke kunne passe og samtaler var nok for mig. Det hjalp fra første samtale. Det der betød noget for mig var, at blive forstået og have et sted hvor jeg kunne tale frit om det hele. Jeg bor i udlandet og online samtaler fungerede fuldstændig ligeså godt som almindelige samtaler for mig”.

“Min situation var at jeg udviklede angst, særligt når jeg skulle sove. Dagene gik ok. Jeg holdt sammen på mig selv. Men om aftenen kom alle tankerne. Og jeg blev så bange. Det var så overvældende for jeg havde altid kunnet klare alt jeg satte mig for. Jeg er så taknemmelig for den hjælp du gav mig. Det gjorde mig tryg. Jeg havde ikke klaret det uden dig – Tak Laura ❤”.

Her kan du også møde mig

Laura Kjær Jacobsen hjælper ved barnløshed, graivditet, efter fødseslreaktioner og fertilitetsbehandling

Du er mere end velkommen til at sige hej via mine platforme på de sociale medier.

Eller følg Fertilitet & Familiedannelses podcast lige her.

Her kan du også læse lidt fakta om fødselsdepression