Leder du efter en terapeut der kan hjælpe ved fødselsdepression?
Her finder du alt det som er godt at vide. Både hvis du lige nu er på jagt efter en dygtig terapeut eller psykolog som kan hjælpe dig.
Alt der er godt at vide om, at gå i terapi når man har en fødselsdepression
Du kan også læse om hvordan en fødselsdepression kan behandles og hvordan samtaleterapi foregår når man har det svært i forbindelse med, at man venter barn eller efter man er blevet forælder.
Hvis du gerne vil vide mere om fødselsdepression, så finder du en dybdegående artikel her!
Jeg kan hjælpe dig med, at få det godt igen
Jeg er terapeut og er specialiseret i behandling af de forskellige følelsesmæssige reaktioner og udfordringer der kan opstå i forbindelse med graviditet og efterfødselstid.
Ud over cand. pæd. i pædagogisk psykologi, er jeg jordemoder. Det giver mig en særlig forståelse for det du går igennem. Og jeg er ikke i tvivl om, at netop dette gør en forskel for mine klienter.
Ofte er det nemlig ikke bare efterfødselsreaktionen alene, der skaber problemer. Som ny forældre kan der være mange andre vanskelige ting i gang, i ens liv. Derfor er det er vigtigt, at din terapeut også kan hjælpe dig her, for at du virkelig begynder, at få det godt igen.
Det kan eksempelvis være søvnproblemer, et meget uroligt barn, en svær graviditet, hård fødselsoplevelse, eller noget helt fjerde, der gør det hele værre.
I vores samtaler vil du mærke mig som menneske og du vil mærke, at jeg “har din ryg” ind til du får det godt igen. Det føles rart, når man føler sig langt nede, alene med sine tanker og følelser eller måske meget sårbar.

Laura Kjær Jacobsen, Fertilitet & Familiedannelse
Cand. pæd. i pædagogisk psykologi, jordemoder og samtaleterapeut
Hej og hjerteligt velkommen til Fertilitet & Familiedannelse.
Til dig der ikke kender mig, kan jeg sige, at jeg hjælper mennesker der kæmper med fødselsdepression, med at få det godt igen.
Overvejer du at komme i samtaleterapi hos mig (fysiske og online), er du hjerteligt velkommen til, at booke en uforpligtende samtale med mig. Jeg vil glæde mig til at tale med dig og høre om din situation
Jeg håber du finder hjælp her på siden gennem artikler, meditationer og Fertilitet & Familiedannelses podcast.
Få hjælp med det samme
Du er velkommen til at booke en gratis og uforpligtende samtale, hvor du kan mærke hvilken forskel samtaler kan gøre for dig og om jeg er den rette til at hjælp dig.
(Du kan frit vælge mellem fysiske og online samtaler)
Er du ramt af en fødselsdepression eller efterfødselsreaktion, gør det en forskel at vælge en specialiseret terapeut.
Det har ligeledes en stor betydning, at den psykolog eller terapeut du vælger, møder dig på en varm og nærværende måde og har forståelse for hele din livssituation.
Nedenfor kan du blandt andet læse mere om hvad du skal være opmærksom på, for at finde en terapeut som virkelig formår at hjælpe dig.
Eller tag det gratis minikursus:
3 metoder der hjælper dig, der har en efterfødselsreaktion, fødselsdepression eller bare har det svært efter du er blevet forældre
Kurset vil inspirere dig til, hvad du kan gøre for at få det bedre her og nu.

Laura Kjær Jacobsen, Fertilitet & Familiedannelse
Cand. pæd. i pædagogisk psykologi, jordemoder og samtaleterapeut
Hej og hjerteligt velkommen til Fertilitet & Familiedannelse.
Til dig der ikke kender mig, kan jeg sige, at jeg hjælper mennesker der kæmper med fødselsdepression, med at få det godt igen.
