Fødselsdepression og pårørende: Sådan hjælper du bedst!

Den rette støtte ved fødselsdepression og efterfødselsreaktion

Når du har fundet siden her, er det sandsynligvis fordi du er tæt på en som kæmper med fødselsdepression, eller en som har en efterfødselsreaktion.

I denne artikel kan du få viden om, hvordan du bedst støtter din kære igennem fødselsdepressionen eller efterfødselsreaktionen og hvordan du samtidig tager vare på dig selv undervejs.

Tak fordi du bruger tid på at læse med her. Du skal vide at det betyder alverden, at lige netop du viser forståelse for din kære i den her tid og søger viden om hvordan du bedst muligt kan støtte vedkommende gennem den her svære fase. Din forståelse og omsorg har afgørende betydning for, hvordan din kære kommer igennem det hun eller han kæmper med.

Hvis du er i tvivl om hvad en fødselsdepression eller efterfødslsreaktion så læs mere  i denne artikel.

Erkend og anerkend din pårørendes fødselsdepression

Uanset om du er bedsteforældre, far eller mor til det lille nye barn hvor en forældre har en fødselsdepression eller efterfødselsreaktion, så er det helt afgørende, at du erkender hvad det er din kære kæmper med lige nu.

Det kan være svært, fordi du måske havde nogle store forventninger til den første tid med barnet, som slet ikke bliver indfriet.  Samtidig har du et helt andet overskud og en helt anden glæde ved livet og det lille barn. Det kan alt sammen betyde, at vi får svært  ved at se at det faktisk er en fødselsdepression eller en efterfødselsreaktion vores kære kæmper med.

Hvis din kære fortæller dig, at hun er bekymret for om hun har en fødselsdepression eller en efterfødselsreaktion, så lyt til det og støt ham eller hende i at få afklaring og hjælp.

Er det dig som er bekymret for din kære, så støt ham eller hende i at få ordentlig hjælp. Det kan også være svært selv at erkende hvad der er på spil, for den som er ramt af enten fødselsdepression eller efterfødselsreaktion.

Ordentlig hjælp er i første omgang afklaring hos egen læge og terapeutisk hjælp hos en psykolog, psykiater eller terapeut med specialviden på området. Har hun eller han en depression, er det helt afgørende at hun/han får hjælp nu.

Det er også en svær situation for dig at være pårørende

Du står også i en svær situation lige nu. Særligt hvis du er meget tæt på den depressive i hverdagen, fx som partner. Du skal vide, at den måde du støtter ham/hende på har en enorm betydning.

Det er en stor opgave og vil kræve, at du også sørger for, at der er nogen som “tager sig” af dig. Nogen som er klar til at give dig et pusterum eller lytte, alt afhængig af hvad du har behov for.

Du kan selv sidde tilbage med en skuffelse eller sorg over, at jeres familieliv ikke er som du forestillede dig. Det er vigtig at give plads til dine tanker og oplevelser, fx hos et menneske du kender godt, som forstår at lytte til dig eller hos en terapeut som har særlig viden på området.

Det er naturligt hvis du er utålmodig efter, at alt skal være godt lige nu.  Men det kan ikke forceres.  Din kæreste kommer til at få det bedre igen. Det går over. Som partner kommer du til at få din kæreste igen. Og du kommer til at se ham/ hende om en tilpas forælder. Men det er ikke lige nu.

Den måde du oplever din kære på lige nu er alene symptomer på hans/hendes tilstand. Det er hverken en afspejling af hans/hendes personlighed eller en permanent tilstand.

At opleve fødselsdepression som pårørende, skaber også svære følelser hos dig

De følelser du oplever er fuldt ud forståelige og helt naturlige. Det bedste du kan gøre er at forsøg og slutte fred med at alt ikke er godt lige nu.  Forsøg at rumme de følelser du mærker, ved at give dem plads et andet sted, end hos din kære som kæmper med enten fødselsdepression eller efterfødselsreaktion, med mindre han eller hun specifikt ønsker at vide hvordan du har det.

Det betyder alt at din kære føler sig rummet, forstået og elsket. Så gør dit allerbedste, også selvom det måske er svært for dig. at så meget er anderledes lige nu.

For at du lettere kan rumme og støtte, er det enormt vigtigt, at du har indsigt i hvordan man almindeligvis kan reagere, når man kæmper med en fødselsdepression eller en efterfødselsreaktion.

I denne artikel kan læse mere om at være en praktisk hjælp og være bedsteforældre til en mor eller far med en fødselsdepression

I denne artikel kan du blandt andet læse om at være en urokkelig støtte og kæreste til et menneske med fødselsdepression

Der er meget relevant  viden for dig,  at finde i de andre artikler om fødselsdepression her på siden. Her kan du blive klogere på, hvordan det opleves indefra at have en fødselsdepression og hvorfor din kære reagerer som hun/han gør.

Din viden kan gøre det langt lettere for dig at rumme din kære og den indvirkning det har på jeres relation og fælles liv.

 

Laura Kjær Jacobsen, Fertilitet & Familiedannelse

Laura Kjær Jacobsen, Fertilitet & Familiedannelse

Cand. pæd. i pædagogisk psykologi, jordemoder og samtaleterapeut

Hej og hjerteligt velkommen til Fertilitet & Familiedannelse.

Til dig der ikke kender mig, kan jeg sige, at jeg hjælper mænd og kvinder der oplever barnløshed, fertilitetsbehandling og graviditetstab helt tæt på og mennesker der har det svært, mens de venter barn og efter de er blevet forældre. Du kan læse meget mere om hvad jeg kan hjælpe med i menuen ovenfor.

Jeg håber du finder hjælp her på siden gennem artikler, meditationer og Fertilitet & Familiedannelses podcast.

Overvejer du at komme i samtaleterapi hos mig (ogå online), er du hjerteligt velkommen til, at booke en uforpligtende samtale med mig.

Jeg vil glæde mig til at tale med dig og høre om din situation

 

fødselsdepression

Brug for vejledning i forhold til din konkrete situation?

Kontakt mig her for en gratis afklarende samtale i telefonen.

 Samtalen kan give dig indsigt i, om den du er bekymret for, har behov for hjælp. Og du vil få viden om hvad du kan gøre for, at støtte vedkommende bedst muligt.

Under vores samtale vil jeg lytte til, hvordan du har det og hjælpe dig videre derfra hvor du står lige nu. Du vil få helt konkrete ting med fra vores samtale, som du med det samme kan bruge til, at afhjælpe den situation du står i.

Eller tag det gratis minikursus:

3 metoder der hjælper dig der kæmper med en efterfødselsreaktion, fødselsdepression, eller på anden vis har det svært efter du er blevet forældre

Laura Kjær Jacobsen - Klinik for Fertilitet & Familiedannelse
Laura Kjær Jacobsen hjælper ved barnløshed, graivditet, efter fødseslreaktioner og fertilitetsbehandling

Her kan du også møde mig

Du er mere end velkommen til at sige hej via mine platforme på de sociale medier.

Eller følg Fertilitet & Familiedannelses podcast lige her.