Hvad hjælper din refluks baby
Få overblik i junglen af gode råd om refluks og bliv klogere på hvad du kan gøre
At være forældre til en baby der har refluks, som er generet af det, kan være en svært og hård opgave. Jeg gætter på det er derfor du læser med her. I denne artikel får du et overblik over hvordan du kan hjælpe din lille baby bedst muligt.
Og man kan nemt føle, at man står alene som forældre til en refluks baby. Familie og venner kan have svært ved at forstå situationen; hvorfor din baby ikke rummer så meget, og at du måske heller ikke selv har noget stort overskud.
Det er stressende, at se sit barn lide, uden virkelig kunne hjælpe det. Vores krop og sind er skabt til at sikre vores barns velbefindende og overlevelse. Så når vores baby ikke har det godt, reagerer vi helt naturligt med uro og måske stress.
Helt naturligt begynder mange forældre, at søge efter løsninger, der kan lindre deres babys tydelige ubehag.
Den store udfordring ved refluks hos spædbørn er, at der i virkeligheden er meget lidt, man kan gøre for at hjælpe dem af med deres ubehag. Og at det man kan gøre, løser sjældent problemet.
Dit barn har behov for støtte
Det betyder at du som forældre står tilbage med et barn der har behov for trøste og støtte, når det kæmper med ubehag og uro. Derfor er en af dine vigtigste opgaver som forældre til et barn med refluks at du støtter det bedst muligt.
Her finder du link til en artikel, der kan inspirere dig til, hvordan du kan gøre netop dette. Og adgang til et gratis kursus, hvor du kan lære en nænsom og omsorgsfuld måde, du kan hjælpe og trøste dit barn når det er forpint. En metode som også hjælper dig med at være i den stressende situation du er i.
Du kan også lær metoden i det gratis minikursus
Allerførst kan du blive klogere på refluks hos babyer nedenfor. Hvis du i forvejen ved alt om babyer og refluks, så spring videre til ((artiklen og det gratis minikursus)), hvor du lærer en metode til at trøste og støtte dit barn, når det er uroligt – en metode som skaber ro hos dig dermed hjælper dit barn til at finde ro hurtigere og lettere.
Derfor har babyer refluks
Refluks opstår fordi den lukkemuskel, der sidder i toppen af mavesækken endnu ikke fungerer optimalt. Dermed kan der løbe mad fra mavesækken og tilbage i spiserøret. Særligt når barnet ligger ned eller der kommer tryk på barnets mave.
Det er almindeligt at babyer gylper. Også at de gylper meget. Så meget at man kan tro alt det babyen netop har spist kommer op igen. Hos nogle babyer skaber det ingen problemer. Det tager på og vokser som de skal.
Hos andre babyer er det voldsomt generende og kan virke til, at være smertefuldt for barnet. Andre børn gylper ikke, men har alligevel en form for refluks, der kaldes silent refluks. Babyer med silent refluks har mad der bevæger sig fra mavesækken og op og ned i spiserøret og tilbage igen uden de gylper. Nogle babyer har både silent reflux og reflux der ledesages af gylper.

Sådan ved du om din baby har refluks.
En baby der gylper meget har åbentlyst reflux. Mange babyer har virker indimellem urolige og utilpasse. Og dermed kan det være svært, at vide om babyens uro skyldes de mange og store gylpninger.
Eller som ved silent reflux, om det skyldes mad der bevæger sig op og ned i spiserøret på barnet Ofte har man som forældre en god fornemmelse af, om ubehaget kommer i sammenhæng med gylp, i forbindelse med måltidet eller umiddelbart efter.
Ved silent reflux kan man opleve, at barnet indimellem kæmper med at synke maden, selvom måltider er overstået.
Babyer med refluks og silent refluks kan reagere, når de bliver lagt ned efter et måltid og finder ofte først ro, når de er hos deres forældre, hvor de bliver holdt i en lodret stilling. Fx over mor eller fars skulder.
Er refluks farligt for din baby?
Der er ingen senfølger forbundet med refluks. Refluks er sjældent farligt. De fleste børn kan gylpe en masse tage på, vokse og udvikle sig helt som de skal alligevel. Ganske få børn (ca 1 ude af 200) får det man kalder reflukssygdom. Her taber børnene sig og det kan være, at de nægter at spise og mistrives i den forstand, at de ikke udvikler sig som de skal.
