Når den følelsesmæssige bearbejdning af dit graviditetstab føles svær

 

Når man mister et barn, som ikke er rask eller som følge af, at man selv er meget syg, så kan der opstå en ubeskrivelig kompleksitet i sorgprocessen.

Den kan blive hæmmet, begrænset og forstyrret. Dermed kan man føle sig splittet.

Den splittelse kan komme til udtryk i meget bogstavelig forstand. Den kan føles som om, man har to separate dele i sig, der bearbejder sorgen og alt det man har været igennem, ved hjælp af to meget forskellige strategier.

Denne indre dynamik, kan være meget udfordrende at opleve. Netop når man er i en tid i livet, hvor man har brug for ro, kan det skabe forvirring og stagnation. Ikke alle oplever dette. Men en del gør. Derfor vælger jeg at bringe den dynamik op i artiklen her. Bandt mine klienter oplever jeg, at det hjælper sorgbearbejdningen på vej og begynde, at forstå sit indre, i det perspektiv jeg beskriver nedenfor.

Vi tænker, oplever og bearbejder tab vidt forskelligt. Du som læser med, må nødvendigvis mærke efter om det billede jeg giver dig her, resonerer med dig og vil være hjælpsomt i din personlige proces.

Du finder en anden lille artikel jeg har skrevet om, hvordan du kan tage hul på at bearbejde sorgen over dit tab, her

Laura Kjær Jacobsen, Fertilitet & Familiedannelse

Laura Kjær Jacobsen, Fertilitet & Familiedannelse

Cand. pæd. i pædagogisk psykologi, jordemoder og samtaleterapeut

Hej og hjerteligt velkommen til Fertilitet & Familiedannelse.

Til dig der ikke kender mig, kan jeg sige, at jeg hjælper mennesker, der oplever graviditetstab og ufrivllige aborter med at bearbejde deres oplevelser og sorg.

Overvejer du eller din partner, at komme i samtaleterapi hos mig (fysisk eller online), er du hjerteligt velkommen til, at booke en uforpligtende samtale med mig. Jeg vil glæde mig til at tale med dig og høre om det du går og kæmper med.

Jeg håber også du finder hjælp her på siden gennem artikler, meditationer og Fertilitet & Familiedannelses podcast.

 

To spor i dit indre

Ofte bliver sorgprocessen todelt, når der er en forståelig grund til, at du mistede dit lille barn, før det nåede termin. I de tilfælde kan den ene del, have en klar erkendelse af, at det måtte ende sådan som det gjorde.

Det kan fx være når barnet er født meget for tidligt, har alvorlige misdannelser, eller der er andre grunde som gør, at man et eller andet sted i sin sorg, forstår at tabet fra måtte være.

Det kan også være hvis man selv, som gravid, har været meget alvorligt syg eller haft det psykisk så svært i graviditeten, at man indimellem ønskede graviditeten skulle ende.

Men på samme tid vil der været et ”spor” i dit sind, og i din krop som har mistet et barn, en graviditet din krop ikke har ført til ende. Et spor der vil være præget meningsløshed og tomhed.

Den her del af dig kan stadig længes uendeligt efter at være gravid igen. Længes uendeligt efter at dit barn vender tilbage til, at være et barn der skulle leve sammen med jer. Et spor i dig der føler det uendeligt meningsløst og urimeligt.

 

Sådan kan sorgen hæmmes

Det spor som har en eller anden grad af forståelse for tabet, vil ofte kunne hæmme den mere rene sorg, der ligger i det spor der bare længes, er vred og ked af det og det som er sket. (I særlig grad ser jeg dette ske hos mennesker, som har været vant til at hive sig selv op og sørge for at komme videre)

Hver gang sorgen melder sig, vil det mere afklarede spor i dig, have en tendens til at melde sig og tale højere end sorgen.

”Ja du er ked af det, men det måtte jo ske, det kunne ikke være anderledes…” Sådan kunne det lyde, hvis det fik en stemme. Hvordan kan den stemme lyde, lige præcist inden i dig?

Den stemme kan både være god og meningsfuld. Den hjælper dig med at finde en eller anden form for fred med det der er sket. Men den kan bestemt også hæmme en sorg, som kalder på opmærksomhed fra dig.

Det kan gøre processen svær og nogle beskriver det som forvirrende. For der er noget i gang inden i, sorgfulde følelser, som man ikke rigtig kan få adgang til.

 

Hvordan viser sorgen over tabet sig, hos dig?

 

I stedet titter sorgen ofte frem hos dig helt andre og med vidt forskellige udtryk. Det kan være i form af irritation – en ”så lad mig dog være i fred følelse”, kortluntet-hed og frustration over helt andre ting i dit liv eller noget helt tredje.

