Refluks: Nænsom metode til, at støtte dig selv og dit barn
Hvis du er forældre til et barn, der har refluks og er plaget af det, så er du blevet sendt på en hård opgave.
I denne artikel finder du hjælp til, hvordan du kan støtte dit barn bedst muligt gennem denne hårde tid for barnet.
Og du finder hjælp til hvordan du styrker og støtter dig selv bedst muligt undervejs.
Du får også adgang til et minikursus, hvor du kan lære hvordan du støtter og hjælper dit barn bedst muligt, når det er uroligt på grund af kolik.
Du kan også hoppe direkte til minikurset med det samme her:
Hvad er refluks og hvad er silent refluks
Refluks er når barnets mad og/eller mavesyre løber fra mavesækken, tilbage i spiserøret. Det sker fordi lukke mekanismen, der sidder i toppen af mavesækken ikke fungerer optimalt.
Det er almindeligt hos spædbørn. Det betyder ofte at barnet gylper meget. Men tilbageløb fra mavesækken, kan også forekomme uden gylp. Dette kaldes silent refluks.
Refluks forstyrrer barnet. Det kan være dit barn bliver forstyrret i sin søvn, fordi maden løber retur i spiserøret eller der dannes luft barnets maven, længe efter måltidet er overstået. Det kan være, at dit barn viser det er ubehageligt, græder meget og virker forpint.

Laura Kjær Jacobsen, Fertilitet & Familiedannelse
Cand. pæd. i pædagogisk psykologi, jordemoder og samtaleterapeut
Hej og hjerteligt velkommen til Fertilitet & Familiedannelse.
Til dig der ikke kender mig, kan jeg sige, at jeg hjælper forældre til børn med refluks og forældre der har en fødsesldepression eller en efterfødseslreaktion.
Jeg håber du finder hjælp her på siden gennem artikler, meditationer og Fertilitet & Familiedannelses podcast.
Overvejer du at komme i samtaleterapi hos mig (fysisk eller online), er du hjerteligt velkommen til, at booke en uforpligtende samtale med mig. Jeg vil glæde mig til at tale med dig og høre om din situation.

Sådan kan en baby opleve refluks
Refluks babyers ubehag, vil formentligt ikke ligne voksnes oplevelse af refluks, som kan være brændende smerter. Babyers maveindhold er mindre surt end voksnes. Babyer spiser hyppigere end voksne og dermed, er det sjældent ren mavesyre babyer gylper op. Alligevel kan du som forældre have en oplevelse af, at din baby bliver forstyrret og plaget af reflux.
Den første tid efter fødslen, er alle babyer i gang med, at tilpasse deres tarmsystem til modermælk/erstatning. Det ændrer bakterierne i barnets tarm og kan hos mange børn give luft i tarmene og mavesmerter.
På samme måde er det helt almindeligt at småbørn gylper mængder op, der umiddelbart virker til, at være alt det de lige har spist. Det ser ofte ud af mere end det er. Og tager din baby på, mangler den ikke det den gylper op.
Nogle babyer spiser langt mere end de har brug for og mere end hvad mavesækken kan indeholde. I de tilfælde kan det være gavnligt for barnet at gylpe, for at undgå mavesmerter pga. overspisning.
Derfor kan et råd være, at lade barnet spise lidt mindre og lidt hyppigere.
Hvor mange babyer er syge af refluks
Kun 1 ud af 200 spæd og småbørn menes, at være decideret syge af refluks. Sygdom viser sig ved at barnet ikke tager på i vægt og ikke vokser som det skal.
Der findes altså mange babyer, der vokser og tager på som de skal, selvom de har refluks og derfor ikke som sådan anses for at være syge af det.
Selvom disse børn ikke er syge, kan de sagtens være plaget af smerter og ubehag grundet, sviende mavesyre, tilbageløb fra mavesækkeen og gylp, også selv om de tager på og vokser.
Der er også babyer, som refluks – har tilbageløb fra mavesækken til spiserøret – uden at de gylper. Såkaldt Silent refluks. (Du kan læse mere om silent refluks i denne artikel her).
Føler du dig misforstået?
Jeg oplever mange forældre, som føler sig ladt alene og har en oplevelse af, at deres læge ikke rigtig anerkender, at de har behov for hjælp. Lægen undersøger blot at barnet vokser som det skal og ser et barn i fysisk trivsel. Og det er også sådan det ud fra lægefaglige kriterier.
Som forældre er kriterierne for trivsel, ikke alene at barnet vokser, men også at barnet virker tilpas, det meste af tiden.
Når man som forældre går til lægen med sit baby, fordi man oplever barnet ikke har det godt, har man behov for hjælp. Lægens opgave er, at sikre for barnets fysiske trivsel og udvikling.
Hvis ikke der er et problem her, kan lægen sjældent gøre meget mere. Heller ikke selvom situationen betyder, at du som forældre er udmattet og dybt bekymret, for den måde du ser sit barn lider unden sin refluks.
Føler du dig ladt alene? Her er hjælp at hente, til dig der har et barn med refluks
Jeg oplever at mange forældre bliver ladt alene lige der. Med en lille barn som ikke har det godt. Som kræver dem rigtig meget. Det er ubeskriveligt stressende at være i som forældre.
Derfor er formålet med denne artikel – at hjælpe dig, der har et barn som har refluks eller silent refluks og derfor er forpint og meget uroligt.
Praktiske ting der kan hjælpe din baby, hvis den har refluks
Har dit barn refluks eller mistænker du det, er der nogle helt konkrete og praktiske ting du skal have fokus på sideløbende med den trøst og omsorg du giver.
(Hvis du har læst om det allerede et andet sted, så spring blot videre til næste afsnit. Her får du hjælpsom viden om emnet, som ikke er tilgængelig andre steder).
- Hæve barnets hovedgærde
- Give dit barn mad (amning/falske) mens barnet er i så lodret stilling som muligt
- Afprøv om det har en effekt at give barnet lidt minde og i stedet hyppigere måltider
- Sørge for at barnet bøvser i forbindelse med måltidet
- Giv barnet et lille smule Johannesbrødskernemel efter hver måltid. Det fortykker mælken.
- Vær opmærksom på at din baby kan have behov for at bøvse igen imellem måltiderne
- Holde din baby roligt lodret over skulderen efter madning, så kroppen er nogenlunde oprejst og udstrakt. Herved mindskes tilbageløb og tryk på mavesækken
- Undgå at ble og tøj strammer omkring maven
- Undgå at drikke kaffe og energidrikke, hvis du ammer
- Undgå komælk i din egen kost i en periode, hvis du ammer
- Udlad fødevarer fra din kost som du oplever påvirker din baby, hvis du ammer
- Undgå at udsætte barnet for passiv rygning

