Har din baby kolik? Her finder du en ordentlig hjælp!

At være forældre til en baby med kolik, er ubeskriveligt krævende. Det er svært at være vidne til hvordan ens lille barn er forpint, uden man helt ved, hvad der er galt og hvad der skal til for at hjælpe det.

Når du læser med her, gætter jeg på, at dit lille barn kæmper med skrigture, utilpashed og måske endda meget urolig søvn. Og jeg gætter på, at du er ved at være godt brugt og du vil gerne kunne hjælpe dit barn.

Måske er du lige nu dér, hvor du er bekymret for om din baby er ved at udvikle kolik.

Eller måske har dit barn været plaget af kolik, gennem længere tid og du allerede prøvet en masse, som ikke for alvor har gjort en forskel.

I denne artikel kan du læse om de mulige årsager der er til kolik og hvad du kan gøre ved dem.

Du kan læse om, hvorfor det er vigtigt at have fokus på flere faktorer på samme tid.

Og du kan få adgang til et gratis minikursus, der viser dig en nænsom metode til, at være et trygt holdepunkt når din baby er ked af det og utilpas.

En metode som betyder, at mange børn finder ro langt hurtigere end ellers.

Du kan også springe direkte til det gratis minikursus nu 

mor til en baby med kolik

Hvad siger videnskaben om babyer og kolik?

Desværre er der ikke meget forskning, der kan hjælpe os med at forstå, hvad spædbarnskolik er for noget. Vi ved ikke hvad det er, der skaber ubehag, hos en baby med kolik.

Det har været en almindelig antagelse, at kolik skyldes smerter i tarmkanalen. Man kan opleve at barnet har udspilet mave, måske bøvser og eller prutter meget. Men dette er almindeligt hos de fleste småbørn og kan helt sikkert være ubehageligt og smertefuldt for nogle børn.

Nogle mener det skyldes spændinger og låsninger i banets krop. Men heller ikke dette, er der belæg for i forskningen. Nogle forældre har dog gode erfaringer med, at få hjælp af en kraniosakralterapeut eller kiropraktor. Det kan i nogle tilfælde skabe en lille bedring hos barnet.

Andre mener at gråd og fysisk uro, er barnets måde, at bearbejde sanseindtryk, som kan gå helt tilbage til graviditeten og fødslen.

Sandheden om årsagen til kolik

Sandheden om kolik er, at ingen ved hvad det skyldes. Formentligt gælder teorien om ”mange bække små” som forklaring her. Det kan være en stor opgave for et barn, at tilpasse sin krop og sit sind til livet uden for livmoderen.

Spændinger i babys krop

Det er naturligt at have spændinger og låsninger oven på en begivenhed, der er så fysisk krævende. Barnet krop presses sammen, når barnet skubbes ud af livmoderen og ned gennem moderens bækken. Det stiller store krav til barnets krop, som heldigvis er både blød og fleksibel. Men det kan altså sætte både fysiske og følelsesmæssige aftryk, som påvirker barnet efterfølgende.

Mavekneb

Dertil kommer at bakteriefloraen i barnets tarm, udvikles markant efter fødslen. Barnet får pludselig næring ned i tarmsystemet. Og barnet barnet kommer ud i et miljø, med helt andre bakterier end inde i livmoderen. Det kan naturligvis give mavesmerter, luft, diarre eller forstoppelse hos det lille barn.

Følelsesmæssig bearbejdning

På det følelsesmæssige område, ved vi ikke hvad der foregår inde i vores babyer. Men undersøgelser og erfaringer fra praksis, peger på, at der er en sammenhæng mellem hændelser, som må have været ubehagelige for barnet og børn der er mere urolige og græder mere end gennemsnittet.

Stimuli fra omverdenen

Ligeledes kan nogle børn reagere på de mange direkte stimuli, de oplever i løbet af dagen, som barnet skal bearbejde hen mod dagens slutning.

”Mange bække små”

Det bedste du kan gøre er, at tage udgangspunkt i, at der er mange faktorer der spiller ind, hvis dit barn har kolik og handle ud fra det. Der er aldrig et quick-fix, når det handler om kolik. Desværre.

Min erfaring er, at en del forældre, sætter ind på én eller to mulige årsager ad gangen og dermed hjælpes barnet ikke tilstrækkeligt til, at barnet og i mærker en reel forskel.

Det kan i stedet være mere virkningsfuldt, at være opmærksom på alle de faktorer, der kan skabe uro hos barnet og have fokus på dem samtidig. Præcis hvad du kan gøre på de enkelte områder kan du læse om nedenfor.

