For pårørende: Sådan hjælper du bedst i forbindelse med fødselsdepression eller efterfødselsreaktion

Viden om støtte ved fødselsdepression og efterfødselsreaktion

 

Når du har fundet siden her, er det sandsynligvis fordi du er tæt på en som kæmper med fødselsdepression, eller en som har en efterfødselsreaktion.

I denne artikel kan du få viden om, hvordan du bedst støtter din kære igennem fødselsdepressionen eller efterfødselsreaktionen og hvordan du samtidig forsøger at tage vare på dig selv undervejs.

Tak fordi du bruger tid på at læse med her. Du skal vide at det betyder alverden, at lige netop du viser forståelse for din kære i den her tid og søger viden om hvordan du bedst muligt kan støtte vedkommende gennem den her svære fase. Din forståelse og omsorg har afgørende betydning for, hvordan din kære kommer igennem det hun eller han kæmper med.

Hvad er en fødselsdepression?

En fødselsdepression er en depression som opstår i forbindelse med graviditet, fødsel eller den første tid som forældre.

En fødselsdepression kan opspores gennem sundhedsplejens screening som foregår et par uger efter fødslen, eller diagnosticeres via egen læge.

Er du i tvivl om din kære har en fødselsdepression, kan hun eller han bestille en tid hos sin egen læge og lade lægen vurdere om vedkommende har en fødselsdepression.

Hvad er en efterfødselsreaktion

En (efter)fødselsreaktion er en længerevarende følelsesmæssig tilstand, hvor den berørte har det svært og er følelsesmæssig meget påvirket i forbindelse med graviditet, fødsel eller den første tid som forældre.

Efterfødselsreaktion kan allerede vise sig i løbet af graviditeten. Den er knyttet til den store forandring og psykiske belastning som graviditet, fødsel og den første tid som forældre kan udgøre.

Der kan være helt konkrete udløsende faktorer, som en traumatisk fødsel, søvnmangel, et utrøsteligt barn, et barn der har svært ved at spise, for tidlig fødsel og lignende.

En efterfødselsreaktion kan ikke diagnosticeres. Det er en subjektiv vurdering som fx. kan gøres i samspil med den berørte, egen læge og sundhedsplejerske, en psykolog eller en terapeut med viden om de psykologiske processer, i forbindelse med gravitet fødsel og barsel. Der kan  til en start også være hjælp at hente i en gratis afklarende samtale .

Erkend og anerkend din kæres situation

Uanset om du er bedsteforældre, far eller mor til det lille nye barn hvor en forældre har en fødselsdepression eller efterfødselsreaktion, så er det helt afgørende, at du erkender hvad det er din kære kæmper med lige nu.

Det kan være svært, fordi du måske havde nogle store forventninger til den første tid med barnet, som slet ikke bliver indfriet.  Samtidig har du et helt andet overskud og en helt anden glæde ved livet og det lille barn. Det kan alt sammen betyde, at vi får svært  ved at se at det faktisk er en fødselsdepression eller en efterfødselsreaktion vores kære kæmper med.

Hvis din kære fortæller dig, at hun er bekymret for om hun har en fødselsdepression eller en efterfødselsreaktion, så lyt til det og støt ham eller hende i at få afklaring og hjælp.

Er det dig som er bekymret for din kære, så støt ham eller hende i at få ordentlig hjælp. Det kan også være svært selv at erkende hvad der er på spil, for den som er ramt af enten fødselsdepression eller efterfødselsreaktion.

Ordentlig hjælp er i første omgang afklaring hos egen læge og terapeutisk hjælp hos en psykolog, psykiater eller terapeut med specialviden på området. Har hun eller han en depression, er det helt afgørende at hun/han får hjælp nu.

Det er også en svær situation for dig

Du står også i en svær situation lige nu. Særligt hvis du er meget tæt på den depressive i hverdagen, fx som partner. Du skal vide, at den måde du støtter ham/hende på har en enorm betydning.

Det er en stor opgave og vil kræve, at du også sørger for, at der er nogen som “tager sig” af dig. Nogen som er klar til at give dig et pusterum eller lytte, alt afhængig af hvad du har behov for.

