Sådan finder du den rette terapeut til, at hjælpe dig efter spontan abort

 

+ En guide til selvhjælp du har mistet i graviditeten

 

Har du lige mistet? Og har du det svært? Så kan du læse med her og blive lidt klogere på, hvordan du kan være med dit tab – selvom det måske føles helt umuligt lige nu. Og du kan få inspiration til, hvordan du finder den rette hjælp til netop lige dig.

Laura Kjær Jacobsen, Fertilitet & Familiedannelse

Laura Kjær Jacobsen, Fertilitet & Familiedannelse

Cand. pæd. i pædagogisk psykologi, jordemoder og samtaleterapeut

Jeg hjælper kvinder og mænd, der oplever at tab under graviditeten og føler den store smerte og sorg der ofte følger med.

Jeg håber du finder hjælp her på siden gennem artikler, meditationer og Fertilitet & Familiedannelses podcast.

Overvejer du at komme i samtaleterapi hos mig (fysisk eller online), er du hjerteligt velkommen til, at booke en uforpligtende samtale med mig. Jeg vil glæde mig til at tale med dig og høre om din situation

Har du brug hjælp efter ufrivillig abort?

Du er velkommen til at booke en uforpligtende samtale med mig, Laura Kjær Jacobsen. Jeg er jordemoder og cand. pæd. i pædagogisk psykologi. Jeg hjælper kvinder og mænd med at bearbejde sorg og svære følelser efter spontan abort.

Sådn kommer du videre efter en spontan bort

Derfor er det så svært når man oplever en spontan abort

 

At miste et barn, der var ønsket, elsket og forestillet i vores sind, er ubeskriveligt.

Fra den dag vi begynder at planlægge et barn, tænke på et barn eller blive klar til, at lukke det barn vi venter ind i vores liv, bliver der lagt spor i hjernen, som skal gøre os klar til, at holde af og passe på det barn.

Det åbner nogle døre i vores sind, hvor den følelsesmæssige tilknytning udvikler sig. For nogle går det hurtigt. For andre langsommere. For nogle sker det meget bevidst. For andre foregår processen mere ubevidst.

Uanset hvordan din vej hertil har været, så føles det for de fleste smertefuldt, at miste en graviditet, et barn, et foster, en baby eller at abortere. Vi kalder det vidt forskellige navne. (Jeg kalder det, dit tab, fordi de favner de mange måder vi hver i sær kan føle og tænke om det vi mister).

Uanset hvilket “navn” du giver det du har mistet, så kan sorgen føles uoverkommelig.

 

 

Den fysiske del af tabet

 

Dertil kommer den fysiske del af aborten. Kroppen der giver slip. Det kan føles som en tvungen tilladelse, til at give slip på noget, du ønsker skal blive til et levende liv. Et liv sammen med dig, din partner og måske dine andre børn.

Den fysiske del kan være en meget hård oplevelse for nogle. For andre kan selve den fysiske abort du har gennemgået, være givende for din følelsesmæssige bearbejdning af det, du føler omkring dit tab.

Jeg ved det for nogle af jer der læser med, kan føles overvældende at læse indledningen til artiklen her. Mens andre af jer vil genkende jer selv i det jeg skriver. Du skal blot forholde dig til din oplevelse og dine tanker omkring det du har mistet.  Det er nemlig vidt forskelligt hvordan vi oplever det når vi mister i graviditeten.

 

Hvordan kommer man videre efter en spontan abort?

psykologhjælp til mænd der oplever spontan abort

 

For at kunne være med det svære du oplever lige nu, er det vigtigt at du begynder, at forholde dig ærligt til hvad du føler. Accepterer at det fylder og gør ondt, giver det plads og tid (Du kan læse mere om hvordan du gør det, lidt længere nede.)

Hvis du har fundet herind, fordi du mærker du har svært ved at komme videre efter dit tab og måske kommer til, at forklejne det du har oplevet, er det ligeledes vigtigt at du begynder at give dine tanke og følelser lidt plads. Det er vejen til at finde en form for ro med dit tab.

 

Guide: Sådan kan du begynde at bearbejde dit graviditetstab

 

Når man har haft en spontan abort, hjælper det at give tankerne og følelserne plads og tid. Her får du en lille vejledning i, hvordan du kan begynde din proces.

Hvad betyder dit tab for dig?

Aller først må du spørge dig selv, hvad dit tab betyder for dig. Luk øjnene og mærk efter hvilke følelser, tanker og ord der popper op i dit sind.

Prøv at lade være med at rationalisere dit tab. Bare tag imod det som kommer. Begynd at behandle dit tab som det du føler, tænker og hører inden i.

Tænker du fx, jeg føler jeg har mistet en baby, så skal du behandle dit tab som den baby du har mistet, ud fra den grad af tilknytning du følte til din baby.

Det er vigtigt, at du ikke forklejner dit tab overfor dig selv. Mange føler ikke det er lige så berettiget til at være kede af det, hvis de mister i uge 6 frem for fx uge 12 eller 18

 

 

Hvor stærk en tilknytning føler du?