 

far der trøster  baby med kolik

 

1. Hjælp til babys mave og fordøjelse 

Undgå luft i maven, når barnet spiser

Vær opmærksom på om barnet får luft med ned mens det spiser. Det kan fx ske, hvis det ikke får godt fat med munden, når barnet ammes eller når det gives flaske

Sørg for at barnet bøvser undervejs i måltidet og efterfølgende. Nogle børn kan have gavn af at kommee op på skulderen og bøvse længe efter måltidet er afsluttet. 

Kolik, forstoppelse og babymassage

Hvis barnet ikke kommer af med afføring, med en regelmæssighed der nogenlunde svarer til barnets alder, kan i tænke massage af mave, tarm og lændeområdet ind. Det er noget i kan gøre selv.

Generelt vil jeg anbefale dig, at forsøge med babymassage i løbet af dagen, når barnet ikke er ked af det, for at lindre gråd og uro senere på dagen. Det er ofte ubehageligt for barnet hvis det først er utrøsteligt.

Der findes mange gratis guides til dette, blandt andet på instagram. Jeg har gode erfaringer med at anvende det lille kursus som findes i Body-SDS app og kan købes ganske billigt. Her er i sikre på at få en vejledning som er grundig og velafprøvet. 

Fingerspitzgefühl med din kolik baby

Du skal være meget opmærksom på din baby undervejs. Din baby kan ikke fortælle dig, om noget er ubehageligt, mens du masserer.

Men barnet vil ”fortælle” det med kroppen. Hvis du ser og fonemmer barnet viser ubehag eller modstand kan du, i første omgang lette trykket en smule og se om det gør en forskel for barnet. Hvis barnet fortsat viser det ikke er rart, kan du nøjes med at lægge en varm hånd på eller springe området over denne dag.

Det er helt afgørende at massagen opleves behagelig og tryg, for at barnet slapper så meget af, at de vegetative bevægelser i barnets tarm øges, hvorved barnet kommer af med afføring og/eller luft.

Varme kan lindre babys kolik

Hvis dit barn har ondt i maven, kan en lun ærtepose i et viskestykke, eller et lunt håndklæde der svøbes om barnets mave (uden på en body) gøre underværker og berolige barnet.

Varmen virker både smertelindrende og beroligende for barnet. Det er meget vigtigt du er opmærksom på, at omslaget er tilpas i temperaturen, så det er behageligt for dit barn og dit barn ikke bliver forbrændt.

Endnu bedre er det, hvis dit barn kan få varmen fra din mave. Læg barnet med sin mave mod din mave. Træk vejret roligt ned i maven, så din mave bevæger sig roligt op og ned. Den dybe kontakt mellem jer virker beroligende på mange babyer efter lidt tid.

Inden du gør dette, vil jeg anbefale dig at læse denne artikel eller minikurset som blandt andet guider dig i dette. Det øger dine chancer for at lykkedes med det, selvom barnet græder og3 er uroligt. 

Kan komælk give din baby kolik?

Ganske få babyer har gavn af at få en kost der er fri for komælk. Dvs. at hvis en baby fuldammes, skal babyens mor afstå fra alt, der indeholder komælk i sin kost.

Hvis barnet får flaske med modermælkserstatning, kan man som forældre vælge modermælkserstatning uden indhold af komælk.

Ofte er komælksallergi ledsaget af andre allergier. Det vil du fx kunne se ved, at din baby har sart hud, der slår ud og virker kløende og irriteret. Netop dette vil også kunne skabe samme ubehag og gråd og afbrudte søvn hos din baby, som man oplever ved kolik.

Hvis du vælger at afprøve om det hjælper at fjerne komælk fra kosten, bør du gøre det i minimum to uger.

Virker dråber til babyer med kolik?

Forskning på området viser, at dråber mod kolik, har den samme effekt som placebo dråber.

2. Smerter i babys krop

Hvis årsagen til din babys kolik er smerter, spændinger eller låsninger i din babys krop, så kan kraniosakralterapi eller kiropraktik være en hjælp. Kanoskralt terapi, er meget blidt og behageligt for din baby.

Virker dit barn til, at have ondt eller er kroppen skæv?

Kig på dit barn, når det ligger.

Trækker det sig fx sammen i en bue mod den ene side, eller er kroppen lige? Eller reagerer barnet med ubehag på, at være i bestemte stillinger eller på at blive berørt bestemte steder?

I så fald vil det muligvis kunne hjælpe på din babys kolik, at blive behandlet, af en kiropraktor eller kraniosakralterapeut.

3. Stimuli fra omverdenen – for lidt eller for meget?

Spædbørn skal stimuleres i passende mængder. Små babyer har brug for en forældre, der er parat til, at imødekomme deres babys behov for stimulering.