Du kan selv sidde tilbage med en skuffelse eller sorg over, at jeres familieliv ikke er som du forestillede dig. Det er vigtig at give plads til dine tanker og oplevelser, fx hos et menneske du kender godt, som forstår at lytte til dig eller hos en terapeut som har særlig viden på området.

Det er naturligt hvis du er utålmodig efter, at alt skal være godt lige nu.  Men det kan ikke forceres.  Din kæreste kommer til at få det bedre igen. Det går over. Som partner kommer du til at få din kæreste igen. Og du kommer til at se ham/ hende om en tilpas forælder. Men det er ikke lige nu.

Den måde du oplever din kære på lige nu er alene symptomer på hans/hendes tilstand. Det er hverken en afspejling af hans/hendes personlighed eller en permanent tilstand.

De følelser du oplever er fuldt ud forståelige og helt naturlige. Det bedste du kan gøre er at forsøg og slutte fred med at alt ikke er godt lige nu.  Forsøg at rumme de følelser du mærker, ved at give dem plads et andet sted, end hos din kære som kæmper med enten fødselsdepression eller efterfødselsreaktion, med mindre han eller hun specifikt ønsker at vide hvordan du har det.  

Det betyder alt at din kære føler sig rummet, forstået og elsket. Så gør dit allerbedste, også selvom det måske er svært for dig. at så meget er anderledes lige nu.

For at du lettere kan rumme og støtte, er det enormt vigtigt, at du har indsigt i hvordan man almindeligvis kan reagere, når man kæmper med en fødselsdepression eller en efterfødselsreaktion.

Der er meget relevant  viden for dig,  at finde i de andre artikler om fødselsdepression her på siden. Her kan du blive klogere på, hvordan det opleves indefra at have en fødselsdepression og hvorfor din kære reagerer som hun/han gør.

Din viden kan gøre det langt lettere for dig at rumme din kære og den indvikrning det har på jeres relation og fælles liv.

Om være en urokkelig støtte, som pårørende ved fødselsdepression

Hvad du helt konkret kan gøre – Tryghed er altafgørende!

Det er ubeskriveligt vigtigt, at din kære føler sig rummet og forstået. Selvom du mikke forstår ham/hende og måske selv mærker at du har følelser i klemme. Det har en enorm betydning for at din kære kommer sig. Det kan ikke understreges nok.

Er du kæreste til den ramte, vil han/hun formentlig være bekymret for, om du forlader ham/hende.

Hun/han vil føle sig utilstrækkelig og frygtelig at være sammen med og være alvorligt bange for, at du bliver træt af situationen og forlader ham/hende.

Derfor er det vigtigt du meget konkret viser, at du er der for ham/hende. Den tryghed det giver, skaber lidt ro i hans/hendes sind. Og tryghed er afgørende for mental heling

Du kan fx fortælle han eller hende, at du ved hun har det svært og gør alt hvad hun/han kan for at få det bedre og at du ser han/hende som stærk.

Vær sammen med ham eller hende. Lad din kære mærke, at du er der helt fysisk. Uden fjernsyn, telefon eller andet der forstyrrer jer. Sæt dig ved ham/hende, måske med en kop kaffe i hånden. I behøver ikke tale om noget.  Hvis det er svært eller uvant, så er ti minutter en rigtig god start.

Tjek ind med din kæreste i løbet af dagen. Hvis du er på arbejde, kan det være i form af smser eller telefonopkald. Kontakten viser din kære at du er der.

Du kan opleve din kære som apatisk og uinteresseret i jeres liv og i jeres barn. Din kærestes følelser, tanker og handlinger afspejler den virkelighed hun/han oplever lige nu. De er helt reelle og velbegrundede. Det er ikke noget der bare kan ændres med viljens kraft.

Din kærestes reaktioner er et symptom på hendes/hans tilstand. Er der tale om en fødselsdepression skal der professionel hjælp og måske medicinsk behandling til for at ændre på det.