Prøv engang at tænke efter, hvordan viser ked-af-det-hed sig egentligt hos dig?

Når det ene og mere rationelle spor i dig, bliver ved med at dysse det mere sorgfulde spor ned, så får sorgen aldrig ordentlig plads. I terapien jeg laver sammen med mine klienter, ser jeg hvordan det hjælper sorgen på vej, at give den et rum.

Derfor kan det også være vigtigt, at forstå den dynamik jeg netop har beskrevet: At din mere rationelle oplevelse af situation, kan hæmme din bearbejdning af sorgen og den del af dit tab, der er sværest at finde ro med.

sorg efter graviditetstab og ufrivillig abort

Sådan kan du selv hjælpe sorgen på vej

 

Hvis du kender dig selv i det her, så er vejen for dig nu, at du skal begynde at lytte til sorgen og skrue lidt ned for den del af dig, der forstår at dit tab måtte være. Og i stedet lytte mere til sorgen.

Hvad var dit svar på mist spørgsmål om hvordan din sorg kommer til udtryk, som jeg stillede længere oppe?

Det er her du skal begynde at lytte. Er det fx i frustration den viser sig. Så begynd at være opmærksom på om du egentlig i virkeligheden er ked af det. (Indimellem er det jo alene frustration over noget helt reelt) Men ofte vil det (også) et udtryk for din sorg.

Når du opdager, den her følelse af – ja jeg er virkelig bare ked af det, tom, trænger til fred eller til at nogen lytter til mig – så skal du lytte til det. Give dig selv den omsorg din sorg kalder på. Helt bogstaveligt kan du sætte dig med det. I din sofa eller under et træ og bare være med det. Stille musik kan hjælpe det lidt på vej. Det kan være du allerde har en sang i tankerne. Ellers kan det være rart at lytte til Celine Kairo – I found a light.

Du skal ingenting. Ikke debattere med dine tanker. Ikke fikse noget. Bare sidde med det. Og mærke og anerkende det. Pyh det er svært det her… jeg er så ked af det… jeg har bare brug for at være lige her med min sorg.

 

Når du har brug for en kærlig hånd i ryggen

Nogle kan være bange for, at havne i et uendeligt sort hul og aldrig komme op igen. Men vi mennesker er fantastiske. Vores følelsesmæssige system søger altid balance. Når du har været med din sorg en stund, så slipper den lidt igen. Det letter lidt for en tid og du kan fortsætte din dag.

Der kan selvfølgelig være gange hvor du mærker det tager tid, hvor du har behov for at krybe i ly under et tæppe og bare være ked af det. Så lad det være sådan. Lad sorgen finde sin egen ro ved hjælp af dit nærvær med dine sorgfulde følelser og måske gråd.

Hvis du mærker det er nærmest umuligt for dig, at få adgang til din sorg, men du føler dig ramt og måske udmattet i dagligdagen. Eller du er bange for at bevæge dig ind i sorgen alene, kan det være givende at få hjælp til dette gennem samtaler. Som altid er du velkommen til at booke en afklarende samtale kvit og frit. Her kan du finde ud af om samtaler, kan hjælpe dig på vej, i din sorgproces.

 

Jeg ønsker dig alt det bedste på din vej videre – og masser af ro og tid når dagen føles svær.

Laura

når man mister under graviditeten
Laura Kjær Jacobsen, Fertilitet & Familiedannelse

Laura Kjær Jacobsen, Fertilitet & Familiedannelse

Cand. pæd. i pædagogisk psykologi, jordemoder og samtaleterapeut

 

Hej og hjerteligt velkommen til Fertilitet & Familiedannelse.

Til dig der ikke kender mig, kan jeg sige, at jeg hjælper mennesker, der oplever graviditetstab og ufrivllige aborter med at bearbejde deres oplevelser og sorg.

Overvejer du eller din partner, at komme i samtaleterapi hos mig (fysisk eller online), er du hjerteligt velkommen til, at booke en uforpligtende samtale med mig. Jeg vil glæde mig til at tale med dig og høre om det du går og kæmper med.

Jeg håber også du finder hjælp her på siden gennem artikler, meditationer og Fertilitet & Familiedannelses podcast.

 

Laura Kjær Jacobsen hjælper ved barnløshed, graivditet, efter fødseslreaktioner og fertilitetsbehandling

Her kan du også møde mig

Du er mere end velkommen til at sige hej via mine platforme på de sociale medier.

Eller følg Fertilitet & Familiedannelses podcast lige her.