Guide til prænatal depression

Velkommen til denne artikel om fødselsdepression under graviditeten.

I kommende mødre og fædre fortjener den bedst mulige støtte og forståelse i denne særlige, men også udfordrende fase af jeres liv. Her giver jeg dig en guide til, at forstå og navigere gennem fødselsdepressionen under graviditeten.

Fødselsdepression kan påvirke både kvinder og mænd og er mere almindelig end mange tror. I denne artikel vil jeg forklare, hvad prænatal depression er, hvilke tegn og symptomer du skal være opmærksom på, og hvordan du kan håndtere det på en hensigtsmæssig måde. Jeg  vil også  skrive lidt om, hvorfor det er vigtigt at søge hjælp

Hvis du er på jagt efter en generel artikel om fødsesldepression, kan du finde en her.

Hvad er en fødselsdepression i graviditeten?

Fødselsdepression i graviditeten, mere formelt kaldet Prænatal depression er en form for depression, der kan opstå hos mænd og kvinder der venter barn. Det er vigtigt at forstå, at prænatal depression ikke er en personlig svaghed eller noget, der kan “overvindes” ved viljestyrke alene. Det er en tilstand, der kræver støtte, måske i form af samtaleterapi og i svære tilfælde også medicinsk behandling..

Der er flere faktorer, der formentligt kan bidrage til udviklingen af prænatal depression. Tidligere psykiske problemer, uønsket graviditet og sygdom forbundet med graviditeten. Stress og mangel på søvn og manglende støtte fra partner og familie kan også spille en rolle.

Det er vigtigt at huske på, at det ikke er den enkeltes skyld, når man udvikler en prænatal depression mens man venter barn. Det er vigtigt for mig at understrege fordi det bidrager til at fjerne enhver form for skyld eller skam forbundet med tilstanden. Dermed bliver det lettere, at tale med andre om hvordan man har det, samt række ud og søge hjælp.

Prænatal depression kan være en alvorlig tilstand, der trækker spor i livet. Både i parforholdet og i relationen til det barn man venter. Det er vigtigt at identificere tegnene og symptomerne og søge hjælp så tidligt som muligt. 

mænd kan også have det svært under graviditeten

Genkend tegn og symptomer på prænatal depression

Det er vigtigt at være opmærksom på tegnene og symptomerne på prænatal depression, så du kan søge hjælp og støtte så tidligt som muligt. Symptomerne kan variere fra person til person.

Nogle af de symptomer der kan være på, at det man kæmper med ikke er helt almindeligt, men faktisk kan være en form for depression under graviditeten, inkluderer vedvarende tristhed, håbløshed eller en følelses af tomhed, ualmindelige søvnproblemer, en følelse af skyld eller værdiløshed, tab af interesse for graviditeten.  Tanker om gerne at ville abortere, tanker om at stikke af fra det hele, angst for fødslen, og almen ængstelighed under graviditeten. Det kan også være tanker om død eller selvmord.

Det er vigtigt at bemærke, at ikke alle oplever alle disse symptomer, og at symptomerne kan variere i sværhedsgrad.

Særligt vigtigt at nævne er, at man har svært ved at knytte sig til det barn man venter. Man har svært ved at mærke nogen glæde ved barnet, eller føler bare ingen forbindelse til det.

Hvis du eller din partner oplever nogle af disse symptomer i en længere periode efter fødslen eller under graviditeten, er det vigtigt at tale med din jordemoder eller læge om det du oplever kan være en prænatal depression. Du er også velkommen til at få afklaring gennem en uforpligtende samtale her hos Fertilitet & Familiedannelse.

Mænd der kæmper mens de venter barn

Det er vigtigt for mig at understrege, at mænd også kan udvikle prænatal depression. Det altså også  er vigtigt for kommende fædre at være opmærksomme på deres egen mentale helbred og søge hjælp, hvis de har brug for det.

Det som kan være særligt for mænds måde at reagere på, kan være at de bliver mere kort for hovedet, mere agressive, trækker sig fra andre eller ikke deltager i gravididten sammen med kvinden. Samt en udtalt frygt for hvad der venter dem i livet som far. Mænd kan også lige som kvinder opleve at være ekstremt bekymrede for, om det kan slå til som forældre.