Har din baby refluks – er du udsat for store mængder stress
Når man er blevet forældre til et lille barn med refluks, kræver det ubeskriveligt meget af en. Man udsættes for store mængder stress. Ofte døgnet rundt.
Hvis man har et barn der græder, meget, sover dårligt og er meget uroligt, kommer man helt automatisk til at ”gå på glasskår” omkring barnet, for at sikre at barnet får så meget ro som muligt. Og for at sikre sig selv nogle pauser.
Vær ekstra opmærksom på fødselsdepression når du har et barn med refluks
Den uforudsigelighed man lever i som forældre, er svær for selv de mest rummelige mennesker. Derfor skal du være ekstra opmærksom på dig selv. Du kan være i øget risiko for at udvikle en fødselsdepression eller efterfødselsreaktion, fordi du er under så stort et pres døgnet rundt.
Mistænker du dette, kan du læse om fødselsdepression her og om efterfødselsreaktioner her.
Jeg taler ofte med forældre i min klinik, som kommer anspændte og med flossede nerver, fordi de mangler pauser og søvn. Og gennem lang tid har de levet med, at se på hvordan deres barn kæmper, uden de føler de har kunne gøre noget for at hjælpe barnet til at få det bedre.
Og jeg forstår dem. Jeg har selv været ekstremt presset, som ny mor til et af mine børn.
Hvis du lige nu sidder og tænker: ”Jeg burde kunne holde til det her”. Så vil jeg svare dig. ”Nej, alle mennesker bliver presset, når de er udsat for stress i så stort omfang, som du er, fordi du er forældre til en baby med refluks”. Du kan læse mere om hvorfor, lidt længere nede.
Har du ikke kunnet lindre dit barns symptomer?
Problemet med refluks er, at du kan gøre nogle ting, som måske tilsammen gør en lille forskel for din baby. Uden at din baby for alvor får det godt.
Det kan også være i den situation hvor dit barn har fået det langt bedre, men fortsat sidder fast i urolige søvnmønstre som betyder, at du stadig ikke får den ro og søvn du har behov for.
Føler du ikke, at du kan hjælpe dit barn?
Vi forældre kan nemt komme til at fokusere på, at den eneste hjælp vi kan give vores lille barn, er at finde en løsning på barnet ubehag.
Hvis vi ikke kan lindre vores barns smerter, skaber det helt naturligt frustration. Det er almindeligt, at komme til at føle sig utilstrækkelig som forældre.
Selvfølgelig får vi det sådan, for vi har jo et barn, der tydeligvis ikke har det godt. Og som forældre er vores krop og sind indstillet på, at vi skal sikre vores børns vel og vel.
Så det er godt, at vi søger at hjælpe barnet. Det er i de tilfælde hvor vi meget lidt kan gøre, som det ofte forholder sig med refluks, at det kan blive svært at være i. Blandt andet fordi, det er så hårdt at vide barnet lider og krævende hele tiden skulle imødekomme dets behov for trøst og omsorg.
Det eneste problem der er med vores frustrationer og tendens til, at fokusere på løsninger er:
- Vi glemmer at anerkende, at vi faktisk hjælper vores barn utroligt meget ved, at været et trygt holdepunkt for det, mens det kæmper med uro og ubehag.
- At frustrationerne flytter vores fokus væk fra, hvordan vi er der for vores barn, når vores barn har allermest behov for en rolig voksen, at være hos.
- Vi glemmer at fokusere på, hvordan vi støtter og hjælper det bedst muligt, når det er forpint og har allermest behov for støtte.
Sådan hjælper du dit barn: Babyer med refluks har brug for et trygt holdepunkt
Børn med refluks oplever, meget ubehag og måske endda smerter, når mavesyren løber tilbage i spiserøret og mundhulen, eller viser sig som syreholdige bøvser.
Derfor er den bedste hjælp, du kan give dit barn i nuet, at være der for det, på en måde som rummer barnets reaktion og støtter det i at finde ro.
Og det er faktisk muligt. Uanset hvor plaget og forpint dit barn er af sin refluks. Kan du hjælpe det ved at det mærker du er der og nænsomt og roligt støtter det. Det kræver blot, at du skal vide hvordan. Og det får du mulighed for at finde ud af her.

