Mor og kvinde med fødsesldepression: denne artikel er skrevet særligt til dig

 

Hvis du som kvinde har en efterfødselsreaktion, er der nogle helt særlige ting der gør sig gældende for dig. Blandt andet fordi du er mor – og sandsynligvis er den der er på barsel med dit barn og måske ammer dit barn. Det stiller nogle helt særlige krav til dig, selvom du er i krise.

Derfor er denne artikel målrettet dig der er kvinde. Artiklen handler om nogle af de særlige problemstillinger du som kvinde står med

Hvis du gerne vil læse mere generelt om fødselsdepression, har jeg lavet endnu en dybdegående artikel lige her.Den går nemlig i dybden på nogle andre områder, end de jeg kommer ind på her.

I artiklen her kan du finde eksempler du kan spejle dig i og vejledning til, hvordan du kan hjælpe dig selv på vej bedst muligt, sådan som du har det lige nu.

Vi kvinder fungerer selvfølgelig ikke ens følelsesmæssigt. Du vil opleve din situation på en helt bestemt måde, med baggrund i den du er og de erfaringer du har gjort dig i livet.

Hvis du er pårørende til en kvinde med fødselsdepression eller efterfødselsreaktion, kan artiklen give dig indblik i, hvad det kan være hende du er tæt på, oplever.

 

Hvis omsorgen for dit barn føles uoverkommelig

Det kan være en stor opgave at løfte, at skulle imødekomme dit barns behov samtidig med, at du har de så svært. Også selvom du måske elsker dit barn inderligt. Det kan føles som om det kræver ubeskriveligt meget af dig. Det er ikke underligt hvis du har det sådan.

Du kan opleve det som om du mangler den drivkraft, der giver dig lysten og kræfterne til at være der for barnet. At du skal gøre det på ren vilje og intet andet. Og så er det udfordrende, at være der for et spædbarn.

Hvis du har svært ved at overskue, rumme eller overkomme de opgaver du står med, kan en løsning være at få hjælp. Det er ikke din skyld, hvis du har udviklet en efterfødselsreaktion. Og det handler ikke om, at du ikke er stærk nok. At bede om hjælp er ikke at svigte, men sørge for at du igen får det godt og får det familieliv i ønsker jer.

Det kan være meget svært at bede om. Men det er meget vigtigt. For det kan være nøglen til, at du kommer dig.

 

Sygemelding af kvinder med fødselsdepression

Din partner kan overtage din barsel, mens du er sygemeldt, så han kan tage over eller i kan være mere fælles om omsorgen for jeres barn, i en periode.

Det kan også være en forældre, eller en anden person de, som kan være en fast del i barnets liv der hjælper i dagligdagen. Det kan betyde meget, at den hjælp du får bliver sat lidt i system og fungerer uden, at i løbende skal planlægge og bede om det.

Hvis du mangler overskud til at tage vare på dit barn, samtidig med at du skal tage vare på din egen heling, er det vigtigt at du lytter til hvordan du har det og beder om praktisk hjælp. Det kan lette din vej ud af depressionen hvis du har behov for, at andre i en periode tager over.

Det som kan hjælpe dig her, er at være sammen med dit barn i korte perioder som du rummer det bedst. At lade andre tage noget af det store arbejde, det er at sørge for et barn, kan hjælpe din heling på vej, så du får lyst og energi til at være der for dit barn, når du får det bedre.

 

fødselsdepression efterfødselsreaktion

Om at være kvinde, kæreste og være i krise som nybagt mor

Det vil være svært for dig at udfylde rollen som kæreste, hvis du kæmper med en efterfødselsreaktion. Du vil simpelthen mangle overskud til dette.

Ligesom i relationen til dit barn, kan du komme til at føle skyld og utilstrækkelighed. Og det kan skabe stor utryghed både hos dig og din partner, fordi så mange ting imellem jer er anderledes. Og de positive forestillinger i havde om, at blive forældre sammen bliver måske ikke indfriet.

Derfor er det enormt vigtigt, at din kæreste får noget viden om din situation og dine følelser. Fortæl ham/hende hvordan du har det. Bed ham læse nogle af artiklerne her på siden. Fortæl ham at det er vigtigt for dig at han sætter sig ind i det.

Han vil gerne vide hvordan han bedst kan støtte dig. I denne artikel som er skrevet specielt til pårørende, er et vejkort han kan navigere efter i forhold til, hvordan han bedst støtter dig.

Du kan også bede andre pårørende læse artiklen, så de får en bedre forståelse for situationen.

Derudover vil jeg opfordre dig til, at din kæreste deltager i nogle af de samtaler du eventuelt har med din læge eller terapeut, for at han får indsigt i, hvad du kæmper med og mere viden om hvordan han bedst støtter dig. Det skaber tryghed i jeres parforhold og bedre muligheder for heling, hvis han involverer sig og få viden.

Det kan også gøre en stor forskel for jer, at han kommer alene til samtale(r) hos en terapeut eller psykolog med viden på området. Dels for selv at få støtte og viden om hvordan han kommer godt igennem den her svære livsfase.

 

At være “husmor” og skulle kæmpe sig igennem dagen

psykolog fødselsdepression

 

Er du hjemme på barsel, skal du måske også være husmor.

Du kan opleve at give fuldstændig slip på de opgaver du før har taget dig af i hjemmet, fordi du ikke orker det.

Og du kan opleve at du har enormt meget brug for at holde orden og holde rent i dit hjem.

Begge dele er almindeligt når man har en fødselsdepression som kvinde.

