Det gør ondt at se i øjnene, hvis man ikke er glad når man venter barn og bliver forældre
Mange mennesker, både kvinder og mænd oplever, at have det svært mens de venter barn og i tiden efter fødslen. Det er en helt ALMINDELIG ting. Alligevel er det rigtig svært at se i øjnene.
Du kan læse en dybdegående artikel om fødselsdperession her.
At man ikke har det helt okay med at vente barn, at man føler sig nede, stresset, angst eller måske depressiv, som forældre til et lille barn, kan være rigtig svært at få sagt.
Det ville være langt lettere, hvis det var naturligt at tale om, for så ville langt flere af os kunne se vores situation i øjnene. Forholde os til den. Og få den hjælp og gøre det, som betød, at vi fik det bedre.
Vores forestillinger som modspiller, når vi har en fødselsdepression
En mulig forklaring er, at det skyldes de indre forestillinger vi har om, at vente barn og blive forældre, som noget helt særligt og glædeligt. Disse billeder skabes på i os på individplan, og i fællesskab på samfundsplan.
Forventninger fra samfundet internaliseres
På samfundsplan skabes de, i den måde vi taler om graviditet og det at have et lille barn på. De billeder og indtryk internaliseres i os. På den måde er de med til, at skabe de forventninger vi har til, at vente barn, blive forældre og familie.
Det kan være forventninger som:
(De indre forventninger til os selv, fungerer ubevidst og automatisk i vores sind – så mærk hvad de gør ved dig på et dybere plan, når du læser videre. Rationelt ved du nemlig godt, at nedenstående ikke er sandt.)
– Man kan hvad man vil som gravid og forældre. Hvis ikke, er jeg på en eller anden måde svag.
-Hvis jeg er en cool mor, kan jeg håndtere mit barn selv og have det med overalt
– Hvis jeg er en rigtig god far, så er jeg altid rolig, bevarer det kølige overblik
– Hvis jeg er en rigtig far, har mit barn et lige så stærkt bånd til mig, som til dets mor
– Jeg må aldrig have negative følelser i relation til mit barn
-En sej mor har overskud, ser godt ud og får passet på sig selv og sin krop når hun er på barsel
– En glad familie er en familie er lever sundt og lever meget harmonisk med hinanden.
-Som forældre kan man altid rumme sit barns reaktioner
-En ordentlig familie, er en pæn familie, i et pænt hus, der er pænt ryddet op og hvor alle har nogenlunde pænt tøj på.
Naturen snyder os
På individ plan skabes de indre forestillinger i høj grad også biologisk. Naturen er snedig. Den er indrettet til at overbevise os om, at det at få børn er en god idé. Det gør naturen ved, at farve vores forestillinger lidt mere rosa, end vi rationelt set godt ved, at virkeligheden er.
Det betyder, at når vi forestiller os børn, så mærker vi vidunderlige, glædelige og varme følelser. Det signalerer til vores irrationelle sind, at det at få børn er vidunderligt. Og netop det former de meget positive forestillinger, særligt om den følelsesmæssige oplevelse, der er forbundet med at få børn.
Prøv selv at lave eksperimentet her:
Dig der endnu ikke har børn, og gerne vil have det på et tidspunkt:
Har du endnu ikke børn: Tænk på det, at få børn ude i fremtiden. Har du børn: Tænkt tilbage på dine tanker om at få børn, før blev gravid/ventede barn.
- Tænk på et scenarie hvor du har dit fremtidsbarn. En scene hvor alt er godt og dejligt. Læg mærke til hvor indgående du faktisk mærker de positive følelser her.
- Tænk på en scene hvor du bliver forældre til et barn, der skriger som du ikke kan trøste. Læg mærke til hvad du føler og tænker om at komme i den situation.
Hvilke af de to scenarier mærker du mest tydeligt? Langt de fleste vil svare det første scenarie. Vi er nemlig langt mere modtagelige for behagelige følelser, i relation til at få børn end mindre behagelige.
I relation til de udfordrende situationer, så skubber vores sind det gerne væk med rationelle tanker som fx ”Hvis det kommer dertil, så klarer vi nok det”. Vi er sjældent i stand til, at føle de udfordrende situationer som forældre med samme grad, som de vidunderlige.
På den måde bidrager naturen til, at skabe nogle lidt urealistisk positive indre forventninger og forestillinger til at få børn, så naturen sikrer at vi får børn og bringer menneskearten videre.
Derfor er det svært at sige højt, når man har en fødselsdepression
Vores billeder af at få børn, skaber tabuet, fordi de er unuancerede og mere rosenrøde end virkeligheden.
Disse positive indre billeder former vores forventninger og vores forventninger skaber tabuer, når forventningerne ikke stemmer overens med virkeligheden.
Vi laver den store fejl, at vi ubevidst tror, at vores forventninger afspejler virkeligheden. Og når vores virkelighed ikke afspejler det vi faktisk oplever, så tror vi fejlen ligger hos os. Det giver os en følelse af skam. Og voila – et tabu er skabt og dermed bliver det svært at sige højt, hvordan vi VIRKELIG har det.
Lige præcist den her mekanisme gør, at det er svært for os at se i øjnene, når vi har en fødselsdepression. Jo længere tid vi er om at erkende det, jo mere kan vores svære følelser få lov til at bide sig fast. Og jo mere mister vi, af den alle første tid sammen med vores barn.
Har du det svært? Få hjælp her. Book en uforpligtende samtale med mig og blive klogere på din situation og hvordan du får det godt igen.

Laura Kjær Jacobsen, Fertilitet & Familiedannelse
Cand. pæd. i pædagogisk psykologi, jordemoder og samtaleterapeut
Hej og hjerteligt velkommen til Fertilitet & Familiedannelse.
Til dig der ikke kender mig, kan jeg sige, at jeg hjælper mænd og kvinder der oplever barnløshed, fertilitetsbehandling og graviditetstab helt tæt på og mennesker der har det svært mens de venter barn og efter de er blevet forældre. Du kan læse meget mere om hvad jeg kan hjælpe med i menuen ovenfor.
Jeg håber du finder hjælp her på siden gennem artikler, meditationer og Fertilitet & Familiedannelses podcast.
Overvejer du at komme i samtaleterapi hos mig (ogå online), er du hjerteligt velkommen til, at booke en uforpligtende samtale med mig.
Jeg vil glæde mig til at tale med dig og høre om din situation
Her kan du også møde mig
Du er mere end velkommen til at sige hej via mine platforme på de sociale medier.
Eller følg Fertilitet & Familiedannelses podcast lige her.