Har dit barn silent refluks? Dette kan du gøre for, at hjælpe jer godt igennem den hårde tid!

Her kan du læse det der er værdifuldt at vide, hvis du er forældre til et barn med refluks, eller hvis du har mistanke herom.

Det er ofte en meget hård tid for både barn og forældre. Det er ikke underligt at forældre til børn der er svære at trøste og hjælpe, langt oftere udvikler en efterfødselsreaktion eller en fødselsdepression.

De er under et ekstremt pres og sover ofte ganske lidt. Derfor er det ekstremt vigtigt, at du begynder at være opmærksom på dig selv – også når det barn græder, vågner efter en kort lur og har et voldsomt behov for at være hos dig.

Modsat hvad mange tænker, er det faktisk muligt, at tage hånd om sig selv i de her situationer. Du skal blot vide hvordan. Ofte skaber netop dette også mere ro hos dit barn. Du kan læse hvordan her og du kan se det gratis mini kursus her på siden, som hjælper dig med hvordan du begynder at gøre det.

 

Vær opmærksom på dig selv: Refluks kan bidrage til udvikling af fødselsdepression eller efterfødselsreaktion

Hvis er en af de mange, som oplever at du må holde sammen på dig selv for ikke at bryde sammen. Føler du dig ensom, magtesløs og frustreret er det ikke underligt. Det er ensomt at være i din situation. Meget få mennesker forstår, hvordan det er at være dig på indersiden.

Du skal være opmærksom på dig selv. Hvis du er bekymret for at du har en efterfødselsreaktion eller en fødselsdepression, kan samtaler være en enorm hjælp. Alene det at få “luft”, føle sig forstået ind til knoglerne. At få hjælp og vejledning til, at navigere i daglige svære situationer og støtte til at tage hånd om dig selv i det her, skaber øget ro hos dig – og det hjælper ofte også dit barn til bedre at kunne finde ro.

Du kan læse mere om fødselsdepression og efterfødselsreaktion i disse artikler.

 

Laura Kjær Jacobsen, Fertilitet & Familiedannelse

Laura Kjær Jacobsen, Fertilitet & Familiedannelse

Cand. pæd. i pædagogisk psykologi, jordemoder og samtaleterapeut

 

Hej og hjerteligt velkommen til Fertilitet & Familiedannelse.

Til dig der ikke kender mig, kan jeg sige, at jeg hjælper forældre til børn med refluks og forældre der kæmper med forskellige former for efterfødselsreaktioner – herunder fødselsdepression.

Jeg håber du finder hjælp her på siden gennem artikler, meditationer og Fertilitet & Familiedannelses podcast.

Overvejer du at komme i samtaleterapi hos mig (fysisk eller online), er du hjerteligt velkommen til, at booke en uforpligtende samtale med mig. Der er gratis. Jeg vil glæde mig til, at tale med dig og høre om din situation.

Hvad er silent refluks?

Silent refluks betyder, at din baby har mad der løber fra mavesækken og tilbage i spiserøret uden at barnet gylper maden op.

Silent refluks, betyder altså ikke, ikke at dit barn er plaget af refluks. Silent refluks betyder blot, at der ikke kommer gylp ud af barnets mund. I stedet bevæger gulpen sig op og ned i spiserøret. Det kan være meget ubehageligt for dit barn.

Silent-refluks adskiller sig på den måde fra almindelig refluks, hvor du som forældre vil opleve, at dit barn gylper ekstremt meget.

Det der kan være en særlig udfordring for babyer med silent refluks er, at de ikke kommer af med den mad, der i stedet bevæger sig frem og tilbage i spiserøret.

Det kan skabe ubehag.

Her kan du blive klogere på hvordan du støtter et uroligt spædbarn

Hvordan er det for en baby, at have silent refluks?

Vi kan kun spekulere om, hvordan det er for børn at have reflux og silent reflux.

Vi ved at maveindholdet hos spædbørn er mindre surt end hos voksne. Derfor har babyer med refluks og silent refluks formentligt ikke lige så brændende smerter, som voksne der har refluks.

Alligevel kan vi ofte opleve, at børnene virker utilpasse og generede. Særligt efter måltiderne. Og som forældre er du ikke i tvivl om, at det er ubehageligt for barnet.

Hos et barn med silent reflux bevæger maden sig frem og tilbage. Det kan forstyrre barnet og give kvalme, smerter og ubehag og uro hos barnet.

Du kan opleve, at det virker som om barnet kæmper med maden og prøver at synke, også efter det har spist. Barnet kan virke irritabelt og ked af det, som om det gør ondt.

Hvad er normalt?

Det er almindeligt at småbørn ikke kan holde maden i mavesækken, fordi lukkemusklen, der sidder i toppen af mavesækken endnu ikke er fuldt udviklet. For nogle børn er dette uproblematisk.

Hos andre børn, som fc dit barn, kan man som forældre opleve, at det plager barnet. Barnet sover måske uroligt, græder meget og virker utilpas. Hos nogle børn kan utilpasheden sprede sig til det meste af døgnet.

