Hvordan påvirker apps og SoMe din følelse af, at klare opgaven som forældre?

Dette indlæg er skrevet  til inspiration og refleksion – og kan få væsentlig betydning for dit forældreskab

Tænk lige over det er kort øjeblik – hvad betyder din brug af apps til fx at tracke din babys søvn, spisning og udvikling? 

Hvad betyder de mange opslag om og til småbørnsforældre, du ser på de sociale medier?

Giver det dig ro – eller sætter det dig i virkeligheden på hårdt følelsesmæssigt arbejde, hver gang dit barn falder uden for den døgnrytme eller udviklingsmæssige milepæl, appen eller SoMe fortæller dig dit barn burde have nået? 

Slår du dig selv i hovedet eller føler du dig utilstrækkelig, fordi du ikke formår at komme ud ad døren med dit barn som om det var en ny, lækker håndtaske du bare skulle slynge over skulderen? 

Sender en tracking apps mulighed for overblik, dig blot på jagt efter en fast sove-spise-vågentidsrytme, som ingen småbørn i virkeligheden har?

Som forældre er der mere end rigeligt med sanseindtryk der skal fordøjes. Og de informationer du får på SoMe eller via apps kan være uhensigtsmæssig ekstra støj i dit liv, som i virkeligheden dræner dig.

I samtalerne med mine klienter oplever jeg, at det skaber usikkerhed og uro hos selv de mest kompetente forældre – hvilket langt de fleste af os i øvrigt er! 

At monitorere varigheden af dit barns amning eller den mængde mad det har indtaget, kan føles som en tryghed. En forsikring om, at du gør det godt nok.
At barnet har fået det, det skal have.

Falsk tryghed

Men det er en falsk tryghed, der for mange blot munder ud i en endnu større utryghed. For langt de fleste småbørn, har kæmpemæssige udsving. Og når de udsving kommer skaber det stress, utryghed og uro 

Som ny forældre er det naturligt, hvis du føler dig lidt på glatis ind i mellem. Men du er lige præcis så kompetent som du skal være.

At være forældre er noget “vi har i os”. Det er et instinkt. Og selvfølgelig også noget der skal læres – og det er okay, godt og naturligt. Vi kan ikke lære at være forældre før vi bliver det!

Det som hjælper os er vores iboende fornemmelse for barnets og dets behov.

Jeg er ikke et sekund i tvivl om, at brug af apps og den overflyd af forslag og påbud til forældre, der findes på SoMe, forstyrrer og i mange tilfælde ødelægger den iboende tillid til, at man som forældre rent faktisk er i stand til, at mærke hvad ens barn har brug for. Og det ødelægger forbindelsen til en indre følelse af tryghed ved, at ens barn får sine behov dækket.

I stedet giver det utryghed og tankemylder, når barnet ikke følger normalen. Hvilket INGEN børn gør 

Brug din egen fornemmelse for dit barn 

Derfor – giv slip på al tracking – og det meste af den inspiration, som flyder på nettet og SoMe. Eller vælg at tage det med et gran salt!

Beslut dig i stedet for st følge med dit barns evigt foranderlige rytme, appetit og udvikling. Det giver fleksibilitet, ro og afslappethed.

Du er bedre en en app – fordi du er et menneske og derfor (i modsætning til en app) virkelig forstår at sanse dit barns behov.

Lad ikke teknologi forstyrre denne fine og meget vigtige egenskab – som du lige nu har brug for, mere end nogensinde.

 

Laura Kjær Jacobsen, Fertilitet & Familiedannelse

Laura Kjær Jacobsen, Fertilitet & Familiedannelse

Cand. pæd. i pædagogisk psykologi, jordemoder og samtaleterapeut

Hej og hjerteligt velkommen til Fertilitet & Familiedannelse.

Til dig der ikke kender mig, kan jeg sige, at jeg hjælper mænd og kvinder der oplever barnløshed, fertilitetsbehandling og graviditetstab helt tæt på og mennesker der har det svært, mens de venter barn og efter de er blevet forældre. Du kan læse meget mere om hvad jeg kan hjælpe med i menuen ovenfor.

Jeg håber du finder hjælp her på siden gennem artikler, meditationer og Fertilitet & Familiedannelses podcast.

Overvejer du at komme i samtaleterapi hos mig (ogå online), er du hjerteligt velkommen til, at booke en uforpligtende samtale med mig.

Jeg vil glæde mig til at tale med dig og høre om din situation

 

Brug for hjælp og mere klarhed omkring din situation?

Kontakt mig for en gratis afklarende samtale i telefonen.

Under vores samtale vil jeg lytte til, hvordan du har det og hjælpe dig videre derfra hvor du står lige nu. Du vil få helt konkrete ting med fra vores samtale, som du med det samme kan bruge til, at afhjælpe den situation du står i.

Kh Laura

 

Laura Kjær Jacobsen - Klinik for Fertilitet & Familiedannelse
Laura Kjær Jacobsen hjælper ved barnløshed, graivditet, efter fødseslreaktioner og fertilitetsbehandling

Her kan du også møde mig

Du er mere end velkommen til at sige hej via mine platforme på de sociale medier.

Eller følg Fertilitet & Familiedannelses podcast lige her.