Du skal reagere hvis din refluks baby taber sig, nægter at spise/drikke igen og igen, eller har blod i sin gylp, urin eller afføring. Dette sker meget sjældent.
Du skal også reagere hvis dit barn gylper igen og igen inden det er 2 uger gammelt.
Hvis du har et barn som vokser, tager på og i det store hele veltilpas men gylper meget, er alt som det skal være.
Er refluks årsagen til din babys uro?
Refluks er problematisk hos en del babyer. Selvom du har et barn der gylper og der ikke er nogle signaler om at dit barn er sygt, kan refluks sagtens være problematisk for dig og dit barn.
Hvis dit barn sover dårligt, virker forpint og er uroligt, samtidig med at det har refluks, kan refluksen være årsagen til barnets uro. Ligesom der kan være andre årsager til barnet er uroligt.
Ofte gælder det ved babyer, at mange faktorer spiller ind når et barn er uroligt, utrøsteligt og/eller sover dårligt. Det kan være at dit barn både er generet af refluks, reagerer når det fordøjer sanseindtryk eller har mavekneb, fordi det tarmsystem modnes når det begynder at få modermælk eller erstatning efter fødslen. Du kan læse mere om forskellige årsager til uro hos små børn her
Uanset årsagen, er situationen både svær for din baby og for dig som forældre.

Med refluks som udgangspunkt: Det kan du gøre
Har din baby refluks, er det et godt sted at starte, hvis du gerne vil lindre din babys gener og skabe mere ro hos dit barn.
Fordi der ligger en meget konkret mekanisme bag refluks, er der nogle helt konkrete ting du kan gøre for at mindske tilbageløb fra mavesækken.
- Hold barnets hoved og overkrop hævet, sådan at barnet ikke ligger fladt ned
- Vent altid 15-20 minutter med at lægge barnet, efter et måltid. Hold i stedet barnet roligt i nogenlunde lodret over din skulder efter måltidet
- Hold barnet så lodret som muligt, når det ammes/mades
- Tilbyd barnet mindre og måske lidt hyppigere måltider.
- Lad din baby bøvse undervejs i måltidet
- Lad din baby bøvse efter måltidet
- Giv barnet et shot Johannesbrødkernemel, som afslutning på måltidet. Det fortykker mælken i barnets mave og hæmmer derved tilbageløb.
- Undgå tryk på maven, fx ved at din baby bukker sig sammen under og efter måltiderne.
- Hvis din baby er vågen, så tag den op for at lade det bøvse igen efter måltidet.
- Sørg for din baby har en løs ble og løst tøj omkring maven
- Undgå at der er komælk i din kost (hvis du ammer) og i barnets kost (hvis det får flaske). Komælks allergi kan i nogle få tilfælde give refluks. Prøv det af i 2-4 uger og se om det eventuelt gør en forskel
- Undgå koffein (kaffe og energidrikke)
- Udsæt ikke barnet for passiv rygning
Det er mange ting du skal tage højde for. Men det er faktisk vigtigt, at du er opmærksom på så mange ting som muligt ad gangen. Tilsammen kan de forskellige tiltag gøre en større forskel. Af alle punkterne er lejring af barnet med hovedet hævet det vigtigste at prioritere.
Virker sut på en baby med refluks?
Nogle forældre har også gode erfaringer med, at give barnet en sut efter måltiderne. Måske fordi suttebevægelsen sender signaler til barnets mave om at barnet fortsat spiser, hvor ved tilbageløb hæmmes. Dette er uvist.
Hvordan kan lægen hjælpe?
Hvis du har en baby der er virker meget forpint, uroligt og utilpas og samtidig har refluks, kan det i første omgang give mening, at tale med din sundhedsplejerske. Eller du kan tage dit barn til lægen.
Lægen vil måle og veje barnet og tale med jer forældre om hvordan i oplever, at barnet reagerer og derudfra vurdere om din baby er i mistrivsel.
Tidligere fik børn med generende refluks det medicinske præparat Nexium, som hæmmer syredannelsen når maden fordøjes. Men det er mange læger gået væk fra i dag. Fordi det har vist sig, at der nogle uhensigtsmæssige bivirkninger for barnet senere i livet. Samtidig med at undersøgelser viser, at Nexium ingen effekt har.
