Hjælp til det praktiske – her er du guld værd som pårørende!

Praktisk arbejde kan være en stor hjælp og er det i langt de fleste familier, hvor den ene forældre har en fødselsdepression.

Det er blot vigtigt at være opmærksom på, at du ikke fratager din kære alt ansvar med mindre hun eller han virkelig har behov for det. Det kan få vedkommende til at føle sig overflødig. Praktiske opgaver kan give ham/hende en følelse af at fungerer på nogle områder. Omvendt er det vigtigt at få øje på, hvis aflastning kan være en hjælp.

Alt afhængig af hvad din kære overkommer, kan det altså være en uvurderligt at sørge for hjælp til rengøring, vasketøj osv. Er du forældre, svigerforældre eller ven og kommer du og hjælper, så husk at din kære skal ikke være “på” når du er der, med mindre hun/han selv ønsker det.

Hjælp til at træffe beslutninger

Det kan være svært for din kære, at træffe vigtige beslutninger i den her periode. Det kan fx være omkring amning, behandling eller noget helt andet. Her er det vigtigt at du hjælper ham/hende med at overskue vigitge beslutninger, ved at gøre det enkelt og vende fordele og ulemper i en grad og på et tidspunkt hvor han/hun rummer det.

Vær opmærksom på hvad der sker under overfladen

Hvis din kære er perfektionistisk anlagt, vil han/hun have en tendens til at være optaget af, at alt ser normalt ud på overfladen. Det kan lede dig til at tænke, at når din kære overkommer så meget, så er det nok ikke så alvorligt alligevel. En fødselsdepression eller efterfødselsreaktion kan sagtens buldre løs under en skinnende overflade.

I denne artikel kan du få overblik over hvordan en fødselsdepression kan vise sig

Kæreste til den ramte? Tag dig af dig selv

Jeg ved det kan lyde som en umulighed lige nu. Jeg kan ikke understrege nok hvor vigtigt det er, at du også tager dig af dig selv. Du vil blive meget påvirket og få nogle følelser i klemme.

Giv det plads hos dem du har tæt på dig. Det kan også være en hjælp for dig, at tale med en der har særlig viden på området. En enkelt samtale kan gøre en forskel og give dig styrke til at fortsætte, indtil din kære får det bedre og der igen er mere plads til dine behov i jeres liv sammen.

Forældre eller svigerforældre og pårørende til et menneske med fødselsdepression eller efterfødselsreaktion?

Det kan være svært at stå på sidelinjen og ikke have ordentligt indblik i situationen. Som bedsteforældre, kan du komme til at føle dig snydt for kontakten med dit lille barnebarn.

Det kan være skuffende og smertefuldt, for lige nu handler det ene alene om, at hjælpe dit barn eller dit svigerbarn med at få det bedre. Hele situationen ændrer sig også for dig og dit barnebarn når depressionen letter.

Hvis du viser ubetinget støtte og er åben for, at hjælpe med præcist det som familien har brug for, kan det gøre en betydelig forskel. At de mærker ubetinget støtte på deres præmisser, vil være styrkende for jeres relation i fremtiden.

Mere viden for pårørende til fødselsdepression

Det kan lette din forståelse for situationen, at du ved hvordan depressionen eller efterfødselsreaktionen opleves inde fra – det kan du få indblik i denne overbliksartikel om tegn på fødselsdepression.  Her kan du læse om de følelser din kære kan kæmpe med.

Til slut vil jeg ønske dig der er pårørende, alle gode kræfter i hele verden. Du har brug for dem lige nu. Jeg kan ikke anerkende nok, hvor krævende det er for dig lige nu, hvis du er pårørende til et menneske med fødselsdepression.

Du skal vide, at din støtte sammen med samtaleterapi og i nogle tilfælde antidepressiv behandling, betyder alverden for din kæres bedring.

Du kan læse mere om at være pårørende til et menneske med fødselsdperession i denne artikel. 

 

Laura Kjær Jacobsen, Fertilitet & Familiedannelse

Laura Kjær Jacobsen, Fertilitet & Familiedannelse

Cand. pæd. i pædagogisk psykologi, jordemoder og samtaleterapeut

Hej og hjerteligt velkommen til Fertilitet & Familiedannelse.

Til dig der ikke kender mig, kan jeg sige, at jeg hjælper forældre til børn med kolik og forældre der har udviklet en fødselsdepression eller en efterfødselsreaktion.

Jeg håber du finder hjælp her på siden gennem artikler, meditationer og Fertilitet & Familiedannelses podcast.

Overvejer du at komme i samtaleterapi hos mig (ogå online), er du hjerteligt velkommen til, at booke en uforpligtende samtale med mig.

Jeg vil glæde mig til at tale med dig og høre om din situation

 

Brug for vejledning i forhold til din konkrete situation?

Kontakt mig her for en gratis afklarende samtale i telefonen.

 Samtalen kan give dig indsigt i, om den du er bekymret for, har behov for hjælp. Og du vil få viden om hvad du kan gøre for, at støtte vedkommende bedst muligt.

Under vores samtale vil jeg lytte til, hvordan du har det og hjælpe dig videre derfra hvor du står lige nu. Du vil få helt konkrete ting med fra vores samtale, som du med det samme kan bruge til, at afhjælpe den situation du står i.

Eller tag det gratis minikursus:

3 metoder der hjælper dig der kæmper med en efterfødselsreaktion, fødselsdepression, eller på anden vis har det svært efter du er blevet forældre

Laura Kjær Jacobsen - Klinik for Fertilitet & Familiedannelse
Laura Kjær Jacobsen hjælper ved barnløshed, graivditet, efter fødseslreaktioner og fertilitetsbehandling

Her kan du også møde mig

Du er mere end velkommen til at sige hej via mine platforme på de sociale medier.

Eller følg Fertilitet & Familiedannelses podcast lige her.

Tilmeld dig mit nyhedsbrev

Tilmeld dig mit nyhedsbrev og få inspiration og psykologisk indsigt der kan skabe bevægelse i dit liv, mens du kæmper med at få et barn, er gravid eller når du bliver forælder.

Du får samtidig adgang til et super konkret og brugbart podcast afsnit, som kan medvirke til at flytte dig fra bekymringer og tankemylder, over i en følelse af tillid og ro.

Mange tak, du er nu tilmeldt mit nyhedsbrev.