Men jeg føler mig ikke deprimeret!

Når man har en prænatal depression, reagerer man på samme måde som ved en depression efter fødslen. Men tankerne og følelserne handler selvfølgelig i langt højere grad om selve graviditeten og forventningerne til det der venter forude. Ligesom ved en fødselsdepression efter fødslen, er det ikke givet at man føler sig deprimeret, trist og energiforladt. Ligesom ved en fødselsdepression er begrebet prænatal depression misvisende. Man kan sagtens føle man har energi og overskud på andre planer. Derfor er det vigtigt at forholde sig til hvordan man føler i relation til barnet.

Hvis du som jeg nævnte tidligere, ikke mærker nogen forbindelse, glade eller kærlige tanker omkring barnet, så er det vigtigt du reagerer på det og taler med din jordemoder eller læge om det. Du er som nævnt også velkommen til at kontakte Fertilitet & Familiedannelse, for at få afklaring på hvad der lige præcist er, du oplever. Det kan du gøre via den grønne knap længere nede på side.

Er følelserne ikke på plads under graviditeten? Der er hjælp at få

Årsagen til, at det er så vigtigt at række ud og tale med nogen, der ved noget om prænatal depression, er at tilstanden påvirker din relation til dit barn. Når man har det svært under graviditeten er det langt sværere, at knytte sig til barnet – også efter barnet er født.

Ligeledes ved vi fra forskning, at det lille barn i livmoderen har rigtig godt af og udvikler sig ved, at blive talt varm og kærligt til. Dets sanser er veludviklede allerede relativt tidligt i graviditeten. Evnen til at lytte og dermed fornemme beroligende stemninger eller det modsatte er særligt veludviklet allerede i graviditeten.

Ikke mindst er det vigtigt at søge hjælp, fordi det påvirker dig og dit liv negativt. Der er ingen grund til at gå og kæmpe med noget, hvor du med den rette hjælp kan få det langt bedre.

Gennem samtaleterapi kan man lige så stille begynde at udvikle en sund forbindelse til sit barn, blandt andet ved at man får arbejdet med nogle at de ting i ens liv som føles svære. På den måde får du det bedre, samtidig med at netop dette skaber grobund for, at du kan begynde at forholde dig til det lille barn og det liv som mor eller far, der venter lige om lidt.

Prænatal depression er svært at tale om – mange har det ligesom dig

At have det skidt i graviditeten er et kæmpe tabu. Vi skal helst være glade og lykkelige, når vi venter barn. Men langt fra alle er det. Undersøgelser viser at mellem 7-11% har alvorlige følelsesmæssige udfordringer i graviditeten. Du eller din partner er altså ikke alene. Og det er ikke underligt. For det at blive forældre er jo en kæmpe omvæltning og det kan altså virkelig sætte nogle svære følelsesmæssige processer i gang i os mennesker.

Hvornår skal du have professionel hjælp?

Heldigvis kommer der mere og mere åbenhed om, at det godt  kan være svært at vente barn og at man sagtens kan have brug for hjælp. I milde tilfælde behøver ikke at være fra en terapeut. Det kan også være fra en god ven eller en anden pårørende, som man kan tale med. Det der er vigtigt er blot, at man tør og være ærlig og føler sig hjulpet af de snakke man har.

Dog vil jeg opfordre dig til at søge professionel hjælp, hvis du føler dig meget følelsesmæssigt påvirket og kan genkende det her med ikke at føle noget for barnet eller ikke at mærke en forbindelse til det. I de tilfælde er professionel hjælp afgørende, for at du får det bedre. Du kan booke en uforpligtende samtale med mig lige her under.

Laura Kjær Jacobsen, Fertilitet & Familiedannelse

Laura Kjær Jacobsen, Fertilitet & Familiedannelse

Cand. pæd. i pædagogisk psykologi, jordemoder og samtaleterapeut

Hej og hjerteligt velkommen til Fertilitet & Familiedannelse.

Til dig der ikke kender mig, kan jeg sige, at jeg hjælper mennesker der kæmper med fødselsdepression, med at få det godt igen.