Har dit barn symptomer på reflukssygdom, kan lægen henvise jer til en børneafdeling, som også kan undersøge barnet og høre hvad i forældre oplever hos jeres barn.
Derudover er der ikke meget lægen kan gøre. Udover at støtte jer i, at det er en svær situation, både for din baby og dig som forældre.
Hvis du mærker, at du er meget stresset og frustreret over situationen, kan det være en stor hjælp at finde en samtaleterapeut eller psykolog, som har erfaring i at hjælpe forældre til refluks babyer.
Babyer vokser fra refluks
De fleste babyer er vokset fra refluks når det er et år gamle. Nogle få børn er 18 måneder inden lukkemekanismen øverst i mavesækken fungerer så godt, at måden ikke løber ud igen.
For mange babyer sker der en bedring af deres symptomer allerede i fire-til seksmåneders alderen.
Derfor vil du også opleve forældre, som har en oplevelse af, at en bestemt behandling har hjulpet deres barn. Formentligt handler det snarere om, at barnet selv er vokset fra problemerne.
Hvad virker og hvad virker ikke?
Helt forståligt søger mange forældre, at hjælpe deres baby fri af refluks. Det betyder at de besøger forskellige behandlere, der siger de kan afhjælpe ubehaget. Nogle forældre oplever, at behandlingen hjælper barnet til kortvarigt mere ro. Eller at fx et besøg hos en kiropraktor eller kraniosakralterapeut løsner nogle spændinger i barnets krop, som betyder at barnet får det bedre.
I de tilfælde er behandlingerne ikke spildte. Problemet er blot, at de ikke lindrer barnets refluks gener og ubehag på længere sigt.
Ligeledes får nogle babyer klippet deres tungebånd. Det menes at kunne mindske indtaget af luft under måltiderne og dermed reducere omfanget af refluks. Effekten har ikke kunnet vises i studier.
Studier peger derimod på, at tilskud af en særlig sammensætning af mælkesyrebakterier, kan have en lille og gavnlig effekt på refluks hos babyer. Men forskningen på området er endnu meget sparsom. Her finder du et studie fra 2022, der samler resultaterne fra forskning i mælkesyrebakteriers effekt på refluks blandt spædbørn.
Der tegner sig altså et billede af, at det er svært at gøre noget for babyer med refluks, som effektivt hjælper dem fri af deres gener. Derfor har din baby brug for den bedste muligt støtte, ind til han eller hun er vokset fra sin refluks.

Nænsom støtte hjælper din baby med at være i sine refluks gener
Refluks babyer vil mange gange i døgnet kunne opleve fysiske ubehag. Deres søvn bliver ofte forstyrret og meget afbrudt. Begge dele kan gøre dem utilfredse, urolige og utrøstelige.
I det tilfælde har din baby brug for den bedste mulige støtte hos dig (og barnets anden forældre).
Om at være forældre til en baby med generende refluks
At skulle trøste og hjælpe en refluks baby med at finde ro, kan være en hård opgave. Det er fysisk krævende. Og ikke mindst er det følelsesmæssigt udfordrende. Mange forældre til børn med refluks oplever, at de er ”på” døgnet rundt.
Også når babyen sover eller virker tilpas. Fordi de ved, at det kan vende hvert øjeblik. Man kommer nemt til liste omkring barnet og gøre alt for at sikre, barnet ikke forstyrres. Og det er der ikke noget at sige til. For det er svært at være i den sotre uforudsigelig hed der følger med.
Manglende søvn og pauser
Du kan opleve, at være i massivt søvn underskud og mangle pauser i løbet af dagen, fordi barnets søvn og rytme er meget uforudsigelig.
Jeg kan ikke understrege nok hvor meget manglende søvn betyder for vores evne til at tænke og handle rationelt.
Den manglende søvn og forudsigelighed, kan gøre det endnu sværere, blot at skulle se til, at din lille baby virker forpint.
I klinikken fertilitet & Familiedannelse, hjælper jeg ofte forældre til børn med refluks. Selv de mest rolige og robuste forældre bliver slidte, af at skulle være klar til at hjælpe en urolig, utilpas og måske utrøstelig baby, på alle tider af døgnet.
Grundlaget for det lille barns overlevelse er, at dets forældre kan aflæse når barnet mangler noget og er utilpas. Derfor ”strider i mod vores natur”, at se vores barn lide, uden at vi kan hjælpe det. Netop dette sætter gang i din krops alamberedskab.