 

Du er på en svær opgave

Hvis du oplever, at dit barn er meget uroligt og ked af af det, så er du blevet sat på en hård opgave. Det er meget krævende at være der for et barn med silent reflux.

Jeg hjælper mange forældre i min klinik, som er i den situation. Jeg ved også af egen erfaring, hvor opslidende det er, at skulle være der for et utilpas, grædende barn døgnet rundt.

Derfor finder du i dette gratis minikursus hjælp og vejledning til, hvordan du kan støtte dig selv og dit barn bedst muligt og hjælpe det tilbage i ro. Samtidig med at du styrker dig selv til at kunne være i situationen.

Gratis minikursus der gør en forskel for forældre med urolige børn

 

Samtaler kan være en uvurderlig hjælp

Har du brug for en at tale med, som kan hjælpe dig med at være i din svære situation?

Eller har du bare brug for at blive klogere på, hvad du kan gøre for at hjælpe dit barn bedst muligt lige nu, så kontakt mig eller book en uforpligtende samtale nedenfor.

Du vil komme til at tale med mig, Laura Kjær Jacobsen. Jeg er Cand. pæd. pæd. psyk. og jordemoder og hjælper forældre til børn, der har refluks.

Samtaler med én der forstår dig og din situation “helt ind i knoglerne” kan være uvurderligt, når man kæmper, sådan som du gør lige nu.

Jeg tilbyder også online samtaler, hvilket fungerer godt, når man har svært ved at komme hjemmefra og kan have behov for at være der for sit barn imens.

Jeg er erfaren i hjælpe mennesker i din situation og har selv været mor til et barn der var meget uroligt.

Du er velkommen til at booke en gratis og uforpligtende samtale med mig. 

Under vores samtale vil jeg lytte til, hvordan du har det og du vil få mere klarhed over din situation og hvad du kan gøre, for at hjælpe og selv og dit barn.

far støtter baby med silent refluks

Er silent refluks farligt?

Der er ikke senfølger forbundet med silent refluks.

Du skal reagere hvis dit barn nægter at spise, begynder at tabe sig og ikke udvikler sig som forventet. Eller har blod i gylp/afføring. Ligeledes skal du kontakte din læge hvis dit barn begynder at gylpe inden det er to uger gammelt. Børn kan godt kaste op og være forkvalmede det første døgnstid efter fødslen. Det er normalt.

Børn vokser fra refluks og silent refluks i takt med at de bliver ældre. Men det kan være en enormt krævende situation at være forældre i, fordi man kommer til at mangle søvn om natten og ro i løbet af dagen. Samtidig med at hele ens krop og sind er indstillet på, at man som forældre skal kunne hjælpe sit barn ud af dets ubehag. Det gør situationen ubeskrivelig svær at være i, for selv de mest rolige forældre.

 

Sådan mindsker du din babys refluksgener

Der er nogle helt gængse råd, du kan følge for at hjælpe dit barn. Der er sjældent én ting alene, der virker ved silent reflux. Tilsammen kan de gøre en forskel. Det er vigtigt, at du sætter ind på så mange områder på samme tid som muligt.

  • Hæv barnets hoved og overkrop, sådan at barnet ikke ligger fladt ned
  • Vent 15-20 minutter med at lægge barnet ned efter et måltid, hold barnet roligt og lodret over din skulder
  • Hold barnet så lodret som muligt, når det ammes.
  • Lad din baby bøvse undervejs i måltidet
  • Hvis din baby er vågen, så tag det op for at lade det bøvse også efter måltidet.
  • Sørg for at barnet har løs ble og tøj omkring maven
  • Undgå komælk i din kost (hvis du ammer) og barnets kost i 2-4 uger. Komælks allergi kan i nogle få tilfælde give refluks
  • Undgå koffein (kaffe og energidrikke)
  • Udsæt ikke barnet for passiv rygning

 

 

Nu til dig og hvordan du støtter dit barn bedst muligt

Virkeligheden for dig, der har et barn med silent refluks er:

At dit barn har rigtig meget behov for dig.

Og du har rigtig meget behov for, at dit barn får det bedre.

Og at du er på fysisk og mentlt overarbejde og formentligt bekymret for dit barn.

Du er udsat for store mængder stress. Alle forældre bliver pressede i den situation.

 

Derfor giver refluks symptomer på stress og/eller fødselsdepression

Dine forældreinstinkter fortæller dig, at din vigtigste opgave, er at sikre dit barns ve og vel. Det sætter det en stressrespons i gang i din krop, som har meget svært ved at slukke igen, fordi dit barn ikke umiddelbart får det bedre. Det sker for selv de mest robuste forældre.

Vores stressrespons er god til, at fortælle os, at der er noget galt, som vi skal handle på. Men den virker modsat, når vi ikke kan afhjælpe barnets ubehag. Så skaber stressen en masse ubehagelige følelser og tanker som gør det endnu sværere at være i situationen.