Hvis du oplever et stort behov for, at alt omkring dig skinner og er på sin rette plads, så vil du opleve mennesker der siger, at du bør skrue ned og bare lade nullermændene ligge i hjørnet.

Også her er det vigtigt, at du forsøger at finde en balance, som er så god for dig som  muligt lige nu. Praktisk arbejde kan for nogle være en hjælp til at komme igennem de følelser de møder hver eneste dag, mens de har depressionen. Det kan blive en form for pause fra depressionen. At overkomme praktiske opgaver kan være et område, hvor du oplever at fungere godt. Løsningen er derfor ikke altid at lade de praktiske opgaver ligge.

Men det er enormt vigtigt, at du mærker efter hvornår dine aktiviteter dræner dig og hvornår det faktisk giver ro i dit sind, at der er pænt og ryddeligt.

Manglende overskud og overblik er almindeligt

Men du kan sagtens have det lige modsat. Hvis du har en depression eller efterfødselsreaktion, kan det være umuligt at overskue hvordan du går til selv helt enkle opgaver på og får dem løst. Du kan have svært ved at se og gennem føre processen foran dig. Det er helt almindeligt og naturligt, fordi du bruger dine mentale kræfter et andet sted.

Du kan dog stadig have det sådan, at det er vigtigt for dig at der er nogenlunde rent og ryddeligt, for at du trives. Bed da andre om hjælp til det. Det kan måske have en positiv effekt på din psykiske tilstand.

Og møder du mennesker, der er kritiske og  ikke forstår, hvorfor du ikke længere overskuer der du plejer, kan du bede dem læse artiklen her som er skrevet til pårørende så de bliver klar over, at det er helt normalt i din situation og at du lige nu ikke er herre over, at du ikke kan overskue det huslige arbejde.

 

 

Kvinde med fødselsdepression: Sådan får du hjælp?

Hvis du lige nu er i tvivl om du har en efterfødselsreaktion, bør du gå til din læge og få undersøgt om du har udviklet en fødselsdepression. Nogle få kan have behov for antidepressiv medicin i en periode. Kun få fortsætter med antidepressiv medicin i længere tid.

Hos egen læge kan du få en henvisning til en psykolog. I mange tilfælde vil der være en ventetid. Tid er dyrebar i din situation, fordi den første tid med dit barn ikke kommer tilbage.

Det første skridt til hurtig hjælp, kan være en gratis og uforpligtende  afklarende samtale, hvor jeg vil lytte til det du kæmper med og du kan få svar på de spørgsmål du sidder med om din situation.

Det tilbud gælder også for dig der er pårørende til en kvinde med fødselsdepression og/eller på en eller manden måde kæmper følelsesmæssigt mens hun er gravid eller efter hun er blevet mor.

 

Akut hjælp finder du her

Hvis du oplever, at have vrangforestillinger: Voldsomme tanker der ikke har rod i virkeligheden. Alvorlige tanker om selvmord, om at skade dig selv eller dit barn. I det tilfælde bør du kontakte egen læge straks, eller kontakte psykiatrisk skadestue.

 

Hvis du vil vide mere

Fokus for denne artikel har været på nogle af de særlige ting, der knytter sig til at være kvinde og gå igennem en fødselsdepression. Du kan læse meget mere om fødselsdepression her – og ikke mindst kan du få inspiration til, hvad du kan gøre for at skabe lidt lindring her og nu. Også selv om lindring føles langt væk lige nu.

 

Laura Kjær Jacobsen, Fertilitet & Familiedannelse

Laura Kjær Jacobsen, Fertilitet & Familiedannelse

Cand. pæd. i pædagogisk psykologi, jordemoder og samtaleterapeut

Hej og hjerteligt velkommen til Fertilitet & Familiedannelse.

Til dig der ikke kender mig, kan jeg sige, at jeg hjælper mænd og kvinder der oplever barnløshed, fertilitetsbehandling og graviditetstab helt tæt på og mennesker der har det svært, mens de venter barn og efter de er blevet forældre. Du kan læse meget mere om hvad jeg kan hjælpe med i menuen ovenfor.

Jeg håber du finder hjælp her på siden gennem artikler, meditationer og Fertilitet & Familiedannelses podcast.

Overvejer du at komme i samtaleterapi hos mig (ogå online), er du hjerteligt velkommen til, at booke en uforpligtende samtale med mig.

Jeg vil glæde mig til at tale med dig og høre om din situation

 

Brug for hjælp og mere klarhed omkring din situation?

Kontakt mig for en gratis afklarende samtale  – online, telefon eller fysisk i klinikken

Under vores samtale vil jeg lytte til, hvordan du har det og hjælpe dig videre derfra, hvor du står lige nu.

Du vil få helt konkrete ting med fra vores samtale, som du med det samme kan bruge til, at afhjælpe den situation du står i.

Eller tag det gratis minikursus:

3 metoder der hjælper dig, der kæmper med en efterfødselsreaktion, fødselsdepression, eller på anden vis har det svært efter du er blevet forældre

 

Laura Kjær Jacobsen psykolog fertilitetsbehandling, barnløshed, graviditet, efterfødselsreaktion, kolik og refluks
Laura Kjær Jacobsen hjælper ved barnløshed, graivditet, efter fødseslreaktioner og fertilitetsbehandling

Her kan du også møde mig

Du er mere end velkommen til at sige hej via mine platforme på de sociale medier.

Eller følg Fertilitet & Familiedannelses podcast lige her.