 

Føler du en stærk tilknytning til barnet, kan det være du skal lave et mindested, en mindeæske, et brev til barnet.

Føler du ingen eller næsten ingen tilknytning til dit tab, kan du i stedet skrive et brev om det du har oplevet. Du kan skrive fuldstændigt ukritisk. Bare skriv lige hvad der falder dig ind.

Den sidste øvelse er god, uanset hvor knyttet du er, til den du har mistet. Den vil give dig klarhed over hvad der føles særligt svært hvad der skal have plads.

Det er selvfølgelig også rigtig godt at tale om dit/dine tab med mennesker som rummer og forstår dig.

For  mange opleves det virkelig forløsende, at tale med en terapeut, som har erfaring i, at hjælpe med den proces du er igennem. Det giver dig et sted at være med alle følelser. Uden at du behøver at forklejne eller modificere din oplevelse.

 

Gentagne spontane aborter og fertilitetsbehandling

 

Det kan være du er i fertilitetsbehandling og/eller har mistet mange gange før – og dermed lige nu føler dig endnu længere fra det du ønsker dig så inderligt. Her vil følelser som frygt og uvished for fremtiden være overvældende. Sådanne følelser er vigtige at få øje på. Det kan skrivningen hjælpe dig med.

Nedenfor kan du læse om hvordan du kan håndtere alle de følelser du mærker.

 

Hvad skal du gøre med alle de følelser du oplever, efter du har mistet i graviditeten?

Føler du sorg og afmagt efter en spontan abort. Find en dygtig psykolog eller terapeut her

Følelserne efter spontan abort kommer i bølger

 

Du skal være klar til, at tage imod de bølger. Klar til at lade dem flyde igennem dig – selvom det i begyndelsen mest af alt kan føles som om, de skyller henover dig og river dig med.

Følelser vil gerne op til overfladen og rummes. Når vi tillader dette kan de slippe os, frem for at blive ved med at ligge og rode i vores indre.

Når du mærker følelserne vælde op, er det vigtigt du anerkender det: Det kan være med en tanke som ”Åh nu kommer følelserne, nu lader jeg dem lige være der. De skal være der for at de kan give slip” Er du et roligt sted, hvor du kan sætte dig i ro, så sæt dig ned og mærk dem. Helt fysisk. Mærk dem i din krop. Bare lad tankerne flyde. Lige der skal du intet løses.

Det er ikke sikkert du har den mulighed. De mange gange, hvor du ikke har mulighed for bare at gribe følelserne når de er der, så anerkend de er der og giv dig selv tid til at ”sidde med dem” senere på dagen. Her gør du det samme som ovenfor. Du mærker bare hvad der popper op – uden af forholde dig til det eller løse det.

Har du tid og lyst til det, kan du efter du har ”siddet med dine følelser” fatte pen og papir og skrive lidt ned.

De her processer er med til at lette, den tyngde du føler lige nu.

Hvis du gerne vil have en guidet meditation, der hjælper dig med at rumme følelserne, finder du den nederst på denne side.

(Mand) måske har du helt andre behov?

Det kan også være du har behov for at være med dine følelser på en anden måde. Gå ud i naturen, hvor der igen krav er til dig. Tale med en kammerat over en øl eller mens i laver noget fedt sammen. Tænde et bål eller bare give dig tid til at tænke over det med en kop kaffe i hånden.

Hovedsagen er, at det skal have tid og opmærksomhed fra dig. Langt de fleste mennesker tæt på dig vil være helt ok med, at du bringer det op. De vil være glade for at kunne være til hjælp. Og de skal dybest set ikke andet end at lytte.

Jeg oplever igen og igen, hvor godt det også gør mænd, at komme til en samtale eller to hos mig. Mange gange kan det være rart at tale med en som står lidt udenfor det hele.

Du kan lytte til denne podcast episode hvor jeg taler med Rune Hansen om netop det at opleve graviditetstab og om hvordan han havde det og tacklede det.

En spontan abort kan fylde resten af livet. Samtaleterapi kan være en hjælp

Som jordemoder og terapeut, der hjælper kvinder efter spontan abort, hører jeg indimellem kvinder i alle aldre – også i den sidste del af livet – fortælle om deres oplevelse med ufrivillige aborter.

De sidder fast i nogle ubearbejdede følelser, som stadig gør ondt. Sorgen vil altid ligge et sted inden i dig. Men ved at bearbejde det og drage ordentlig omsorg for de følelser og tanker du har, kan du opnå en anden ro med dit tab.

Bekymringer om fremtiden

En ting er sorgen – en anden ting er fremtiden. Det er ikke underligt hvis du er bekymret for hvordan det kommer til at gå, hvis du en eller flere gange har mistet i løbet af graviditeten. Det er også noget som kan fylde en hel del. Og for nogle fylder bekymringer om fremtiden meget. De bekymringer kan det også være enormt givende at få taget hånd om.

Både på et rent praktisk plan. (Som fx: hvad er der er muligheder for hjælp eller undersøgelser til dig der oplever flere abort). Og på et følelsesmæssigt plan. Bekymringer kan nemlig både fylde meget i din dagligdag og være med til at forværre den smerte du føler over dit graviditetstab. 