Derfor har refluks babyer brug for deres forældres ro
Babyer er født med et umodent nervesystem. Det betyder at mange børn har svært ved, at regulere deres følelser og rekationer på det fysiske ubehag, som refluks giver dem.
Derfor er det en hjælp for dem at blive støttet af en voksen, som er i god kontakt med sig selv, mens han eller hun trøster barnet.
Når det er sådan, så er det fordi barnet spejler og fornemmer dig. Spædbørn og babyer bliver født med et sanseapparat, der er fintunet til, at fornemme og spejle verden omkring dem.
Det er igennem den spejling, at barnet aflæser verden og udvikler sig. Det er også den evne der gør, at barnet får sine forældre til at reagere, hvis der er noget barnet mangler. Gennem spejling styrker barnet sine chancer for at overleve.
Det lille barns sanseapparat gør også, at det fornemmer sine forældre. Hvis er barnet uroligt, men fornemmer, at forældrene er trygge og ikke fuldstændig fokuseret på barnet, er det langt lettere for barnet selv at finde ro.
Det sker er i dit system, når du bliver stresset over dit barns refluks-uro
Hvis du er forældre til et barn med refluks, bliver der stillet store krav til dig. Både fysisk og psykisk. Der er svært at være i, at man ikke kan bare kan fjerne smerterne og ubehaget for barnet.
Det er fysisk og følelsesmæssigt hårdt, at skulle trøste og berolige et barn i det uendelige. Og det påvirker mennesker ubeskriveligt, at få for lidt/afbrudt søvn.
Derfor er det også helt naturligt, at du som forældre bliver meget påvirket, når dit barn er uroligt fordi det kæmper med sin refluks. Der ER frustrerende og fysiske og følelsesmæssigt hårdt at være i.
Det er almindeligt, selv at blive urolig og frustreret, når dit barn igen vågner efter en kort lur, virker utilfreds eller er utrøsteligt. Og jeg kan godt forstå, hvis du lige nu tænker, at det er urealistiske for dig at være i tryg og rolig, når du trøster dit barn. Givet de stressende omstændigheder du er i, som forældre til et refluksbarn.
Forstå hvorfor du reagerer som du gør og slip selvbebrejdelserne
Når du oplever du bliver frustreret og urolig, er det vigtigt, at du ikke vender det indad, som selvbebrejdelser. Det er let at gøre, særligt hvis du bliver meget påvirket, når dit barn er forpint af sin refluks.
Husk på, at også dit sanseapparat, er skabt til at fornemme dit barn, sådan at du kan reagere og hjælpe det. Og netop i en situation som din, hvor du ikke kan fjerne dit barns smerter, ”stritter” alt i dig.
Det strider mod det dine instinker, der fortæller dig er vigtigt at løse dit barns udfordringer. Dette paradoks, sætter en alarmrespons i gang i dit nervesystem. Den process er årsagen til den uro, du mærker i din krop. For mange er den uro størst, når deres barn er allermest forpint.

