Find den rette terapeut til at hjælpe dig efter spontan abort 

+ Guide: Sådan kan du hjælpe bearbejdningen af dine følelser på vej.

Har du lige mistet? Og har du det svært, så læs med her og find ud af, hvordan du kan være med dit tab – selvom det måske føles helt umuligt lige nu. Og find ud af hvor du finder den rette psykologhjælp for dig.

Leder du efter  en psykolog eller terapeut, der kan hjælpe dig efter spontan abort? Du er velkommen til at booke en uforpligtende samtale med mig, Laura Kjær Jacobsen. Jeg er jordemoder og cand. pæd. pæd. psyk. Jeg hjælper kvinder og mænd med at bearbejde sorg og følelser efter spontan abort.

Derfor kan man have det så svært efter spontan abort

At miste et barn, der var ønsket, elsket og forestillet i vores sind, er ubeskriveligt.

Fra den dag vi begynder at planlægge et barn, tænke på et barn eller blive klar til, at lukke det barn vi venter ind i vores liv, bliver der lagt spor i hjernen, som skal gøre os klar til, at holde af og passe på det barn.

Det åbner nogle porte i vores sind, hvor den følelsesmæssige tilknytning udvikler sig. For nogle går det hurtigt. For andre langsommere. For nogle sker det meget bevidst. For andre foregår processen mere ubevidst.

Uanset hvordan din vej hertil har været, så føles det for de fleste smertefuldt, at miste en graviditet, et barn, et foster, en baby eller at abortere. Vi kalder det vidt forskellige navne. (Jeg kalder det, dit tab, fordi de favner de mange måder vi hver i sær kan føle og tænke om det vi mister).

Uanset hvilket navn du giver det du har mistet, så kan sorgen føles uoverkommelig.

Dertil kommer den fysiske del af aborten. Kroppen der giver slip. Det kan føles som en tvungen tilladelse til at give slip på noget, du ønsker skal blive til et levende liv. Et liv sammen med dig, din partner og måske dine andre børn.

Den fysiske del kan være en meget hård oplevelse for nogle. For andre kan selve den fysiske abort du har gennemgået, være givende for din følelsesmæssige bearbejdning af det, du føler omkring dit tab.

Hvordan kommer man videre efter en spontan abort?

Jeg ved det for nogle af jer der læser med, kan føles overvældende at læse indledningen til artiklen her. Mens andre af jer vil føle jer forstået.

For at kunne være med det svære du oplever lige nu, er det vigtigt at du begynder, at forholde dig ærligt til hvad du føler. Accepterer at det fylder og gør ondt, giver det plads og tid (Du kan læse mere om hvordan du gør det, lidt længere nede.)

Hvis du har fundet herind, fordi du mærker du har svært ved at komme videre efter dit tab og måske kommer til,at forklejne det du har oplevet, er det ligeledes vigtigt at du begynder at give dine tanke og følelser lidt plads. Det er vejen til at finde en form for ro med dit tab.

Guide til at begynde og bearbejde en spontan abort

Når man har haft en spontan abort, hjælper det at give tankerne og følelserne plads og tid. Her får du en lille vejledning i, hvordan du kan begynde din proces.

Hvad betyder dit tab for dig?

Aller først må du spørge dig selv, hvad dit tab betyder for dig. Luk øjnene og mærk efter hvilke følelser, tanker og ord der popper op i dit sind. Prøv at lade være med at rationalisere dit tab. Bare tag imod det som kommer. Begynd at behandle dit tab som det du føler, tænker og hører inden i.

Tænker du fx, jeg føler jeg har mistet en baby, så skal du behandle dit tab som en baby du har mistet, ud fra den grad af tilknytning du følte til din baby.

Hvor stærk en tilknytning føler du?

Føler du en stærk tilknytning til barnet, kan det være du skal lave et mindested, en mindeæske, et brev til barnet.

Føler du ingen eller næsten ingen tilknytning til dit tab, kan du i stedet skrive et brev om det du har oplevet. Du kan skrive fuldstændigt ukritisk. Bare skriv lige hvad der falder dig ind.

Den sidste øvelse er god, uanset hvor knyttet du er, til den du har mistet. Den vil give dig klarhed over hvad der føles særligt svært hvad der skal have plads.

Det kan være du er i fertilitetsbehandling og/eller har mistet mange gange før – og dermed lige nu føler dig endnu længere fra det du ønsker dig så inderligt. Her vil følelser som frygt og uvished for fremtiden være overvældende. Sådanne følelser er vigtige at få øje på. Det kan skrivningen hjælpe dig med.

Nedenfor kan du læse om hvordan du kan håndtere alle de følelser du mærker.

Hvad skal du gøre med alle de følelser du oplever, efter at have haft en spontan abort?

Følelserne efter spontan abort kommer i bølger. Du skal være klar til, at tage imod de bølger. Klar til at lade dem flyde igennem dig – selvom det i begyndelsen mest af alt kan føles som om, de skyller henover dig og river dig med.