I de første levemåneder har barnet primært behov for øjenkontakt, fysisk berøring, at blive talt blidt med eller sunget for. Barnet har brug for at blive spejlet i sin mimik og lyde, ligesom barnet har behov for at få mulighed for at spejle sine forældre.

stimulig af et barn med kolik

Hvad er passende stimuli? Det er meget forskelligt fra baby til baby.

Ingen børn kan sættes i kasser og kategorier. Babyer fødes med vidt forskellige sind og udvikler sig i et meget forskelligt tempo.

Derfor er det vigtigt, at du er opmærksom på din baby. Opmærksom på hvornår det har glæde af, at der sker noget omkring det og hvornår det har behov for ro.

Til at begynde med, vil de fleste spædbørn vise små tegn på, at det gerne vil have ro og tryghed. Nogle babyer ”får nok”, fra det ene sekund til det andet nok.

Begynd at observere dit barn og lær dets tegn at kende, sådan at du kan begynde at reagere allerede, når barnet viser de første tegn til, at de har behov for ro.

Sæt barnet og dig selv først

Når vi er nogen steder, kan vi som nye forældre nemt havne i, at ville tilfredsstille de voksne vi er sammen med. Dermed kan vi komme til, at gå på kompromis med vores lille babys ønske om ro og tryghed.

Her er det så vigtigt, at sætte barnet først. Også selv om det kan være utroligt svært, hvis der sidder en ivrig bedstemor, som synes hun ved hvad din baby har brug for.

Du behøver ikke forklare nogen noget – du er forældre- du bestemmer. Du er i gang med at lære din baby at kende og det skal der være plads til.

Hvis du har en baby med kolik, vil jeg anbefale dig, at gå for dig selv, når barnet skal ammes eller have flaske. Er du alene, vil jeg anbefale dig, ikke at se tv eller fx lytte til noget imens.

Bliv i stedet ved dig selv og barnet med din opmærksomhed.

Den stund hvor barnet mades, er den bedste lille pause for dit barn. Her kan det vende tilbage til en velkendt tryghed og få lov at tanke energi og overskud.

Det er vigtigt at der er ro omkring barnet og det er vigtigt at du er nærværende til, at se barnet i øjnene undervejs, hvis barnet søger øjenkontakt.

Hvis du særligt oplever uro om aftenen eller når i har været nogen steder, er det oplagt at dit barn har behov for flere små pauser i løbet af dagen – også når barnet ikke sover.

Pauser er vigtige for en baby med kolik

Ikke alle forældre oplever at det hjælper. Alligevel vil jeg opfordre dig til, at have fokus på at give barnet nogle små pauser.

Et barn der kæmper med kolik bruger energi på det. Derfor kan det være en gave for barnet, at få lidt flere pauser i løbet af dagen, hvor det kan finde ro og tryghed i kontakten med sine forældre. Uanset om det gør en forskel for barnet uros eller ej.

Får din baby for lidt stimuli?

Et barn kan også få for lidt stimuli. Og her handler det ikke om, at der nødvendigvis skal ske en masse for dit barn i løbet af dagen, mens det er spæd.

Det handler om, at du skal være tilstede og være klar til kontakt med dit barn. Eller at du bærer dit barn, så barnet får lov at finde ro i den velkendte fornemmelse af sin mors krop eller ved sin fars krop. Fx i en vikle.

Fra barnet er nyfødt kan du spejle barnets mimik og vejtrækning. På et tidspunkt vil barnet begynde at spejle dig tilbage. Hvornår det sker er meget individuelt. Husk, børns udvikling, kan ikke kan puttes i kasser.

Fra dit barn er 4-8 uger, kan barnet begynde at ”svare” dig. Læg jer på sengen ansigt til ansigt med lidt afstand. Begynd at lave en lyd som barnet kan efterligne. Og vent. Vent længe. Barnet vil formentligt svare dig. Og du svarer tilbage ved, at efterligne barnets lyd. Sådan kan i blive ved lidt, indtil barnet viser det trænger til en pause.

Giv ikke op hvis barnet ikke svarer dig. Måske skal der dannes nogle flere nervebaner i barnet hjerne. Det kan du stimulere ved at forsøge igen og igen.

trøst af baby med kolik

 

4. Bearbejdning af følelsesmæssige indtryk

Med al sandsynlighed bearbejder spædbørn følelsesmæssige oplevelser, ligesom større børn og vi voksne gør det. Al erfaring viser os, at det der hjælper mennesker, som er kede af det, er at vi bliver lyttet til, at vores følelser bliver rummet og at vi mærker en tryg kontakt med et andet menneske.

