Hvad kan det give dig, at få hjælp af en psykolog eller terapeut, hvis du har fødselsdepression eller efterfødselsreaktion?

Når du læser med her, er det formentlig fordi du gerne vil vide hvordan samtaleterapi foregår hos en psykolog eller specialiseret terapeut, kan hjælpe dig ud af din fødselsdepression.

Det kan også være du er nysgerrig på, hvordan samtaleterapi foregår, hos en terapeut eller psykolog der hjælper ved fødselsdepression.

Begge dele vil du finde svar på i denne overskuelige artikel.

Sidst, men ikke mindst finder du en guide til hvordan du finder en psykolog eller terapeut som passer til dig – og virkelig er i stand til at hjælpe dig. Så du undergår at spilde din energi på et samarbejde med en psykolog eller terapeut som ikke bærer frugt for dig,

 

Hvad kan en psykolog eller terapeut gøre for dig, hvis du kæmper med en fødselsdepression eller en efterfødselsreaktion?

Behandling af fødselsdepression – hvad hjælper dig?

Den primære behandling af fødselsdepressioner psykoterapeutisk behandling. Dvs. samtaler med en psykolog eller terapeut, der har faglig viden og indsigt i fødselsdepressioner, som betyder at terapeuten kan stille dig de rette spørgsmål og hjælpe dig med at forløse det svære følelser du oplever. Samtidig med at psykologen eller terapeuten har fokus på hvad du helt konkret og praktisk oplever, som forældre til et eller flere små børn.

Antidepressivbehandling som muligt supplement

For nogle er antidepressiv behandling nødvendig, som supplement til samtalerne hos psykologen for at der sker et skifte i din depressive tilstand og du får det bedre igen. Beslutningen om du skal have antidepressiv medicin foregår altid i samspil med en læge

For de fleste mænd og kvinder med fødselsdepression betyder samtaler alene, at depressionen letter.

samtaler med psykolog fødsesldepression

Hvordan foregår samtaleterapi når man har en fødselsdepression

Terapien vil selvfølgelig være forskellig, afhængig af hvilken psykolog eller terapeut du går til. I langt de fleste tilfælde, vil samtalerne handle om:

  • Dine oplevelser i nuet og af det liv du har i dag
  • Din relation til dine egne forældre eller andre mennesker og hændelser som har haft indflydelse på dig og dit liv
  • Relationen til dit/dine barn/børn

Terapien vil styrke og medvirke til at du får det bedre, på alle disse områder, hvis du giver terapien en ordentlig chance.

Nogle gange giver det mening, at grave dybt i for tiden – andre gange giver det mindre mening. En dygtig terapeut, vil altid have øje for at arbejde på en måde der føles meningsfuld for dig.

Bed om det du har brug for under samtalerne

Samtaleterapi foregår i bund og grund som en almindelig samtale mellem to mennesker, hvor den ene er fokuseret på at lytte til den anden.

Nogle terapeuter og psykologer søger i højere grad end andre, at du selv skal finde frem til svarene og løsningerne på det der er svært.

En del klienter oplever dog, at de i stedet gerne vil have en dygtig terapeut eller psykolog ”at spille bold op ad” for at få nok ud af samtalerne.

Husk derfor at det er ok at bede om mere direkte feedback og sparring fra din psykolog eller terapeut, hvis du føler det er en bedre hjælp for dig.

Hvor hurtigt kan du forvente at terapien hjælper?

Det afhænger naturligvis af dit udgangspunkt, når du starter terapien. Mange oplever at få det bedre allerede efter første samtale. Det letter meget at finde et sted hvor du kan tale åbent og ærligt det du oplever. Men du skal kunne mærke at du får det bedre efter bare tre samtaler.

Så du kan altså forvente at du kan mærke en klar forskel i dit liv og i din dagligdag efter 1-3 samtaler.

Føles det overvældende at søge hjælp?

Det er almindeligt at det føles overvældende, når man tager hul på at tale om de ting der er svære. Det er derfor også naturligt hvis, du er påvirket efter den første samtale hos terapeuten eller psykologen.

