Almindelige følelser for barnet, mens man har en efterfødselsreaktion

 

Det kan være meget forskelligt hvordan en efterfødselsreaktion eller en  fødselsdepression påvirker følelserne for det barn man er blevet forældre til.

Her kan du få indblik i hvordan en efterfødselsreaktion kan påvirke dine tanker og følelser for dit barn. I denne artikel findes et link til et gratis kursus, hvor du kan lære hvordan du selv kan styrke relationen mellem dig og dit barn.

Måske mærker du mest af alt tomhed og skyld når du tænker på dit barn. Det kan også være at du har mange negative tanker om barnet og savner at føle kærlighed, eller i det mindste blot, at have varme følelser for dit barn.

Det er almindeligt at have meget ambivalente følelser for sit barn, mens man har en fødselsdepression eller en efterfødselsreaktion. På den ene side kan du måske mærke lysten til at passe godt på det og på den anden side samtidig have svært ved at rumme barnet.

Du vil måske opleve at føle stor skyld overfor dit barn og være bekymret for, hvordan jeres forhold udvikler sig, for om du er en god nok mor og for om i nogensinde kommer til at få et godt liv sammen.

Derfor er det vigtigt for mig at formidle til dig, at du kan arbejde med relationen sammen med en psykolog eller terapeut som har særlig viden på området og erfaring med netop dette. Du og dit barn kan få en sund og kærlig relation selvom du i en periode er fraværende og lader andre tage over.

Det er ikke din skyld, at du har udviklet en fødselsdepression. Du fortjener al den støtte og omsorg du har behov for lige nu. Igennem terapi kan du arbejde dig frem til et dybt og nært forhold til dit barn.

 

Det kan være dit barn er et lyspunkt for dig 

Det kan også være, at du mærker, at kontakten med barnet og omsorgen for det er noget af det som hjælper dig igennem dagen. Barnet og den tid i  tilbringer sammen, kan også opleves som dit lyspunkt.

Særligt når du mærker, at barnet begynder at være i god kontakt med dig og måske endda give dig smil og andet tilbage som varmer dig indeni.

Hvis dit barn er et lyspunkt for dig i din situation, vil fysisk kontakt med dit barn være en kilde til, at din krop udløser hormonerne dopamin og oxytocin.

Også i forbindelse med amning får du en lille dosis oxytocin sendt rundt i kroppen, flere gange dagligt. Ammer du ikke kan du få lignende effekt ved at nusse og, dufte til dit barn, kigge på det og holde dit barn hud mod hud. Det kan hjælpe dig med at slappe af og lindre de tunge følelser en lille smule.

De hormoner er nemlig også forbundet med tilknytning, lykke og forelskelse og det kan være en hjælp for dig, hvis du har en efterfødselsreaktion eller fødselsdepression.

Fødselsdepression: Sådan er følelserne for dit barn

Hvorfor føler jeg som jeg gør, for mit barn?

Du har ikke selv valgt dine følelser for dit barn. Hvis du kunne ville du vælge at have kærlige følelser, for det er langt lettere.

Hvis du selv har det meget svært og oplever, at følelserne for dit barn er ambivalente eller negative, findes der helt naturlige forklaringer på dette. Det kan være fordi du ikke har tilstrækkeligt højt oxytocin niveau i kroppen, som hjælper din tilknytning på vej. Den fx kan skyldes en hård fødsel eller følelsesmæssige eller fysisk stress. Det kan betyde at tilknytningen til dit barn tager længere tid om at udvikle sig. Der kan også være naturen måde at sikre, at hvis dit helbred er “truet”, skal du kunne passe på dig selv før barnet.

Det er naturen der har indrettet det sådan for mange tusind år siden og det træk sidder i dig den dag i dag. Og kommer til udtryk fordi dit mentale helbred er på spil.

De følelser du mærker for dit barn lige nu, er altså ikke noget du er herre over eller skyld i. Det er intet galt med dig. Det handler om at du, lige nu,  ikke har det optimale rammer for at varme og kærlige følelser for dit barn udvikler sig helt så hurtigt som ellers.

Du kan selv gøre noget for at hjælpe følelserne på vej, hvis du har tilstrækkeligt overskud til at arbejde med dette. Ikke alle har overskuddet hvis de er midt i en alvorlig fødselsdepression. Det kan være i samarbejde med en erfaren terapeut. Du kan også få lidt inspiration i kurset som jeg linker til overfor. Det er naturligvis gratis. 

 

 

forskellige følelser for dine børn ved efterfødselsreaktion

 

Forskellige følelser for dine forskellige børn

Hvis du har en fødselsdepression eller en efterfødselsreaktion og har andre børn, er det almindeligt hvis du oplever, at have forskellige følelser for dine børn. Du kan sagtens opleve at have en stærk og kærlig relation til ældre søskende, fordi i har haft en anden start på livet sammen.

Det kan være svært at være i som forældre, fordi det føles forkert og er smertefuldt. Men det er ikke underligt at det er sådan, hvis du lige nu kæmper med en depression eller en efterfødselsreaktion. Når du får det bedre, vil dine følelser for dit barn ændre sig. Samtidig kan samtaleterapi hvor der er fokus på jeres relation,  være en uvurderlig støtte og hjælp til, at du begynder at mærke varme følelser for dit barn.

 

Laura Kjær Jacobsen, Fertilitet & Familiedannelse

Laura Kjær Jacobsen, Fertilitet & Familiedannelse

Cand. pæd. i pædagogisk psykologi, jordemoder og samtaleterapeut

Hej og hjerteligt velkommen til Fertilitet & Familiedannelse.

Til dig der ikke kender mig, kan jeg sige, at jeg hjælper mænd og kvinder der oplever barnløshed, fertilitetsbehandling og graviditetstab helt tæt på og mennesker der har det svært, mens de venter barn og efter de er blevet forældre. Du kan læse meget mere om hvad jeg kan hjælpe med i menuen ovenfor.

Jeg håber du finder hjælp her på siden gennem artikler, meditationer og Fertilitet & Familiedannelses podcast.

Overvejer du at komme i samtaleterapi hos mig (ogå online), er du hjerteligt velkommen til, at booke en uforpligtende samtale med mig.

Jeg vil glæde mig til at tale med dig og høre om din situation

 

Brug for hjælp og mere klarhed omkring din situation?

Kontakt mig for en gratis afklarende samtale  – online, telefon eller fysisk i klinikken

Under vores samtale vil jeg lytte til, hvordan du har det og hjælpe dig videre derfra, hvor du står lige nu.

Du vil få helt konkrete ting med fra vores samtale, som du med det samme kan bruge til, at afhjælpe den situation du står i.

Eller tag det gratis minikursus:

3 metoder der hjælper dig, der kæmper med en efterfødselsreaktion, fødselsdepression, eller på anden vis har det svært efter du er blevet forældre

 

Laura Kjær Jacobsen psykolog fertilitetsbehandling, barnløshed, graviditet, efterfødselsreaktion, kolik og refluks
Laura Kjær Jacobsen hjælper ved barnløshed, graivditet, efter fødseslreaktioner og fertilitetsbehandling

Her kan du også møde mig

Du er mere end velkommen til at sige hej via mine platforme på de sociale medier.

Eller følg Fertilitet & Familiedannelses podcast lige her.