Fordele og ulemper ved et fint sanseapparat, når man har en baby med refluks
Mange oplever også, at den ene forældre bliver mere påvirket og frustreret end den anden over situationen. Det kan man også nemt komme til at vende indad, hvis man er den der reagerer kraftigst.
Den der bliver mest frustreret, er også ofte den forældre, der har det fineste sanseapparat og derfor fornemmer barnets smerte meget intenst. Det gør man, fordi man er god til at mentalisere.
At mentalisere betyder, at sætte sig i den andens sted. Og det er en egenskab, som er fantastisk for dit barn i mange sammenhænge, fordi du formentligt vil have lettere ved, at forstå hvad der udspiller sig i dit barns sind.
Bagsiden af, at være god til at mentalisere er, at man lettere bliver ”viklet ind i” barnets oplevelse. Man kommer lettere til at tage barnets smerte på sig, som sin egen. Herved bliver man trukket væk fra, at være det holdepunkt, som barnet har behov for, når det kæmper med refluksen, eller den overtræthed der måske følger med at have refluks.
Det er altså en helt naturlig og instinktiv proces, at blive frustreret, magtesløs og urolig når ens barn reagerer med gråd og uro på, at have refluks. Naturen har indrettet dig sådan for at sikre, at du reagerer og passer på det.
Sådan er du et trygt holde punkt der kan skabe ro hos din baby
Når du skal være et trygt holdepunkt for dit barn, mens det kæmper med refluks, skal du flyttes fra en tilstand af alarmberedskab, til en tilstand af ro og tæt kontakt med dig selv og dit barn.
På Klinikken Fertilitet & Familiedannlse, hjælper jeg børn med refluks og deres forældre med, at indarbejde en nænsom metode, der kan netop dette. Metoden bygger på mange års erfaring med, at hjælpe urolige spædbørn og deres forældre.
Og jeg ser hvordan det hjælper børnene med refluks til, at finde bedre ro. Dermed hjælper det også deres forældre.
Der er meget du selv kan gøre hjemme, for at arbejde på, at være den bedste støtte for dit barn, indtil barnet ikke længere har symptomer på refluks. Derfor har jeg lavet et gratis minikursus til dig og skrevet en artikel om, hvordan du skridt for skridt selv kan anvende metoden.
Mange forældre vender tilbage og fortæller at det, har gjort en mærkbar forskel for deres barn. De fortæller, at børnene er urolige i kortere tid når de mærker ubehag og sover længere tid ad gang, på trods af at de fortsat har refluks.
Du finder artiklen der beskriver metoden og minikurset her.
Tilbage er bare at ønske dig alle gode kræfter og god arbejdslyst med at lære og bruge metoden.
Og af hele mit hjerte – god bedring til dit barn.
Laura

Ps: jeg kan virkelig anbefale dig også. at lytte til dette pod cast afsnit om refluks, der er lavet af Læger Formidler

Laura Kjær Jacobsen, Fertilitet & Familiedannelse
Cand. pæd. i pædagogisk psykologi, jordemoder og samtaleterapeut
Hej og hjerteligt velkommen til Fertilitet & Familiedannelse.
Til dig der ikke kender mig, kan jeg sige, at jeg hjælper forældre til børn med refluks og forældre der har en fødsesldepression eller en efterfødseslreaktion.
Jeg håber du finder hjælp her på siden gennem artikler, meditationer og Fertilitet & Familiedannelses podcast.
Overvejer du at komme i samtaleterapi hos mig (fysisk eller online), er du hjerteligt velkommen til, at booke en uforpligtende samtale med mig. Jeg vil glæde mig til at tale med dig og høre om din situation
Har du brug for mere hjælp?
Kontakt mig for en gratis afklarende samtale i telefonen.
Under vores samtale vil jeg lytte til, hvordan du har det og du vil få mere klarhed over din situation og hvad du kan gøre, for at hjælpe dit barn.