Det er netop det der kan afholde nogle fra at søge hjælp – at det er bekymrede for at åbne op for alt det der rumsterer og gør ondt inden i – bekymrede for om det vil gøre det hele værre.

Det er så vigtigt at huske, at det du mærker under og efter samtalerne med psykologen er dine følelser. De er ikke i sig selv farlige. De kan være ekstremt ubehagelige – men terapeuten/psykologen kan give dig værktøjer til at rumme de følelser der kommer mellem samtalerne.

Ved at åbne op og begynde at kigge på og arbejde med det, som gør livet ubeskriveligt udfordrende lige nu, kan noget i dig ”falde på plads” og du kommer mere hel ud på den anden side af fødselsdepressionen.

 

psykolog med viden og fødselsdepression

Sådan finder du den rette terapeut eller psykolog?

I dette afsnit få inspiration til hvordan du vælger den rette terapeut, til at hjælpe dig videre.

Der findes mange retninger inden for psykologien og derfor mange metoder til behandling af fødselsdepression og det gør, at det kan gøre det svært at vælge terapeut eller psykolog.

Der er to helt centrale ting, som jeg vil anbefale dig, at lægge vægt på når du skal finde en terapeut eller psykolog som passer til dig.

  1. At terapeuten/psykologen har specialiseret sig inden for området. Her mener jeg – at vedkommende er vant til at hjælpe mennesker med fødselsdepressioner og har en særlig viden om netop dette område. Her kan eksempelvis, en psykolog eller terapeut som også er jordemoder eller sundhedsplejerske være en fordel. Særligt vil en terapeut med jordmoderfaglig baggrund, være i stand til at sætte sig ind i hele din situation – som i mange tilfælde strækker sig tilbage til graviditeten og dit barns fødsel.

 

  1. At du har ”god kemi” med din terapeut eller psykolog. Dvs. at du fornemmer terapeuten som menneske og føler dig i øjenhøjde med vedkommende og føler dig set og forstået af vedkommende. Efter første samtale, skal det føles godt i din mave at se din terapeut eller psykolog igen. Også selvom i sammen arbejder med nogle svære ting.

 

Hvis de to punkter er opfyldt, viser forskning at der er de bedste forudsætninger for at du får det bedre hurtigt.

Gratis samtale kan hjælpe dig med at finde den rette terapeut

Nogle terapeuter tilbyder en gratis afklarende samtale i telefonen. Her har du mulighed for at få en fornemmelse af om vedkommende, er den rette til at hjælpe dig, inden i begynder jeres samarbejde.

Dermed mindsker du risikoen for, at du skal bruge energi på, at åbne dig for en terapeut eller psykolog, som du alligevel ikke får noget ud af, at arbejde sammen med

Om henvisning og ventetid og skal du vælge en autoriseret psykolog?

Hvis du har en fødselsdepression, kan du få en henvisning til psykolog gennem din læge. Det betyder at du får tilskud til behandlingen.

Desværre er der så stor mangel på autoriserede psykologer, at der er urimeligt lang ventetid.

Og lige præcis når man er forældre til et lille barn, som vokser og udvikler sig hurtigt, er det enormt betydningsfuldt at du kan få hjælp hurtigt.

Derfor kan det give mening i stedet, at vælge en terapeut eller psykolog uden ydernummer, som har specialviden om behandling af fødselsdepressioner og er vant til at hjælpe mennesker i den periode i livet, hvor de bliver forældre.

Når psykologer eller terapeuter ikke har et ydernummer, er de ikke forpligtet på, at tage klienter i terapi gennem det offentlige henvisningssystem og du kan derfor få hjælp langt hurtigere hos dem.

Om muligheder for tilskud ved kort ventetid

I mange tilfælde kan du her få et tilskud på ca. 300 kr per samtale, hvis du er medlem af Sygeforsikringen Danmark, eller fuld dækning hvis du har en privat sygeforsikring fx gennem din arbejdsplads.

Andre ting du skal være opmærksom på, når du vælger den psykolog eller terapeut der skal hjælpe dig ud af din fødselsdepression

Du skal kunne have dit barn med til psykologen – hvis du vil!