Den stress du oplever rammer dig på et plan, hvor du er nødt til at gå meget bevidst til værks for at styre det.

 

hjælp ved silent refluks

Føler du dig misforstået og efterladt alene med dit barns ubehag?

Jeg oplever en del forældre, som føler sig meget alene i deres situation.

Familien omkring forældrene, har ofte svært ved at sætte sig ind i, hvordan det virkelig er, at have et barn med silent refluks.

Hvis deres barn ikke taber sig og klarer den sådan nogenlunde, kan læge og sundhedsplejerske, ikke gøre noget for at hjælpe barnet eller forældrene. Ud over at sige, at barnet vokser fra det og støtte dem i, at være i en svær situation.

 

 

Hvordan kan du være der for dit barn på den bedste mulige måde?

På klinikken Fertilitet & Familiedannelse arbejder jeg med en nænsom og omsorgsfuld metode, der hjælper forældre til at støtte og trøste deres babyer, når der er utilpasse og oplever ubehag.

Fordi jeg ser den virker og ved det vil hjælpe i mange familier, har jeg beskrevet de dele du selv kan arbejde med i denne artikel  og i det gratis minikursus, som du finder lige nedenfor.

 

Om nænsom trøst og støtte af børn med silent refluks

Helt kort, kan jeg fortælle at metoden baserer sig på at skabe ro hos dig som forældre, sådan at dit barn får mulighed for at spejle din ro. Dermed finder dit barn lettere selv ro, på trods af sine gener.

Alle forældre til et barn der er forpint af silent refluks, bliver urolige, frustrerede bekymrede og måske virkelig kede af det. Det er følelsesmæssigt og fysisk krævende at skulle være der for et lille barn på den måde.

Børn er født til at sanse deres forældre. Det er grundlaget for deres overlevelse og deres allerførste spæde kommunikation.

Børn fornemmer og spejler formentligt deres forældre via spejlneuroner i hjernen. På samme måde fornemmer og spejler forældre også deres børn. Det betyder også, at dit barn hjælpes lettere til ro, hvis det mærker, at du er i ro og god kontakt med dig selv.

Det kan være meget udfordrende at være i ro, når man selv er meget stresset over situationen.

Hold fokus på dig selv mens du trøster dit barn

Derfor er fokus hos forældre der anvender metoden, ikke blot på deres barn. Men også på at skabe ro hos dem selv, når deres barn har behov for støtte og trøst.
Forældrene der anvender metoden oplever, at børnene græder mindre, falder lettere til ro og sover bedre.

Det er ikke et mirakelmiddel eller et quick fix. Men det er en omsorgsfuld og kærlig vej at gå. En måde hvor du giver dit barn den bedste muligt støtte, mens det har det svært.

En vej som du vil opleve kommer til at give barnet mere ro.
Metoden skal bruges samtidig med at du læner dig op ad de gænge råd omkring refluks og silent refluks, som du kan læse længere oppe.

Du finder artiklen der beskriver den del af metoden du kan bruge på egen hånd her For mange forældre er det tilstrækkeligt, til at hjælpe deres barn.

Du kan også springe til det gratis minikursus lige her

Jeg håber inderligt at du får taget hul på at bruge metoden. At det også kommer til, at give dig og dit barn lidt mere ro og at dit barn snart vokser fra sine gener

Laura

roligt barn med kolik
Laura Kjær Jacobsen, Fertilitet & Familiedannelse

Laura Kjær Jacobsen, Fertilitet & Familiedannelse

Cand. pæd. i pædagogisk psykologi, jordemoder og samtaleterapeut

 

Hej og hjerteligt velkommen til Fertilitet & Familiedannelse.

Til dig der ikke kender mig, kan jeg sige, at jeg hjælper forældre til børn med refluks og forældre der kæmper med forskellige former for efterfødselsreaktioner – herunder fødselsdepression.

Jeg håber du finder hjælp her på siden gennem artikler, meditationer og Fertilitet & Familiedannelses podcast.

Overvejer du at komme i samtaleterapi hos mig (fysisk eller online), er du hjerteligt velkommen til, at booke en uforpligtende samtale med mig. Der er gratis. Jeg vil glæde mig til, at tale med dig og høre om din situation.

Samtaler kan være en uvurderlig hjælp

Samtaler med én der forstår dig og din situation "helt ind i knoglerne" kan være uvurderligt, når man kæmper, sådan som du gør lige nu.

Jeg tilbyder også online samtaler, hvilket fungerer godt, når man har svært ved at komme hjemmefra og kan have behov for at være der for sit barn imens.

Jeg er erfaren i hjælpe mennesker i din situation og har selv været mor til et barn der var meget uroligt.

Du er velkommen til at booke en gratis og uforpligtende samtale med mig. 

Under vores samtale vil jeg lytte til, hvordan du har det og du vil få mere klarhed over din situation og hvad du kan gøre, for at hjælpe og selv og dit barn.

Laura Kjær Jacobsen psykolog fertilitetsbehandling graviditet barnløshed efter fødsesldepression