Sådan er det at være mand i fertilitetsbehandling og sådan støtter du ham!

 

Op i mod hver tiende mand går med sin partner igennem fertilitetsbehandling.

Der er altså meget stor sandsynlighed, for at du kender mindst en eller to som har svært at blive far – og må kæmpe rigtig hårdt for det.

Denne artikel gør dig klogere på hvordan det kan være, at være ham og hvilken støtte de fleste mænd i fertilitetsbehandling ville ønske de fik.

 

At være i fertilitetsbehandling er ikke nemt. Mange oplever det som det mest stressende de nogensinde har været igennem.

For ca. 50% af mændene, opnås graviditet hos kæresten forholdsvist hurtigt og nemt og dermed når disse mænd, ikke at blive så svært påvirkede.

 

Den halvdel der bliver alvorligt ramt

 

Denne artikel handler om den anden halvdel. Den halvdel som for alvor oplever hvad det gør ved deres kæreste, dem selv, deres parforhold, deres og forhold til venner og familie og deres økonomi er være ufrivilligt barnløs.

Alle mænd og er forskellige. Ligesom deres individuelle situationer er det. Derfor må du bruge artiklen her til at få indblik i, hvad der kan være ”på spil” hos ham du kender og dernæst sørge for at forholde dig nysgerrigt til hvordan det lige præcist er for ham, når i taler om det.

 

Om mandens måde at håndtere følelser i fertiltetsbehandling?

 

Ofte vil en mand der sammen med sin kæreste kæmper for at blive forældre, føle et enormt ansvar for hvordan hans kæreste har det. Det vil være meget vigtigt for ham, at hun har det så godt som muligt.

Det kan blive meget udfordrende, fordi han som mand fungerer radikalt anderledes følelsesmæssigt end hund gør som kvinde.

Hun vil ofte have brug for at tale om det og have brug for at han er der og viser han føler det samme som hende ved, at han taler med hende om deres situation og følelser. Samt ved at han deltager i undersøgelser på fertilitetsklinikken sammen med hende.

Det er der bliver rigtig svært for manden her er, at han på den ene side føler et ansvar for, at være der for sin kæreste. Men på den anden side ofte fungerer lidt anderledes følelsesmæssigt. Manden har nemlig en anden natur. En anden måde at håndtere de svære følelser på. Han har behov for at koble af fra sine følelser og tanker omkring barnløsheden. Og han er i stand til at gøre det. Fx ved at arbejde mere, dyrke motion, hænge ud med venner, ved at game eller dyrke andre interesser.

I tunge samtaler med kæresten kommer det til udtryk ved, at han ind imellem mister koncentrationen, eller brat skifter emne og taler om noget helt andet, eller at han fyrer en joke af.

For kvinden kan det se ud som om han ikke er lige så engageret i behandlingen og at det betyder mindre for ham. Men det er tvært imod sådan, at jo mere manden har brug for pauser, jo mere påvirket kan han være af situationen. Pauserne er mandens måde at holde ud at være i følelserne.

 

Mandens særlige paradoks

 

Paradokset bliver at han på den ene side, kan have en følelse af, at svigte sit ansvar som partner og på den anden side har behov for at cope med følelserne på en måde som er naturlig for ham som mand.

Ofte kan det være en hjælp for mænd, at få indblik i hvad der ligger bag denne mekanisme – at det ikke er ligegyldighed fra hans side. Ligesom det ikke tungsind fra hans kærestes. Men snarere at vi fra naturens side er indrettet forskellige og har forskellige måder at håndtere følelser på, som mænd og kvinder.

Hvis du leder efter en terapeut eller psykolog som kan hjælpe dig – så læs om hvad du skal være opmærksom på i denne artikel

 

Når mandens krop er ”årsagen” til parrets barnløshed

 

Hos de mænd, der oplever at det er deres krop, som er årsagen til, at parret må kæmpe for at få børn, bliver han sendt igennem en svær følelsesmæssig proces.

