Født for tidligt

Jeg hjælper mennsker der bliver forældre til børn der er født for tidligt og forældre til børn med sygdomme og handicap gennem samtaler og i terapiforløb

Jeg tilbyder individuelle samtaler i mit online samtalerum, i min klinik i Skørping. Hvis du indlagt i nærheden, kommer jeg gerne til dig ligesom jeg kan komme hjem til jer. 

Det er meget svært at være indlagt, med sit lille barn. Du kan have behov for hjælp under indlæggelsen. Samtaler kan både give lidt luft, klarhed og energi til at fortsætte selvom det er ubeskriveligt vanskeligt for dig lige nu.  

Uforpligtende samtale

Jeg tilbyder en gratis og uforpligtende samtale, hvor du kan fornemme, om jeg er den rigtige til at hjælpe dig. Den er du meget velkommen til at benytte dig af.

Samtalen kan foregå i telefonen, fysisk eller i mit online samtalerum. Du kan kontakte mig på almindelig vis eller se ledige tider og selv booke online.

Laura Kjær Jacobsen, Fertilitet & Familiedannelse

Laura Kjær Jacobsen, Fertilitet & Familiedannelse

Cand. pæd. i pædagogisk psykologi, jordemoder og samtaleterapeut

 

Hej og hjerteligt velkommen til Fertilitet & Familiedannelse.

Til dig der ikke kender mig, kan jeg sige, at jeg hjælper mennesker der er i vanskelige livssituationer,  mens de kæmper for at blive forældre, er i fertilitetsbehandling, mens de venter barn eller når de har født og bliver forældre.

Jeg håber du finder hjælp her på siden gennem artikler, meditationer og Fertilitet & Familiedannelses podcast.

Overvejer du at komme i samtaleterapi hos mig (fysisk eller online), er du hjerteligt velkommen til, at booke en uforpligtende samtale med mig. Jeg vil glæde mig til at tale med dig og høre om din livssituation

 

Om at blive forældre til at præmaturt barn

Når man bliver forældre til et præmaturt barn, så kommer det ofte uventet. Derfor gælder der også nogle helt særlige vilkår for dig som forældre.

Dig der er mor

For mange bliver den første tid som forældre, fx præget af en hård indlæggelse på neonatal-afdelingen. Som mor vil du her opleve, at bevæge dig langt udover sin fysiske og følelsesmæssige grænser

Det er svært at finde ro under indlæggelsen. Og samtidig med at du lige har født og er blevet mor, skal du måske malke ud hver tredje time døgnet rundt og får måske kun en god halvtimes søvn nogle få gange i løbet af natten. Mangel på søvn påvirker dine følelser, tanker og reaktioner mere end du aner.

Dig der er far

Du kan som far opleve, at skulle holde sammen på det hele. Du ser måske, at din kæreste er ude af sig selv, af mangel på søvn og ro til at bearbejde alt de hun oplever.  Ligesom du også har hovedet fuldt af tanker om jeres barn og forløbet i stå. Det kan også være, at du samtidig har ansvaret for andre børn,som er der hjemme!

Forældre til børn som er syge og måske i livsfare

Hvis jeres barn er syg og måske er i livsfare, følger der også uendeligt mange svære oplevelser og tanker med som skal bearbejdes. I vil svinge mellem håb, tillid og frygt – og hele tiden evaluere det i oplever op imod jeres barn fremtid. Oven i alt det andet jeg har beskrevet ovenfor. Det er meget at rumme og skulle bearbejde som menneske, i omgivelser og under omstændigheder, der ikke skaber gode muligheder for psykologisk bearbejdning.

Samtaler under indlæggelsen

Hvis du er forældre til et præmaturt barn, kan det derfor give god mening at overveje samtaler med en specialist – enten en psykolog som er tilknyttet neonatal-afdelingen, hvis der er mulighed for det, en sygehuspræst eller mig -mens i er indlagt. Men kun hvis du føler dig parat til det. 