Det samme hjælper dit barn. Vi kan ikke tale med det lille barn om dets oplevelser, og det lille barn forholder sig ikke tænkende til sine oplevelser.

Din baby registrerer formentlig blot følelsesmæssige oplevelser, som fysiske fornemmelser i sin krop, der kommer til udtryk gennem barnet nervesystem.

Men vi kan give dem en følelse af at blive rummet, holdt og trøstet, imens vi selv er ro og i en tæt kontakt med barnet.

Givet hvor stressende det er, at være forældre til en baby med kolik, kan det være enormt svært at gennemføre uden selv at blive frustreret. Men det ER faktisk muligt. Det gratis minikursus som du finder her, viser dig vejen.

Sådan kan du hjælpe og trøste din baby – uanset om I kæmper med kolik refluks eller noget helt tredje. 

Det er udbeskriveligt udfordrende, for selv den mest rolige forældre, at støtte sit barn i sådan en periode. Det er naturligt hvis det skaber frustrationer og usikkerhed.

Mange forældre kommer til helt naturligt til at lukke lidt ned indvendig, for at kunne være i det. Barnet har brug for at fornemme en åben og rolig kontakt, med den der hjælper og trøster det, når det selv er ked af det og uroligt.

Din sindstilstand er en del af løsningen

Derfor er det vigtigt, at du er opmærksom på dit eget velbefindende og sindstilstand, som en del af løsningen på dit barns kolik.

Jeg ved det kan lyde helt uoverskueligt, også at skulle tage højde for det. Men der findes en vej til at være i ro med sig selv og bibeholde en god kontakt med sit barn,så du kan give din baby den hjælp og støtte, din baby har behov mens hun/han kæmper med sin kolik

Hvordan du gør dette kan du læse om i denne artikel – eller ved at se det gratis mini-kursus. Her får du indsigt i, hvordan du trøster og støtter dit barn bedst muligt, uanset om det kæmper med kolik, refluks eller noget helt tredje.

roligt barn med kolik

 Dit barn har brug for støtte og trøst

Din baby har brug for støtte og trøst, indtil kolikfasen er ovre. Og du har brug for, at finde så meget ro i det som muligt.

I denne artikel, kan du finde alt om, hvordan du trøster din baby med kolik.

Du får også adgang til det gratis minikursus, hvor du bliver guidet til, at hjælpe din baby, på en måde som også hjælper dig.

Og med stor sandsynlighed, får dit barn til at falde hurtigere til ro og sove bedre. På en måde som er kærlig, omsorgsfuld og blid.

Held og lykke med det.

Varme hilsner

Laura

 

Hvis du er tvivl om dit barn fejler noget alvorligt, kan du læse om hvornår du skal søge hjælp her

Laura Kjær Jacobsen, Fertilitet & Familiedannelse

Laura Kjær Jacobsen, Fertilitet & Familiedannelse

Cand. pæd. i pædagogisk psykologi, jordemoder og samtaleterapeut

Hej og hjerteligt velkommen til Fertilitet & Familiedannelse.

Til dig der ikke kender mig, kan jeg sige, at jeg hjælper mænd og kvinder der oplever barnløshed, fertilitetsbehandling og graviditetstab helt tæt på og mennesker der har det svært mens de venter barn og efter de er blevet forældre. Du kan læse meget mere om hvad jeg kan hjælpe med i menuen ovenfor.

Jeg håber du finder hjælp her på siden gennem artikler, meditationer og Fertilitet & Familiedannelses podcast.

Overvejer du at komme i samtaleterapi hos mig (ogå online), er du hjerteligt velkommen til, at booke en uforpligtende samtale med mig.

Jeg vil glæde mig til at tale med dig og høre om din situation

 

Brug for hjælp?

Kontakt mig for en gratis afklarende samtale i telefonen

Under vores samtale vil jeg lytte til, hvordan du har det og du vil få mere klarhed over din situation og dine muligheder.

Tilbuddet gælder også dig der læser med som pårørende. 

samtaler med psykolog fødsesldepression

Tilmeld dig mit nyhedsbrev

Tilmeld dig mit nyhedsbrev og få inspiration og psykologisk indsigt der kan skabe bevægelse i dit liv, mens du kæmper med at få et barn, er gravid eller når du bliver forælder.

Du får samtidig adgang til et super konkret og brugbart podcast afsnit, som kan medvirke til at flytte dig fra bekymringer og tankemylder, over i en følelse af tillid og ro.

Mange tak, du er nu tilmeldt mit nyhedsbrev.