Overvejer du at komme i samtaleterapi hos mig (fysiske og online), er du hjerteligt velkommen til, at booke en uforpligtende samtale med mig. Jeg vil glæde mig til at tale med dig og høre om din situation

Jeg håber du finder hjælp her på siden gennem artikler, meditationer og Fertilitet & Familiedannelses podcast.

Få hjælp med det samme

Du er velkommen til at booke en gratis og uforpligtende samtale, hvor du kan mærke hvilken forskel samtaler kan gøre for dig og om jeg er den rette til at hjælp dig.

(Jeg tilbyder både fysiske og online samtaler)

Laura Kjær Jacobsen, Fertilitet & Familiedannelse

Laura Kjær Jacobsen, Fertilitet & Familiedannelse

Cand. pæd. i pædagogisk psykologi, jordemoder og samtaleterapeut

Hej og hjerteligt velkommen til Fertilitet & Familiedannelse.

Til dig der ikke kender mig, kan jeg sige, at jeg hjælper mennesker der kæmper med fødselsdepression, med at få det godt igen.

Overvejer du at komme i samtaleterapi hos mig (fysisk og online), er du hjerteligt velkommen til, at booke en uforpligtende samtale med mig. Jeg vil glæde mig til at tale med dig og høre om din situation

Jeg håber du finder hjælp her på siden gennem artikler, meditationer og Fertilitet & Familiedannelses podcast.

Det siger andre, om den hjælp de fik gennem samtaler hos Laura, mens de havde en fødselsdepression

“Det var som om jeg blev splintret i tusind stykker efter fødslen. Jeg var selt ikke mig selv. Jeg var så langt væk indtil jeg kom hos dig. Ligesom bedøvet. Følte kun bekymring eller ingenting overhovet. Du hjalp med med at forstå mig selv om min situation. Det gav mig retning og håb. Vi er ikke i mål endnu, fordi min baby fortsat græder meget og jeg ikke får meget søvn. Men det at komme hos dig gør en enorm forskel. Jeg føler mig ikke længere deprimeret. Nu er det eneste jeg mangler at mit barn begynder at sove, så vi får en mere almindelig hverdag”

“Det bedste jeg har gjort for min familie var at begynde et forløb sammen med Laura. Jeg var begyndt at blive aggressiv på en måde jeg slet ikke vidste jeg havde i mig. Min læge sagde jeg skulle på antidepressiv medicin. Men jeg tænkte at det simpelthen ikke kunne passe og samtaler var nok for mig. Det hjalp fra første samtale. Det der betød noget for mig var, at blive forstået og have et sted hvor jeg kunne tale frit om det hele. Jeg bor i udlandet og online samtaler fungerede fuldstændig ligeså godt som almindelige samtaler for mig”.

“Min situation var at jeg udviklede angst, særligt når jeg skulle sove. Dagene gik ok. Jeg holdt sammen på mig selv. Men om aftenen kom alle tankerne. Og jeg blev så bange. Det var så overvældende for jeg havde altid kunnet klare alt jeg satte mig for. Jeg er så taknemmelig for den hjælp du gav mig. Det gjorde mig tryg. Jeg havde ikke klaret det uden dig – Tak Laura ❤”.

Her kan du også møde mig

Laura Kjær Jacobsen hjælper ved barnløshed, graivditet, efter fødseslreaktioner og fertilitetsbehandling

Du er mere end velkommen til at sige hej via mine platforme på de sociale medier.

Eller følg Fertilitet & Familiedannelses podcast lige her.

Her kan du også læse lidt fakta om fødselsdepression

Tilmeld dig mit nyhedsbrev

Tilmeld dig mit nyhedsbrev og få inspiration og psykologisk indsigt der kan skabe bevægelse i dit liv, mens du kæmper med at få et barn, er gravid eller når du bliver forælder.

Du får samtidig adgang til et super konkret og brugbart podcast afsnit, som kan medvirke til at flytte dig fra bekymringer og tankemylder, over i en følelse af tillid og ro.

Mange tak, du er nu tilmeldt mit nyhedsbrev.