Hvis din kæreste kæmper med en efterfødselsreaktion, kan samtaleterapi være en stor hjælp for at i kommer lettere igennem det.

Giv slip på ideen om, at du ved hvad der hjælper

Det der ville virke for dig, virker ikke nødvendigvis for din kære. Lad være med at sige han/hun fx bare skal mere ud, se nogle mennesker, begynde at dyrke motion eller noget helt fjerde.

Du kan i stedet hjælpe din kære med, at komme ud i små doser. Du kan fx sige ”jeg ved godt det er svært for dig lige nu, lad os lige gå ud i solen lidt. Det er ok at du bare får jakken på og vi ikke kommer længere.” Formentlig vil I komme ud og få lidt luft sammen, fordi du gør det mere overskueligt for hende/ham.

 

Fortæl andre om jeres situation

For at jeres netværk, viser forståelse og støtter jer, er det vigtigt at de ved, hvad i faktisk kæmper med. Det kan være svært både for dig og din kæreste at sige højt, at i kæmper med fødselsdepression eller efterfødselsreaktion.

Men i vil møde en anden forståelse fra jeres netværk, hvis i konkret sætter ord på hvad jeres familie står i. Det vil give jer lidt mindre at kæmpe med. I kan eventuelt opfordre dem til, at læse denne artikel om fødselsdepression, og artiklerne som handler specifikt onm fødselsdepresion hos mænd og kvinder, så de også får en bedre indsigt i jeres situation lige nu.

Hjælp til at sætte grænser

Det er måske godt for din kære, at komme lidt ud ind imellem. Men det er ikke lig med at skulle deltage i sociale arrangementer, eller andre ting i normalt ville deltage i.

Det kan være svært at sige fra, når man i forvejen føler sig utilstrækkelig i alle sine relationer. Derfor kan din kære have meget brug for, at du hjælper med at sige nej tak, til de ting hun/han ikke overkommer lige nu.

Du som er forældre, ven eller svigerforældre til den ramte, kan sørge for at lægge op til, at han eller hun frit kan takke nej og ikke skal føle sig forpligtet til noget han/hun ikke overkommer.

 

Hjælp til det praktiske

Laura Kjær Jacobsen, Klinik for Fertilitet & Familiedannelse

Laura Kjær Jacobsen, Klinik for Fertilitet & Familiedannelse

Jordemoder og uddannet kandidat i pædagogisk psykologi

 

Hej og hjerteligt velkommen til Fertilitet & Familiedannse.

Til dig der ikke kender mig, kan jeg sige, at jeg hjælper mennesker lettere igennem det som er svært, mens de kæmper for at blive forældre, venter barn og bliver forældre.

Jeg håber du finder hjælp gennem mine artikler, Fertilitet & Familiedannelse pod cast og de gratis kurser og visualiseringer.

Du er altid velkommen til at kontakte mig for en snak om dine udfordringer.

fødselsdepression

Praktisk arbejde kan være en stor hjælp. Det er blot vigtigt at være opmærksom på, at du ikke fratager din kære alt ansvar med mindre hun eller han virkelig har behov for det. Det kan få vedkommende til at føle sig overflødig. Praktiske opgaver kan give ham/hende en følelse af at fungerepå nogle områder. Omvendt er det vigtigt at få øje på, hvis aflastning kan være en hjælp.

Alt afhængig af hvad din kære overkommer, kan det altså være en uvurderligt at sørge for hjælp til rengøring, vasketøj osv. Det kan være dig selv eller andre der hjælper her. Er du forældre, svigerforældre eller ven og kommer du og hjælper, så husk at din kære skal ikke være “på” når du er der, med mindre hun/han selv ønsker det.

 

Hjælp til at træffe beslutninger

Det kan være svært for din kære, at træffe vigtige beslutninger i den her periode. Det kan fx være omkring amning, behandling eller noget helt andet. Her er det vigtigt at du hjælper ham/hende med at overskue vigitge beslutninger, ved at gøre det enkelt og vende fordele og ulemper i en grad og på et tidspunkt hvor han/hun rummer det.

