Sådan kan du styrke dig selv mens du er i fertilitetsbehandling

Et stort internationalt studie (metanalyse) peger på, at det styrker mulighederne for at blive gravid, hvis du samtidig med fertilitetsbehandling tager hånd om dine følelser og tanker gennem specielt tilrettelagt terapi.

Jeg ser på daglig basis, hvad det gør for andre kvinder – derfor har jeg til slut i indlægget tilføjet nogle vidnesbyrd fra kvinder, der har valgt at tage livtag med de svære følelser sammen med mig.

 

Hvordan forsøger du at styrke din fertilitet?

Den normale tilgang – det vi bliver anbefalet i hurtige taglines på Facebook og Instagram  – og det mange ender med at gøre er, at ty til nemme løsninger. Løsninger der minder om ”at sluge en pille og så bliver alt ok (forhåbentligt)”.

Det kan fx være kosttilskud, zoneterapi eller akupunktur eller noget helt fjerde. Det kan alt sammen være fint. Desværre er virkeligheden, at der ikke findes en nem løsning eller en hurtig vej.

Ingen kan svare os på, hvor længe vi skal leve med den uvished, der gør det hele så svært.  Resultaterne af studier der undersøger effekten af akupunktur, kosttilskud og lignende er desværre meget blandede. Der er ikke klar evidens for, at det generelt øger chancerne for at blive gravid.

Gør i stedet noget der virker!

Derimod er der videnskabelig evidens for, at specialiseret terapi styrker chancerne for at blive gravid, potentielt fordi det understøtter, at du kan gennemføre de behandlinger der skal til, simpelthen fordi du får det bedre og er mentalt stærkere i processen.

Derfor er det så vigtigt, at få passet godt dig sig selv, så du har det så godt som det nu engang er muligt. Så du har gode kræfter til processen du går igennem og kan tage imod den behandling der kræver. Det øger ganske enkelt chancerne for at blive gravid og for at blive det hurtigere, at det lykkedes.

Det sker hverdag

Hvis du går ind og arbejder med at være i uvisheden, tankerne og følelserne, kan du gøre en forskel for dig selv, som med sikkerhed virker – jeg ser det ske hver eneste dag for kvinder, som går ind og bruger det mentale, til at skabe rummelighed og styrke. Det gør, at de får det mærkbart bedre og kommer lettere igennem deres behandlingsforløb.

 

Jeg ser hvordan det lindrer og skaber kræfter og mod. Jeg ser dem gennemgå en massiv udvikling, der gør at de kan stå i deres behandlingsforløb og bedre rumme op og ned ture, behandlinger og ventetiden mellem behandlingerne bedre.

 

Vi mennesker kan så meget mere og mange svære ting bliver lettere, når vi får øjnene op for, hvordan vi kan styrke os selv, ved at gå ind og arbejde med vores sind.

 

Her kan du læse hvad tre andre kvinder, som jeg har mødt med i min praksis, har oplevet ske efter de fik kigget lidt på det mentale:

Erfaringer fra terapi hos kvinder i fertilitetsbehandling

”Jeg havde jo hørt det var godt at arbejde med min tanker og tænke positivt og sådan, men jeg synes det var virkelig svært og jeg fik det sådan, at jeg ikke rigtig måtte have de negative tanker. Jeg tænkte de måske kunne betyde jeg ikke blev gravid. Og det var virkelig svært, for de var der jo bare og det blev bare værre. Men da jeg begyndte at forstå, hvordan jeg kunne arbejde med alt det der kom op, særligt i den trælse del af min cyklus, så begyndte der at ske noget godt. Der var mange ting som jeg før havde brugt kræfter på, som jeg slap for og det blev faktisk bare meget lettere det hele synes jeg”.

 

”Vores situation var sådan, at jeg havde ok chancer for at blive gravid, men jeg var bare så følsom omkring det og det var svært for andre at forstå. Jeg havde fortalt mange om det, men kunne ikke længere holde ud at de skulle vide det, fordi jeg ikke havde overskud til at snakke med dem om det. Jeg havde vidst ret meget brug for at tale med en som virkelig forstod mig. Jeg fik hjælp til at finde ro og være i de følelser der kom i stedet for at panikke over dem. Det fik jeg og det var godt for mig. Jeg har stadig ture hvor jeg er ked af det, men jeg har fattet at det er naturligt og ikke ”farligt”. Og så holdte jeg op med at være så bange for det hele. Det har givet mig noget mere energi og lyst til andre ting i mit liv”.

 

”Jeg var egentlig rimelig ok til at starte med, men ville bare gerne komme godt igennem det hele, så jeg besluttede mig hurtigt for at få noget hjælp til at komme godt igennem alt det følelsesmæssige. Senere blev det jo mere svært. Tiden gik og usikkerheden voksede jo bare for hver mens, men der havde jeg en fornemmelse af at det gik mig noget bedre fordi jeg allerede havde kigget på en masse ting hos mig selv. Da jeg fik mens efter 3 IUI og vi havde forsøgt at blive gravide i 2 år, røg jeg helt ned, men begyndte at bruge de ting jeg havde lært og det var så godt, for det gjorde det lettere at være i det, selvom det bare føltes så svært. Jeg kan jo rumme mig selv og mine følelser på en helt anden måde nu. Hold op der er sket meget, jeg tænker på mig selv på en anden måde. Meget mere omsorgsfuldt”.

 

Jeg håber det kan inspirere dig lidt i dine overvejelser om, hvordan du tager hånd om dig selv mens du arbejder på at blive mor.

 

Varme hilsner

Laura

Ps: det kan være du har glæde af nogle af de andre artikler her på bloggen. Fx denne som  handler om at tage et alt for stort ansvar når man kæmper for at blive mor