Mange lader sig bremse i at søge hjælp, fordi de ikke kan have deres barn med til samtalerne. Derfor skal du vide at der findes psykologer eller terapeuter har plads og rummelighed til, at du har dit barn med til samtalerne.

Online terapi son hjælp ved fødselsdepression eller efterfødselsreaktion

Det kan også være at online terapi er en god løsning for dig. På den måde skal du ikke ud at køre – og du kan være hjemme og tage hånd om dit barn samtidig.

Terapeuter og psykologer der tillader at du tager dit barn med, er fuldt ud indstillet på at tage små pauser i samtalen undervejs og at du selvfølgelig skal imødekomme dit barns behov.

Jeg håber artiklen hjælper dig videre i din søgen efter den rette psykolog eller terapeut der kan hjælpe dig, så du får det bedre.

 

Hvis du har lyst til at læse mere om fødselsdepression findes der en lang række dybdegående artikler her på familiedannelse.dk. Fx denne artikler som handler om fødselsdepression bred set. Der findes også artikler særligt skrevet til mænd, kvinder og pårørende.

 

 

Mange hilsner

Laura Kjær Jacobsen

Cand. pæd. i pædagogisk psykologi og Jordemoder

Samtaleterapeut med fokus på behandling af fødselsdepression og efterfødselsreaktion

 

 

 

 

 

Laura Kjær Jacobsen, Klinikken Fertilitet & Familiedannelse

Laura Kjær Jacobsen, Klinikken Fertilitet & Familiedannelse

Cand. pæd. i pædagogisk psykologi, jordemoder og samtaleterapeut

 

Hej og hjerteligt velkommen til Fertilitet & Familiedannelse.

Til dig der ikke kender mig, kan jeg sige, at jeg hjælper mennesker der er i vanskelige livssituationer,  mens de kæmper for at blive forældre, er i fertilitetsbehandling eller venter barn, når det har født og bliver forældre.

Jeg håber du finder hjælp i artikler, øvelser og visualiseringer her på siden eller i Fertilitet & Familiedannelses populære pod cast

Har du behov for mere hjælp, tilbyder jeg samtaleterapi on-line og i min fysiske klinik i Skørping. Du er altid velkommen til at kontakte mig for en gratis forsamtale om dine udfordringer.

Har du brug for hjælp?

Kontakt mig for en gratis afklarende samtale i telefonen.

Under vores samtale vil jeg lytte til, hvordan du har det og du vil få mere klarhed over din situation og dine muligheder.

Du kan blandt andet blive klogere på om du bør søge hjælp.

Du vil få helt konkrete ting med fra vores samtale, som du med det samme kan bruge til, at afhjælpe den situation du står i.

Tilbuddet gælder også dig der læser med som pårørende.
Samtalen kan give dig indsigt i, om den du er bekymret for, har behov for hjælp. Og du vil få viden om hvad du kan gøre for, at støtte vedkommende bedst muligt.

eller tag det gratis minikursus:

3 metoder der hjælper dig, der kæmper med en efterfødselsreaktion, fødselsdepression, eller på anden vis har det svært efter du er blevet forældre

(Kurset er ikke møntet på salg – men alene på at hjælpe dig videre og inspirere dig til hvad du selv kan gøre for at få det bedre her og nu).

 

Laura Kjær Jacobsen - Klinik for Fertilitet & Familiedannelse

Her kan du også møde mig

Du er mere end velkommen til at sige hej via mine platforme på de sociale medier.

Eller følg Fertilitet & Familiedannelses podcast lige her.

Laura Kjær Jacobsen - Klinik for Fertilitet & Familiedannelse

Tilmeld dig mit nyhedsbrev

Tilmeld dig mit nyhedsbrev og få inspiration og psykologisk indsigt der kan skabe bevægelse i dit liv, mens du kæmper med at få et barn, er gravid eller når du bliver forælder.

Du får samtidig adgang til et super konkret og brugbart podcast afsnit, som kan medvirke til at flytte dig fra bekymringer og tankemylder, over i en følelse af tillid og ro.

Mange tak, du er nu tilmeldt mit nyhedsbrev.