Vær opmærksom på hvad der sker under overfladen

Hvis din kære er perfektionistisk anlagt, vil han/hun have en tendens til at være optaget af, at alt ser normalt ud på overfladen. Det kan lede dig til at tænke, at når din kære overkommer så meget, så er det nok ikke så alvorligt alligevel. En fødselsdepression eller efterfødselsreaktion kan sagtens buldre løs under en skinnende overflade.

I denne artikel kan du få overblik over hvordan en fødselsdepression kan vise sig

Kæreste til den ramte? Tag dig af dig selv

Jeg ved det kan lyde som en umulighed lige nu. Jeg kan ikke understrege nok hvor vigtigt det er, at du også tager dig af dig selv. Du vil blive meget påvirket og få nogle følelser i klemme.

Giv det plads hos dem du har tæt på dig. Det kan også være en hjælp for dig, at tale med en der har særlig viden på området. En enkelt samtale kan gøre en forskel og give dig styrke til at fortsætte, indtil din kære får det bedre og der igen er mere plads til dine behov i jeres liv sammen.

Forældre eller svigerforældre til et menneske med fødselsdepression eller efterfødselsreaktion?

Det kan være svært at stå på sidelinjen og ikke have ordentligt indblik i situationen. Som bedsteforældre, kan du komme til at føle dig snydt for kontakten med dit lille barnebarn.

Det kan være skuffende og smertefuldt, for lige nu handler det ene alene om, at hjælpe dit barn eller dit svigerbarn med at få det bedre. Hele situationen ændrer sig også for dig og dit barnebarn når depressionen letter.

Hvis du viser ubetinget støtte og er åben for, at hjælpe med præcist det som familien har brug for, kan det gøre en betydelig forskel. At de mærker ubetinget støtte på deres præmisser, vil være styrkende for jeres relation i fremtiden.

Det kan lette din forståelse for situationen, at du ved hvordan depressionen eller efterfødselsreaktionen opleves inde fra – det kan du få indblik i denne overbliksartikel om tegn på fødselsdepression.  Her kan du læse om de følelser din kære kan kæmpe med.

Til slut vil jeg ønske dig der er pårørende, alle gode kræfter i hele verden. Du har brug for dem lige nu. Jeg kan ikke anerkende nok, hvor krævende det er for dig lige nu, hvis du er pårørende til et menneske med fødselsdepression.

Du skal vide, at din støtte sammen med samtaleterapi og i nogle tilfælde antidepressiv behandling, betyder alverden for din kæres bedring.

 

 

Brug for vejledning i forhold til din konkrete situation?

Kontakt mig her for en gratis afklarende samtale i telefonen.

 Samtalen kan give dig indsigt i, om den du er bekymret for, har behov for hjælp. Og du vil få viden om hvad du kan gøre for, at støtte vedkommende bedst muligt.

Under vores samtale vil jeg lytte til, hvordan du har det og hjælpe dig videre derfra hvor du står lige nu. Du vil få helt konkrete ting med fra vores samtale, som du med det samme kan bruge til, at afhjælpe den situation du står i.

Eller tag det gratis minikursus:

3 metoder der hjælper dig der kæmper med en efterfødselsreaktion, fødselsdepression, eller på anden vis har det svært efter du er blevet forældre

Laura Kjær Jacobsen - Klinik for Fertilitet & Familiedannelse

Her kan du også møde mig

Du er mere end velkommen til at sige hej via mine platforme på de sociale medier.

Eller følg Fertilitet & Familiedannelses podcast lige her.

Laura Kjær Jacobsen - Klinik for Fertilitet & Familiedannelse

Tilmeld dig mit nyhedsbrev

Tilmeld dig mit nyhedsbrev og få inspiration og psykologisk indsigt der kan skabe bevægelse i dit liv, mens du kæmper med at få et barn, er gravid eller når du bliver forælder.

Du får samtidig adgang til et super konkret og brugbart podcast afsnit, som kan medvirke til at flytte dig fra bekymringer og tankemylder, over i en følelse af tillid og ro.

Mange tak, du er nu tilmeldt mit nyhedsbrev.