Om at komme hjem med et præmaturt barn

Hvis du er forældre, til et raskt præmaturt barn som vokser og kommer i trivsel, kommer i hjem en dag. Her møder du andre særlige udfordringer. Dels forlader du den skarpe overvågning, der har været med dit barns trivsel og vækst på hospitalet. Så det er naturligt hvis du oplever, at det er svært, at have tillid til, at dit barn får opfyldt alle sine behov og trives, nu det ikke længere bliver fulgt så tæt.

Bekymringer om dit barns udvikling

En anden udfordring er, at du som forældre til et præmaturt barn, ikke kan spejle dit barns udvikling i andre børn og på den måde sikre dig, at alt er som det skal være. Det er noget jeg oplever være en stor og fuldstændig naturlig udfordring.

Noget der kræver, at man bevidst arbejder på, at lære og stole på, at man som forældre opfylder sit barns behov og at ens barn, har sit eget udviklingstempo og ikke passer ind i nogle “kasser”. Det er helt normalt, hvis du føler dig meget sårbar eller påvirket, fx hvis lægen eller sundhedsplejersken påpeger, at dit barn ikke udvikler sig helt så hurtigt som andre børn.

Dertil kommer bekymringer om barnets udvikling og fremtid. Bliver mit barn ekstra sensitivt, vil det få svært ved at uddanne sig, finde legekammerater? Kommer hun nogensinde til at spille fodbold med mig i haven? m.v. er fuldstændig normale tanker.

Men selvom oventående er normalt, kan det stadig være svært at leve med og påvirker dit liv negativt. Men det behøver ikke at være sådan. Jeg ser samtaleterapien skabe en stor forløsning hos mine klienter. De bliver gladere, mere afslappede og mærker tillid til dem selv og til at deres barn vil trives og udvikle sig.

Skyldfølelse og ansvar for den præmature fødsel

Som mor til et præmaturt barn, er det også normalt at du gennemgår alle dine handlinger, der kunne have ledt op til den præmature fødsel – at du tager et ansvar som ikke er dit. Fordi det i virkeligheden var ude af dine hænder. Det ansvar og din følelse af skyld overfor dit barn kan være tung at bære. Lige sådan er det almindeligt, hvis du som far har nagende tanker om du kunne have gjort noget anderledes. 

Om at blive forældre før tid

Det er altså på ingen måder underligt, hvis du har svært ved at lande i livet som forældre og oplever du har det meget anderledes, end andre forældre du kender. 

Det kan have stor betydning for hvordan du “lander” i livet som forældre og familie, hvis du er blevet forældre før i forventede det. De sidste uger op til fødslen, sker der en vigtig psykologisk udvikling, som gør man bliver mentalt klar til at tage imod barnet. Den proces har du måske ikke fået mulighed for at gøre færdig.

Hvis du føler dig ved siden af dig selv, usikker og sårbar, kan have en stor betydning for din oplevelse af at være forældre i mange år fremover, hvis ikke du tager hånd om det. Lige såvel som  tanker om dit barns udvikling og fremtid, kan fylde utroligt meget for jer de næste mange år, hvis ikke i lærer at håndtere dem.  

Samtaleterapien kan her, gøre en stor forskel jeres liv og for jeres fremtid. At bearbejde din oplevelse af, at blive forældre for tidligt, øve dig i at rumme dine bekymringer og usikkerhed om fremtiden, vil sætte ernegi fri til, at du i stedet kan fokusere på livet her og nu og på at være forældre for dit lille barn, på dine egne vilkår.

I er naturligvis både velkommen til at komme sammen og hver for sig og til at tage jeres barn med til samtalerne – alt afhængig af hvad der passer jer.

Laura Kjær Jacobsen hjælper ved barnløshed, graivditet, efter fødseslreaktioner og fertilitetsbehandling

Her kan du også møde mig

Du er mere end velkommen til at sige hej via mine platforme på de sociale medier.

Eller følg Fertilitet & Familiedannelses podcast lige her.