Overvejer du at komme i samtaleterapi hos mig (fysiske og online), er du hjerteligt velkommen til, at booke en uforpligtende samtale med mig. Jeg vil glæde mig til at tale med dig og høre om din situation
Jeg håber du finder hjælp her på siden gennem artikler, meditationer og Fertilitet & Familiedannelses podcast.
Guide:
Psykologisk rådgivning og samtaleterapi ved fødselsdepression og efterfødselsreaktion
Her kan du læse om hvordan samtaleterapi kan foregå hos en terapeut, der hjælper dig med at komme fri af fødselsdepression eller efterfødselsreaktion.
Du finder også en guide til, hvordan du vælger en psykolog eller terapeut som passer til dig. Det kan nemlig have en betydning for hvor godt du føler dig hjulpet af jeres samtaler.
Samtaleterapi er den mest almindelige hjælp
Den primære behandling af fødselsdepressioner er samtaler med en psykolog eller anden terapeut, der har den nødvendige erfaring, faglig viden om og indsigt.
Det betyder at terapeuten kan stille dig de rette spørgsmål og hjælpe dig med, at forløse de svære følelser du oplever. Men det er også vigtigt, at du er opmærksom at den terapeut du vælger også har fokus på, din konkrete dagligdag, som forældre til et eller flere små børn. Det kan nemlig også have en stor betydning for hvordan du har det.
Er antidepressiv medicin nødvendigt?
For de fleste mænd og kvinder med fødselsdepression, betyder samtaler alene, at de får det bedre.
For nogle er antidepressiv behandling nødvendig, som supplement til samtalerne hos psykologen, for at der sker et skifte i din depressive tilstand og du får det bedre igen.
Beslutningen om du skal have antidepressiv medicin foregår altid i samspil med din læge.

Sådan foregår samtaleterapien
Indholdet i samtalerne vil selvfølgelig være forskellig, afhængig af hvilken psykolog eller terapeut du går til. Det vil også afhænge af hvad du kommer med af oplevelser og livserfaringer, der kan spille ind i hvordan du har det. I langt de fleste tilfælde, vil fokus for et samtaleforløb være på
- Dine oplevelser i nuet og af det liv du har i dag
- At styrke relationen til dit barn/børn og partner
- Din hverdag her og nu
- At skabe arbejde på at skabe ro i dit nervesystem
- Graviditet og fødsel
- Din relation til dine egne forældre eller andre mennesker og hændelser som har haft indflydelse på dig
Terapien vil styrke og medvirke til at du får det bedre, på alle disse områder, hvis du giver dit samarbejde med terapeuten tid til det.
Nogle gange giver det mening, at grave dybt i for tiden – andre gange giver det mindre mening. En dygtig terapeut, vil altid have øje for at arbejde på en måde der føles meningsfuld for dig og virksom i forhold til det menneske du er.
Sådan får du mest muligt ud af terapien
Samtaleterapi foregår i bund og grund som en almindelig samtale mellem to mennesker, hvor den ene er fokuseret på at lytte til den anden.
Nogle terapeuter søger i højere grad end andre, at du selv skal finde frem til svarene og løsningerne på det der er svært.
En del klienter oplever dog, at de også gerne vil have en samtalepartner ”at spille bold op ad” fx i forhold til deres dagligdag for, at få nok ud af samtalerne.
Husk derfor, at det er ok at bede om mere direkte feedback og sparring fra din psykolog eller terapeut, hvis du føler det er en bedre hjælp for dig. Det er ikke sikkert du er i stand til at mærke hvad du har brug for. Det er helt ok. Det kan terapeuten hjælpe dig med at finde ud af.

Jeg orker ikke at åbne op for det hele!
Det kan også være du er tilbageholdende med at gå i terapi, fordi du mærker det er svært at være i kontakt med alle de hårde og tunge følelser. Det er almindeligt, at man være tilbageholdende med at tage hul på terapi af den årsag. Det kan du fortælle din terapeut. Han eller hun kan hjælpe ved, at være opmærksom på at du får nogle “pauser” i samtalen, hvor i forholder jer til noget der er lettere at være i.