Dels er der følelsen af skyld over, at deres kæreste må gå igennem behandlingen, som både er fysisk og følelsesmæssigt krævende på grund af det manden ser som en mangel hos ham. Det kan pine ham, at ham ikke kan bære en del af byrden – tage smerten og behandlingen i stedet for hende.

Han ville hellere end tage smerten og ubehaget.

 

Identitetskrise og følelsen af at være en “nitte”

 

Dertil kommer den identitetskrise, som altid følger med nedsat fertilitet. For nogle varer denne fase længere tid end andre. Og enkelte slutter aldrig fred med, at de har svært ved, eller ikke er i stand til at gøre deres kæreste gravid på almindelig vis.

Manden kan føle sig som en ”nitte”. Måske vil han føle sig komplet uduelig. fordi han ikke kan opfylde den mest basale menneskelige opgave: At sætte børn i verden.

Det påvirker hans selvværd og selvopfattelse. Han kan føle sig ualmindeligt lidt værd. I de værste tilfælde mister han helt følelsen af formålet med at være sat i verden. I hvert fald for en tid.

 

Fertilitet: Her er manden ofte særligt privat

 

Manden har meget sjældent lyst til at tale med andre end hans kæreste eller en terapeut om sin egen infertiltet. Det er et meget svært sted for ham at lade andre betræde, fordi det er så komplekst og hårdt.

Derfor er det her en god ide, at lade manden selv invitere dig til at tale med ham dette. Hvis han har lyst. Det er ikke noget han ønsker, at blive spurgt direkte ind til. Det du kan bruge den her viden til, er at få en forståelse for hvor meget han måske faktisk går og kæmper. Og til at vide, at når manden troligt kommer til fodbold og virker til at hygge sig med vennerne, så behøver det ikke at betyde, han er ok. Det kan netop være hans måde at håndtere det  som er svært.

Så i stedet for at sprøge direkte ind hvordan han håndterer at have nedsat sædkvalitet, kan du i stedet blot spørge hvordan det går og om han egentlig er ok. Så kan han selv vælge hvad han vil tale om.

 

 

Når manden i fertilitetsbehandling isolerer sig

 

Du vil også kunne opleve det modsatte af at han er udadvendt og deltager i de ting han plejer: At manden trækker sig. At han bliver vred og kortluntet. At han takker nej til arrangementer eller, at du ganske enkelt ikke hører fra ham.

 

Her kan det være godt at gribe fat i manden – fortælle ham, du har hørt det kan være super udfordrende at være i en situation som hans – og at du altså gerne vil hænge ud med ham, høre om det, eller lave noget der får ham til at glemme det hele lidt.

Det kan være han har brug for at trække sig i en periode. Det kan være det bedste for ham. Men det er vigtigt han ikke får lov til, at isolere sig i over længere tid. Her er det din opgave som fx holdkammerat, ven, bror, søster eller kollega løbende, at tage fat i ham og opfordre ham til, at gøre noget du ved, han normalvis synes er fedt.

 

 

Dette siger mændene selv, er en god hjælp!

 

Artiklen her er skrevet på baggrund af erfaringer jeg har gjort med igennem mange, mange samtaler med mænd, der har måttet kæmpe for at blive fædre.

Jeg ved det kan være svært at være pårørende. Man kan være for berøringsangst eller komme til at spørge for meget.

Men der er nogle helt enkle ønsker til, hvordan pårørende håndterer situationen, som går igen hos stort set alle de mænd, som har valgt at fortælle deres venner og familie om det de går igennem.

