Her er værktøjet, der lindrer dét, som rammer alle med en efterfødselsreaktion

Det er vidt forskelligt hvordan man har det med sit barn, når man har en efterfødselsreaktion.

Det er lige så almindeligt at have en masse negative følelser og vrede rette modbarnet, som det er at føle stor kærlighed.  

Men én ting oplever jeg rammer alle: Følelsen af at livet med dit lille barn ikke er, som det burde være. Og måske en følelse af, at blive snydt eller dårlig samvittighed over ikke at give dit barn det, du synes du burde.  

Genkender du det?  

Så vil du få noget ud af det værktøj du får nedenfor.

Det er en enkel metode, der hjælper dig til at tænke rationelt og føle klart. Metoden udfordrer dine irrationelle og selvkritiske tanker – som trækker dig ned og betyder, at du får det endnu værre.

Selvkritik forstærker nemlig blot negative følelser og gør det endnu sværere for dig at få det godt og være til stede sammen med dem du elsker.  

Her får du metoden:  

Du kan skrive svarene ned eller nøjes med at tænke over svarene. Hvis det er svært at komme i gang så læs eksemplerne under hvert spørgsmål.  

  1. Hvilke selvkritiske tanker og følelser kæmper du med? Skriv den eller de værste selvkritiske tanker og følelser ned og forhold dig rationelt og kritisk til dem i de efterfølgende trin:

 

Fx ”Jeg er virkelig en dårlig forælder, jeg føler jeg svigter min kæreste og mit barn” eller ”jeg burde selv kunne overkomme den her opgave, jeg er svag.”  

Eller ”jeg må være følelsesmæssig afstumpet.” 

Eller ”jeg burde kunne styre mit temperament og mine følelser.”  

Eller… 

 

  1. Er den selvkritiske tanke/følelse 100% sand? Find eksempler på det modsatte.  

 

Fx ”Jeg er en god mor/far/kæreste fordi jeg tager ansvar for hvor svært jeg har det. Jeg gør     noget for at få det bedre.”  

 

Eller ”Jeg er en god mor/far når jeg hygger med mit barn på puslebordet.”  

 

Eller… 

 

  1. Er den selvkritiske følelse/tanke meningsfuld – giver følelsen/tanken rationel mening?  

 

Fx ”nej, jeg er ikke en 100% elendig far/mor/kæreste, jeg kæmper formentligt med en efterfødselsreaktion, som jeg ikke selv er skyld i.”  

 

Eller ”jeg gør alt hvad jeg kan for at kompensere og holde sammen på mig selv, så mit barn ikke mærker noget.”  

 

Eller… 

 

  1. Er tanken/følelsen hjælpsom? Hvad gør det ved dig, din familie og hele din situation, at du føler og tænker sådan om dig selv? 

 

Fx ”Jeg reagerer meget kraftigere på al ting og bliver meget mere frustreret fordi jeg går og føler mig så elendig, trist/afstumpet/forkert/vred.”  

 

Eller ”Min selvkritiske tanker/følelser, gør det hele værre og betyder, at jeg skammer mig over hvordan jeg har det.”  

 

Eller…. 

 

  1. Hvad vil i stedet være mere sandt og hjælpsomt at tænke og føle?  

 

Fx ”Jeg kæmper alt hvad jeg kan i øjeblikket. Jeg gør alt hvad jeg kan for at samle overskud til,                   være der for min familie og til at vi alle skal have det godt.”  

 

Eller ”Lige nu kæmper jeg med en efterfødselsreaktion. Jeg har ikke ønsket eller villet have en efterfødselsreaktion. Det betyder, at jeg ikke altid kan være den far/mor/kæreste jeg gerne vil være. Jeg arbejder på at få det bedre og ind imellem/ofte gør jeg det rigtig godt som far/mor/kæreste.”  

 

Eller… 

 

 

Når man skal arbejde med en efterfødselsreaktion gælder reglen om, at mange bække små, gør en stor å.

 

Du kan med fordel begynde at bruge metoden på daglig basis. Det vil lære dig t spotte de tanker og følelser, som ikke er rimelige eller meningsfulde. På den måde vil du begynde at reducere betydningen af de tanker, som er stærkt med virkende til at du har det så svært lige nu.

Det behøver ikke at tage mere end fire-fem minutter at svare på spørgsmålene. Og inden for kort til, vil du kunne gøre det sideløbende med, at du foretager dig andre ting.  

Og en sidste lille ting – prøv at tænke på dig selv med en eller anden form for omsorg.

For du kæmper og du lider formentligt også temmelig meget. Ingen ønsker sig en efterfødselsreaktion. Ingen skaber selv en efterfødselsreaktion. Det er en virkelig svær situation at være i.

Og uanset hvor meget vrede du retter mod dig selv, så fortjener du at blive behandlet omsorgsfuldt.

Det der er vigtigt lige nu, er at du tager ansvar for at få det bedre.  Og det er lige præcist det du gør, ved at tage dette værktøj med dig videre og integrere det i din dagligdag. 

Tanker til dig

-Laura

 

 

 

Laura Kjær Jacobsen, Fertilitet & Familiedannelse

Laura Kjær Jacobsen, Fertilitet & Familiedannelse

Cand. pæd. i pædagogisk psykologi, jordemoder og samtaleterapeut

 

Hej og hjerteligt velkommen til Fertilitet & Familiedannelse.

Til dig der ikke kender mig, kan jeg sige, at jeg hjælper mennesker der er i vanskelige livssituationer,  mens de kæmper for at blive forældre, er i fertilitetsbehandling, mens de venter barn eller når de har født og bliver forældre.

Jeg håber du finder hjælp her på siden gennem artikler, meditationer og Fertilitet & Familiedannelses podcast.

Overvejer du at komme i samtaleterapi hos mig (fysisk eller online), er du hjerteligt velkommen til, at booke en uforpligtende samtale med mig. Jeg vil glæde mig til at tale med dig og høre om din livssituation

 

Laura Kjær Jacobsen, Fertilitet & Familiedannelse

Laura Kjær Jacobsen, Fertilitet & Familiedannelse

Cand. pæd. i pædagogisk psykologi, jordemoder og samtaleterapeut

Hej og hjerteligt velkommen til Fertilitet & Familiedannelse.

Til dig der ikke kender mig, kan jeg sige, at jeg hjælper mænd og kvinder der oplever barnløshed, fertilitetsbehandling og graviditetstab helt tæt på og mennesker der har det svært, mens de venter barn og efter de er blevet forældre. Du kan læse meget mere om hvad jeg kan hjælpe med i menuen ovenfor.

Jeg håber du finder hjælp her på siden gennem artikler, meditationer og Fertilitet & Familiedannelses podcast.

Overvejer du at komme i samtaleterapi hos mig (også online), er du hjerteligt velkommen til, at booke en uforpligtende samtale med mig.

Jeg vil glæde mig til at tale med dig og høre om din situation

 

Laura Kjær Jacobsen hjælper ved barnløshed, graivditet, efter fødseslreaktioner og fertilitetsbehandling

Her kan du også møde mig

Du er mere end velkommen til at sige hej via mine platforme på de sociale medier.

Eller følg Fertilitet & Familiedannelses podcast lige her.