Der opstår altså en fysiologiske stressrespons, der sammen med manglende søvn og ro kan betyde, at vi ender i en negativ spiral, som kan forværres over tid. Det er helt naturligt og uundgåeligt. Det sker for langt de fleste forældre, når de er tilstrækkeligt pressede. Og det er naturligt at blive, som forældre til et barn med generende refluks.
Sådan kan du nænsomt støtte dit barn til at finde ro
Dit barn er fra fødslen i stand til at sanse og spejle dig. Det er grundlaget for barnets allerførste kommunikation med omverdenen og også en del af grundlaget for barnets overlevelse. Samtidig er barnet født med et umodent nervesystem, der betyder, at det har svært ved at regulere sine følelser på egen hånd.
Det lille barn spejler den voksne. Dermed spejler det lille barn også den voksnes sindstilstand, uanset om den er præget af ro eller uro. Det lille barn har behov for et modent nervesystem, at læne sig trygt ind i, hos dets forældre eller andre hos andre nære omsorgspersoner.
Det betyder, at mange børn vil have lettere ved selv at finde ro, på trods af gener og ubehag, hvis det er hos en voksen, som er i rolig og tæt kontakt med sig selv og sit barn.
For at hjælpe dit barn bedst muligt, og hjælpe det til at finde ro hurtigere, har det derfor en betydning, at du formår at holde dig selv ude af den naturlig tilstand af stress der kan opstå. Selvom stress er en helt naturlig reaktion, når man som forældre bliver tilstrækkelig”slidt” af, at skulle være der for sit urolige barn, på alle tider af døgnet.
Det er naturligvis svært. Men jeg ser det ske igen og igen i mit arbejde med forældre og deres babyer på klinikken. Og jeg oplever hvordan forældrene sidder forundrede og stille tilbage, fordi deres børn falder langt lettere til ro og også er i ro i længere tid ad gangen.
Gratis vejledning i metoden
Men du behøver ikke komme til mig i klinikken for at få hjælp. Der er meget du kan gøre på egen hånd, for selv at finde ro og for at trøste dit barn på denne nænsomme og omsorgsfulde måde, jeg træner med mine klienter i klinikken.
Jeg vil gerne, at den metode jeg arbejder med når ud og hjælper i så mange familier som muligt. Derfor har jeg beskrevet de skridt du selv kan tage derhjemme og lavet et minikursus som er helt gratis. Her kan du lære metoden, der nænsomt hjælper dig og din baby, når det har brug for støtte og trøst.
Jeg vil anbefale dig, både at læse artiklen og se det gratis minikursus. Og så er det selvfølgelig vigtigt, at du holder fast i de ting du lærer og er bevidst om at bruge dem aktivt, når dit barn er utroligt og du mærker at stressen kommer snigende.
Både du og dit barn skal have tid til at vænne sig til en nye måde, at være i det på og det kan tage lidt tid og træning.
Hvis du har svært ved at arbejde med metoden selv, er du altid velkommen i klinikken. Du kan booke en gratis forsamtale her
Du kan også springe direkte til minikurset her.
Med ønsket om god bedring til dit barn – og mere ro i jeres familie
Laura
Fertilitet & Familiedannelse

Laura Kjær Jacobsen, Fertilitet & Familiedannelse
Cand. pæd. i pædagogisk psykologi, jordemoder og samtaleterapeut
Hej og hjerteligt velkommen til Fertilitet & Familiedannelse.
Til dig der ikke kender mig, kan jeg sige, at jeg hjælper mænd og kvinder der oplever barnløshed, fertilitetsbehandling og graviditetstab helt tæt på og mennesker der har det svært, mens de venter barn og efter de er blevet forældre. Du kan læse meget mere om hvad jeg kan hjælpe med i menuen ovenfor.
Jeg håber du finder hjælp her på siden gennem artikler, meditationer og Fertilitet & Familiedannelses podcast.
Overvejer du at komme i samtaleterapi hos mig (ogå online), er du hjerteligt velkommen til, at booke en uforpligtende samtale med mig.
Jeg vil glæde mig til at tale med dig og høre om din situation
Har du brug for mere hjælp?
Kontakt mig for en gratis samtale i telefonen.
Under vores samtale vil jeg lytte til, hvordan du har det og du vil få mere klarhed over din situation og hvad du kan gøre, for at hjælpe dit barn.