  1. At pårørende er ydmyge. At mandens pårørende forstår, at de på ingen måder ved hvordan det føles at være i hans situation.
  2. At de pårørende er åbne om, at de forsøger, så godt de kan, men at de ved de indimellem får sagt noget klodset eller noget der gør ondt på manden. Så føles det på en helt anden måde ok for manden, når de pårørende ”jokker i spinaten”
  3. At han får lov, at få sine pusterum – sit frirum hvor han kan slukke for bekymringerne.
  4. At de pårørende ved, at hans positive indstilling måske er en rolle han påtager sig for at løfte sin kæreste. Men at han inde bagved er akkurat lige så bekymret som kæresten.
  5. At de folk omkring ham forsøger at fornemme om det er okay, at de spørger ind – og at de når det gør det – spørger ind, når de har ham på tomandshånd.
  6. At de når de spørger, altid giver ham en udvej, ved at sige at det er okay, hvis han ikke har lyst at tale om det. Eller sprøge om han har lyst til at tale om det først.
  7. At de mennesker han har omkring sig, gør en alvorlig indsats for at overveje hvordan det må være at være ham.
  8. At de pårørende stopper med at tale om andre par de kender, som har været i en lignende situation. De er derimod velkommen til at dele deres egne erfaringer med ufrivillig barnløshed og fertilitetsbehandling.

 

Held og lykke med at være der for den mand du kender som lige nu kæmper for at blive far! Jeg håber inderligt, det snart lykkedes for ham og hans kæreste.

Desværre, er der skrevet meget lidt til mænd, specifik om at være ufrivilligt barnløs – hos Fprum for mænds sundhed kan du læse mere generelt om mænd der oplever udfordringer i forbindelse med deres helbred.

 

 

 

Laura Kjær Jacobsen, Fertilitet & Familiedannelse

Laura Kjær Jacobsen, Fertilitet & Familiedannelse

Cand. pæd. i pædagogisk psykologi, jordemoder og samtaleterapeut

Hej og hjerteligt velkommen til Fertilitet & Familiedannelse.

Til dig der ikke kender mig, kan jeg sige, at jeg hjælper mennesker, der er ufrivilligt barnløse, er i fertilitetsbehandling eller oplever graviditetstab med at bearbejde deres oplevelser og sorg og derved komme bedre igennem deres forløb.

Overvejer du eller din partner, at komme i samtaleterapi hos mig (fysisk eller online), er du hjerteligt velkommen til, at booke en uforpligtende samtale med mig. Jeg vil glæde mig til at tale med dig og høre om det du går og kæmper med.

Jeg håber også du finder hjælp her på siden gennem artikler, meditationer og Fertilitet & Familiedannelses podcast.

 

Laura Kjær Jacobsen, Fertilitet & Familiedannelse

Laura Kjær Jacobsen, Fertilitet & Familiedannelse

Cand. pæd. i pædagogisk psykologi, jordemoder og samtaleterapeut

 

Hej og hjerteligt velkommen til Fertilitet & Familiedannelse.

Til dig der ikke kender mig, kan jeg sige, at jeg hjælper mennesker, der er ufrivilligt barnløse, er i fertilitetsbehandling eller oplever graviditetstab med at bearbejde deres oplevelser og sorg og derved komme bedre igennem deres forløb.

Overvejer du eller din partner, at komme i samtaleterapi hos mig (fysisk eller online), er du hjerteligt velkommen til, at booke en uforpligtende samtale med mig. Jeg vil glæde mig til at tale med dig og høre om det du går og kæmper med.

Jeg håber også du finder hjælp her på siden gennem artikler, meditationer og Fertilitet & Familiedannelses podcast.

 

Laura Kjær Jacobsen hjælper ved barnløshed, graivditet, efter fødseslreaktioner og fertilitetsbehandling

Her kan du også møde mig

Du er mere end velkommen til at sige hej via mine platforme på de sociale medier.

Eller følg Fertilitet & Familiedannelses podcast lige her.

 

 

Tilmeld dig mit nyhedsbrev

Tilmeld dig mit nyhedsbrev og få inspiration og psykologisk indsigt der kan skabe bevægelse i dit liv, mens du kæmper med at få et barn, er gravid eller når du bliver forælder.

Du får samtidig adgang til et super konkret og brugbart podcast afsnit, som kan medvirke til at flytte dig fra bekymringer og tankemylder, over i en følelse af tillid og ro.

Mange tak, du er nu tilmeldt mit nyhedsbrev.