Hvor hurtigt kan jeg forvente at samtalerne hjælper?
Det afhænger naturligvis af dit udgangspunkt, når du starter i terapi. Generaliseret kan man sige at jo før du reagerer jo lettere vil det ofte være, at få det godt igen.
Mange oplever, at få det bedre allerede efter første samtale. Det letter dem meget at finde et sted, hvor du kan tale åbent og ærligt det du oplever. Du skal gerne kunne mærke at du får det bedre efter to samtaler.
Hvor lang tid skal jeg være i terapi?
Det korte svar er, at det er individuelt og afhængigt af din situation. Tiden arbejder for dig. Med tiden vil en fødselsdepression tage af hos de fleste, også uden terapi.
Alligevel er det helt afgørende at søge hjælp. Vi ved at det kan påvirke forældre og børn også på lang sigt, når den ene forældre har en fødselsdepression. Terapien kan afkorte perioden og medvirke til, at du og din familie kommer igennem det, med sunde og intakte relationer til hinanden. Ligeledes vil samtalerne betyde, at du får klarhed og værktøjer til at håndtere det, mens fødselsdepressionen raser.
Er din situation ekstra udfordrende?
Hvis du udover fødselsdepressionen også befinder dig i en svær dagligdag sammen med dit barn, vil du være fysisk og følelsesmæssigt ekstra udfordret.
Det kan være du mangler søvn, forudsigelighed, eller er bekymret for dit barn eller parforhold. Det vil naturligvis påvirke dine forudsætninger for at få det godt.
Netop her har samtaleterapi også en stor værdi, således at du og din familie kommer godt igennem den her fase i jeres liv.
Føles det overvældende at søge hjælp?
Det er almindeligt at det føles overvældende, når man tager hul på at tale om de ting der er svære.
Det er derfor også naturligt hvis, du er påvirket efter den første samtale. (Men de fleste vil føle sig lettede og en smule bedre tilpas efter de har åbnet op)
Det er netop det, der kan afholde nogle fra at søge hjælp – at det er bekymrede for at åbne op for alt det der rumsterer og gør ondt inden i – bekymrede for om det vil gøre det hele værre.
Det er så vigtigt at huske, at det du mærker under og efter samtalerne, er dine følelser. De er ikke i sig selv farlige. De kan være ekstremt ubehagelige.
Din terapeut kan give dig værktøjer til at rumme de følelser der kommer mellem samtalerne og hvis du mærker behov for hjælp til dette, er det vigtigt du og får talt om det, hvis du har brug for det.
Hvorfor virker det, at få hjælp hos en terapeut eller psykolog ved fødselsdepression?
Når du og din terapeut begynder at arbejde med det, som gør dit liv så ubeskriveligt vanskeligt lige nu, kan noget i dig ”falde på plads”. Noget inden i dig falder til ro. Det spreder sig som ringe i vandet og formentligt, vil du hurtigt mærke en forskel. Ikke bare hos dig, men i hele jeres lille familie.
Det er almindeligt at føle, at store dele af en betydningsfuld periode i dit og dit barns liv går tabt, når man har en fødselsdepression.
Terapien bør også hjælpe dig med bedre, at kunne leve med den oplevelse af at være gået glip af noget, som du måske også kæmper med. Blandt andet ved at i arbejder med, at styrke relationen til dit barn og din partner. Sådan at i sammen kommer stærkere ud på den anden side.
Brug for mere klarhed omkring din situation?
Jeg er terapeut og hjælper mennesker med fødselsdepression.
Kontakt mig for en gratis afklarende samtale i telefonen.
Under vores samtale vil jeg lytte til, hvordan du har det og hjælpe dig videre derfra hvor du står lige nu.
Du vil få helt konkrete ting med fra vores samtale, som du med det samme kan bruge til, at afhjælpe den situation du står i.