Derfor er det ikke ualmindeligt, at man kan have behov for en samtalepartner, som også kan støtte en i den proces som venter i fremtiden. Det kan fx være i forbindelse med fertilitetsbehandling, udredning eller en senere graviditet.

sorgen efter en ufrivillig abort kan sidde i lang tid

Guide: Sådan finder du den rette hjælp, når du har haft en spontan abort

Her kan du læse lidt om, hvad der er godt at kigge efter, for at du finder den rette  samtaleterapeut til at hjælpe dig.

Vi ved at mennesker får mest muligt ud af deres samtaleforløb, hvis de føler sig trygge og har en god kemi med deres terapeut. Ligeledes ved vi også fra forskning, at det er helt afgørende at terapeuten har en dybdegående viden og forståelse for det at miste ved spontan abort.

Det er selvfølgelig ikke nogen tilfældighed, at jeg har skrevet den her artikel. Det har jeg bl.a. gjort, fordi jeg er specialiseret i og hjælper andre mennesker, der ligesom du har oplevet graviditetstab. Jeg ville gerne have, at du skulle finde frem til mig.

Men det er ikke nok, at jeg har en dybdegående indsigt. Du skal også være tryg ved mig og fornemme, hvordan jeg kan hjælpe dig. Derfor er du hjerteligt velkommen til at kontakte mig for en uforpligtende samtale, som kan foregå fysisk, i telefonen eller via video online – alt afhængig af hvad du helst vil. Du kan også booke den direkte nedenfor.

Jeg har en klinik i Skørping (Mellem Aalborg og Århus), og et online samtalerum, hvor jeg har samtaler med mennesker fra hele landet.

Samtaler er lettende og forløsende og det hjælper med at placere sorgen et sted, hvor den føles mindre tung og lettere at rumme. Det hjælper at kigge på og tale om de tanker der er, og om følelser der gør ondt. Det hjælper dem med at give lidt slip…

Jeg vil ønske dig alt godt – og hvis ikke vi tales ved, håber jeg artiklen hjælper dig godt videre i din proces.

Her kan du læse om det mere praktiske ting der er forbundet med spontan abort.

Andres oplevelse af samtaler i forbindelse med spontan abort

Jeg havde gået med det i lang tid, inden jeg tog kontakt til Laura. Tænkte at det jo “bare” var en abort og at det sker for mange mennesker, selvom jeg da godt kunne mærke jeg var rigtig ked af det.  Men jeg blev ikke gravid igen. Og helt ærligt, så var det nok det som fik mig til at gøre noget ved det og tage kontakt med Laura. Og det var noget af det bedste jeg nogensinde har gjort for mig selv. Jeg gik med så meget sorg og bekymring som jeg prøvede at få afløb for ved at følge nogle i samme situation på instagram. Hvor jeg undgik helt at forholde mig til hvordan jeg selv havde det. Da jeg mødte dig Laura mærkede jeg bare hvordan du forstod mig på et helt vildt plan.Du gik lige ind. Jeg har aldrig oplevet noget ligende. Det gjorde bare jeg kunne give slip og jeg begyndte virkelig at rykke og få det bedre.

Sofie

Jeg troede egentlig ikke at det ville påvirke mig. Eller rettere, jeg torede det med aborter nok mest var svært for kvinden. Men da vi havde mistet tidligt i graviditeten nogle gange begyndte det at gå mig på. Vi var i fertilitetsbehandling. Så det var ikke bare lige sådan at blive gravid igen. Min kæreste kunne mærke det på mig. Hun fortalte om Fertilitet & Familiedannelse og jeg begyndte at gå til samtaler der. Laura gav mig nogle værktøjer der gjorde at jeg meget bedre kunne håndtere at skulle fortsætte fertilitetsbehandlingen. Det bedste var nok, at jeg har lært at tackle uvisheden. Og så ver det rart at kunne tale om det, med en som forstod min situation, som jeg ikke skulle tage hensyn til.

Kevin

Laura Kjær Jacobsen, Fertilitet & Familiedannelse

Laura Kjær Jacobsen, Fertilitet & Familiedannelse

Cand. pæd. i pædagogisk psykologi, jordemoder og samtaleterapeut

Hej og hjerteligt velkommen til Fertilitet & Familiedannelse.

Jeg hjælper kvinder og mænd der oplever at miste ufrivilligt under graviditeten og ved hvilken smerte og sorg det kan skabe hos et menneske. 

Jeg håber du finder hjælp her på siden gennem artikler, meditationer og Fertilitet & Familiedannelses podcast.

Overvejer du at komme i samtaleterapi hos mig (fysisk eller online), er du hjerteligt velkommen til, at booke en uforpligtende samtale med mig. Jeg vil glæde mig til at tale med dig og høre om din situation

 

Laura Kjær Jacobsen hjælper ved barnløshed, graivditet, efter fødseslreaktioner og fertilitetsbehandling

Her kan du også møde mig

Du er mere end velkommen til at sige hej via mine platforme på de sociale medier.

Eller følg Fertilitet & Familiedannelses podcast lige her.