Følelser vil gerne op til overfladen og rummes. Når vi tillader dette kan de slippe os, frem for at blive ved med at ligge og rode i vores indre.

Når du mærker følelserne vælde op, er det vigtigt du anerkender det: Det kan være med en tanke som ”Åh nu kommer følelserne, nu lader jeg dem lige være der. De skal være der for at give slip” Er du et roligt sted, hvor du kan sætte dig i ro, så sæt dig ned og mærk dem. Helt fysisk. Mærk dem i din krop. Bare lad tankerne flyde. Lige der skal du intet løses.

Det er ikke sikkert du har den mulighed. De mange gange, hvor du ikke har mulighed for bare at gribe følelserne når de er der, så anerkend de er der og giv dig selv tid til at ”sidde med dem” senere på dagen. Her gør du det samme som ovenfor. Du mærker bare hvad der popper op – uden af forholde dig til det eller løse det.

Har du tid og lyst til det, kan du efter du har ”siddet med dine følelser” fatte pen og papir og skrive lidt ned.

De her processer er med til at lette, den tyngde du føler lige nu.

Hvis du gerne vil have en guidet meditation, der hjælper dig med at rumme følelserne, finder du den nederst på denne side.

En spontan abort kan fylde resten af livet – find den rette psykolog eller terapeut efter spontan abort

Som jordemoder og terapeut, der hjælper kvinder efter spontan abort, hører jeg indimellem kvinder i alle aldre – også i den sidste del af livet, fortælle om deres oplevelse med ufrivillige aborter. De sidder fast i nogle ubearbejdede følelser, som stadig gør ondt.

Sådan finder du den rette psykologhjælp, efter du har haft en spontan abort

Her kan du læse lidt om, hvad der er godt at kigge efter, når du skal finde den rette psykolog eller terapeut til at hjælpe dig.

Vi ved at mennesker får mest muligt ud af deres samtaleforløb, hvis de føler sig trygge og har en god kemi med deres terapeut. Ligeledes ved vi også fra forskning, at det er helt afgørende at terapeuten har en dybdegående viden og forståelse for det at miste ved spontan abort.

Det er selvfølgelig ikke nogen tilfældighed, at jeg har skrevet den her artikel. Det har jeg bl.a. gjort, fordi jeg er specialiseret i og hjælper andre mennesker, der ligesom du har oplevet graviditetstab. Jeg ville gerne have, at du skulle finde frem til mig.

Men det er ikke nok, at jeg har en dybdegående indsigt. Du skal også være tryg ved mig og fornemme, hvordan jeg kan hjælpe dig. Derfor er du hjerteligt velkommen til at kontakte mig for en uforpligtende samtale i telefonen eller online – alt afhængig af hvad du helst vil. Du kan også booke den direkte nedenfor.

Jeg har en fysisk klinik i Skørping i Jylland, og et online samtalerum, hvor jeg har samtaler med mennesker fra hele landet.

Samtaler kan være virkelig lettende og forløsende

Jeg vil ønske dig alt godt – og hvis ikke vi tales ved, håber jeg artiklen hjælper dig godt videre i din proces.

Her kan du læse om det mere praktiske ting der er forbundet med spontan abort.

Laura Kjær Jacobsen, Fertilitet & Familiedannelse

Laura Kjær Jacobsen, Fertilitet & Familiedannelse

Cand. pæd. i pædagogisk psykologi, jordemoder og samtaleterapeut

Hej og hjerteligt velkommen til Fertilitet & Familiedannelse.

Til dig der ikke kender mig, kan jeg sige, at jeg hjælper mennesker der er i vanskelige livssituationer,  fordi de kæmper med barnløshed og fertilitetsbehandling, eller møder udfordringer når de venter barn og bliver forældre.

Jeg håber du finder hjælp her på siden gennem artikler, meditationer og Fertilitet & Familiedannelses podcast.

Overvejer du at komme i samtaleterapi hos mig (fysiske eller online), er du hjerteligt velkommen til, at booke en uforpligtende samtale med mig. Jeg vil glæde mig til at tale med dig og høre om din situation

 

Her kan du også møde mig

Du er mere end velkommen til at sige hej via mine platforme på de sociale medier.

Eller følg Fertilitet & Familiedannelses podcast lige her.

psykolog eller terapeut med specialviden om fødselsdepression

Tilmeld dig mit nyhedsbrev

Tilmeld dig mit nyhedsbrev og få inspiration og psykologisk indsigt der kan skabe bevægelse i dit liv, mens du kæmper med at få et barn, er gravid eller når du bliver forælder.

Du får samtidig adgang til et super konkret og brugbart podcast afsnit, som kan medvirke til at flytte dig fra bekymringer og tankemylder, over i en følelse af tillid og ro.

Mange tak, du er nu tilmeldt mit nyhedsbrev.