Eller tag det gratis minikursus:
3 metoder der hjælper dig, der kæmper med en efterfødselsreaktion, fødselsdepression, eller på anden vis har det svært efter du er blevet forældre

Guide: Sådan finder du den rette terapeut eller psykolog til at hjælpe dig?
I dette afsnit kan du få inspiration til, hvordan du vælger den rette terapeut, til at hjælpe dig videre.
Der findes mange metoder til behandling af fødselsdepression og det kan gøre det svært at vælge terapeut.
Der er to helt centrale ting, som jeg vil anbefale dig, at lægge vægt på når du skal finde en terapeut eller psykolog som passer til dig.
- At terapeuten/psykologen har specialiseret sig inden for området. Det vil sige, at vedkommende har specialviden og er vant til at hjælpe mennesker med fødselsdepressioner. Ligeledes er det vigtigt at den terapeut eller psykolog du vælger har ordentligt indsigt i hele din situation. Også din dagligdag som småbørnsforældre. Her vil en psykolog der er specialiseret i området eller en terapeut der også har en baggrund som jordemoder eller sundhedsplejerske være en fordel. En terapeut med jordmoderfaglig baggrund, være i stand til at sætte sig ind i hele din situation – som ikke alene involverer efterfødselsfasen, men i mange tilfælde strækker sig tilbage til graviditeten og dit barns fødsel.
- At du har ”god kemi” med din terapeut eller psykolog. Dvs. at du fornemmer vedkommende som menneske og føler dig i øjenhøjde med. At du føler dig fuldtud set og forstået af vedkommende. Efter første samtale, skal det føles godt, at se din terapeut eller psykolog igen. Også selvom i sammen arbejder med nogle svære ting. Hvis den terapeut, du har i kikkerten tilbyder en uforpligtende samtale i telefonen, kan det være en måde at afklare om vedkommende er den rette til at hjælpe dig.
Hvis disse to punkter er opfyldt, viser forskning at der er de bedre forudsætninger for, at du får det bedre hurtigt.
Gratis for-samtale kan hjælpe dig med at finde den rette terapeut
Nogle terapeuter tilbyder en gratis afklarende samtale i telefonen. Her har du mulighed for at få en fornemmelse af om vedkommende, er den rette til at hjælpe dig, inden i begynder jeres samarbejde.
Dermed mindsker du risikoen for, at du skal bruge energi på, at åbne dig for en terapeut, som du ikke får nok ud af, at arbejde sammen med.
Om tilskud, henvisning og ventetid
Hvis du har en fødselsdepression, kan du få en henvisning til psykolog gennem din læge. Det betyder at du får tilskud til behandlingen.
Desværre er der så stor mangel på autoriserede psykologer, at der er urimeligt lang ventetid.
Og lige præcis når man er forældre til et lille barn, som vokser og udvikler sig hurtigt, er det enormt betydningsfuldt, at du kan få hjælp hurtigt.
Derfor kan det give mening i stedet, at vælge en terapeut eller finde en psykolog uden ydernummer, som har specialviden om behandling af fødselsdepressioner og er vant til at hjælpe mennesker i den periode i livet, hvor de bliver forældre.
Når psykologer eller terapeuter ikke har et ydernummer, er de ikke forpligtet på, at tage klienter i terapi gennem det offentlige henvisningssystem og du kan derfor ofte få hjælp hurtigere hos dem.
Muligheder for tilskud og kort ventetid
I mange tilfælde kan du her få et betydeligt tilskud , hvis du er medlem af Sygeforsikringen Danmark, eller fuld dækning hvis du har en privat sygeforsikring fx gennem din arbejdsplads.

Du skal kunne have dit barn med til samtalen – hvis du vil
Nogle lader sig bremse i at søge hjælp, fordi de ikke kan have deres barn med til samtalerne. Derfor skal du vide, at der findes terapeuter der har plads og rummelighed til, at du har dit barn med til samtalerne.
I nogle tilfælde kan det give god mening, at dit barn er med og i andre kan det være bedre for dig, at du kommer alene. Det kan du afstemme sammen med din terapeut.
Online terapi kan være godt ved fødselsdepression eller efterfødselsreaktion
Det kan også være at online terapi er en god løsning for dig. På den måde skal du ikke ud at køre – og du kan være hjemme og måske tage hånd om dit barn samtidig, hvis det er din bedste mulighed for at få hjælp.
Terapeuter og der tillader at du tager dit barn med, er naturligvis fuldt ud indstillet på, at i må tage små pauser i samtalen undervejs og at du selvfølgelig skal imødekomme dit barns behov.
Jeg håber artiklen hjælper dig videre i din søgen efter en psykolog eller terapeut der kan hjælpe dig, så du får det bedre.
Vil du læse mere?
Hvis du har lyst til at læse mere om fødselsdepression findes der en lang række dybdegående artikler her på familiedannelse.dk.
Fx denne artikel som handler om fødselsdepression bredt set. Der findes også artikler særligt skrevet til mænd, kvinder og pårørende. Du kan søge artiklerne frem i søgefeltet i menuen.
Benyt muligheden for gratis afklarende samtale
Jeg er vant til at hjælpe både mænd og kvinder med fødselsdepression og forskellige former for efterfødselsreaktioner. Også når det rammer i løbet af graviditeten.
Du er velkommen til at se ledige tider eller bestille tid til en uforpligtende samtale, hvis du har brug for hjælp.
Husk du har både har mulighed for at vælge samtaleterapi online og ved fysisk fremmøde hos mig.
Varme hilsner
Laura Kjær Jacobsen
Cand. pæd. i pædagogisk psykologi og Jordemoder
Eller tag det gratis minikursus:
3 metoder der hjælper dig, der har en efterfødselsreaktion, fødselsdepression eller bare har det svært efter du er blevet forældre
Kurset hjælper ved at inspirere dig til, hvad du kan gøre for at få det bedre her og nu.

Det siger andre, om den hjælp de fik gennem samtaler hos Laura, mens de havde en fødselsdepression
“Det var som om jeg blev splintret i tusind stykker efter fødslen. Jeg var selt ikke mig selv. Jeg var så langt væk indtil jeg kom hos dig. Ligesom bedøvet. Følte kun bekymring eller ingenting overhovet. Du hjalp med med at forstå mig selv om min situation. Det gav mig retning og håb. Vi er ikke i mål endnu, fordi min baby fortsat græder meget og jeg ikke får meget søvn. Men det at komme hos dig gør en enorm forskel. Jeg føler mig ikke længere deprimeret. Nu er det eneste jeg mangler at mit barn begynder at sove, så vi får en mere almindelig hverdag”
“Det bedste jeg har gjort for min familie var at begynde et forløb sammen med Laura. Jeg var begyndt at blive aggressiv på en måde jeg slet ikke vidste jeg havde i mig. Min læge sagde jeg skulle på antidepressiv medicin. Men jeg tænkte at det simpelthen ikke kunne passe og samtaler var nok for mig. Det hjalp fra første samtale. Det der betød noget for mig var, at blive forstået og have et sted hvor jeg kunne tale frit om det hele. Jeg bor i udlandet og online samtaler fungerede fuldstændig ligeså godt som almindelige samtaler for mig”.
“Min situation var at jeg udviklede angst, særligt når jeg skulle sove. Dagene gik ok. Jeg holdt sammen på mig selv. Men om aftenen kom alle tankerne. Og jeg blev så bange. Det var så overvældende for jeg havde altid kunnet klare alt jeg satte mig for. Jeg er så taknemmelig for den hjælp du gav mig. Det gjorde mig tryg. Jeg havde ikke klaret det uden dig – Tak Laura ❤”.
Her kan du også møde mig
Du er mere end velkommen til at sige hej via mine platforme på de sociale medier.
Eller følg Fertilitet & Familiedannelses podcast lige her.
Her kan du også læse lidt fakta om fødselsdepression