Hvad betyder søvnunderskud, ensomhed og mangel på forudsigelighed for en efterfødselsreaktion

Har du det svært i forbindelse med, at du venter barn eller er blevet mor eller far, så kan det være godt at vide lidt om hvad blandt andet søvnen betyder for hvordan du har det. Det er nemlig et af de områder der har indflydelse på hvordan du har det. Og dermed også et af de steder du kan sætte ind og selv gøre noget. Læs om dette og to andre vigtigt områder i denne korte artikel.

Hvis du gerne vil læse mere om fødselsdepression, finder du en dybdegående artikel lige her.

Søvnens betydning 

Afbrudt søvn kan  være med til, at opretholde en efterfødselsreaktion eller fødselsdepression. Det kan det bla. fordi den manglende søvn betyder, at du ikke i samme grad har mulighed for at bearbejde de mange sanseindtryk du får og hele psykisk. Du vil kunne opleve, hvordan bare få nætters rimelig søvn, kan betyde at du får det bedre.

Dårlig søvn kan forværre din tilstand og betyde, at du har enormt svært ved, at falde i søvn selvom dit barn sover. Det er rigtig fint at sørge for at sove lidt i dagtid, men det er sammenhængende dyb søvn om natten, der kan gøre en betydende forskel. Derfor vil jeg opfordre dig og dine nærmeste til sammen, at kigge på hvilke muligheder der er for, at du får bedre rammer for at sove bedre.

Det er bestemt ikke altid enkelt, at skabe bedre søvnforhold. Men det er muligt at gøre noget også selvom du ammer. Fx ved at lade din kæreste lægge barnet til, amme i sengen, lade din kæreste skifte bleen om natten, eller selv skifte dit barns ble i sengen og skifte bleen så få gange om natten som muligt. Jo mindre aktiv du selv skal være, jo lettere kan det være at falde i dyb søvn igen.

 

 

Manglende forudsigelighed i dit liv

En anden faktor jeg oplever, kan være med til at vedligeholde en fødselsdepression eller en efterfødselsreaktion, er den store uforudsigelighed nogle mødre oplever med deres børn. Det kan fx være deres børn sover meget kort og afbrudt eller er urolige omkring madning eller amning.

Det kan være fordi det er fuldstændigt uforudsigeligt, hvad barnet kan være med til uden for hjemmet, uden at reagere med gråd og uro.

Og det kan være børn som græder meget og/eller virker til at have ondt uden forældrene er i stand til at hjælpe barnet

eller noget helt fjerde…

 

 

Uforudsigelighed påvirker din tilstand

Uforudsigelighed kan være en stressfaktor for dit nervesystem, som også bremser din heling. Her kan det selvfølgelig hjælpe en smule, at skabe åndehuller til dig som mor. Faste og planlagte pauser, hvor du ved at du selv kan bestemme hvad der skal ske.

Det er dog ikke altid enkelt. For mange mødre vil det kunne føles som en pause, hvis de ved deres barn har det godt, mens de ikke er sammen med barnet. På den måde kan det blive meget ambivalent for dig at tage imod pauser hvor andre tager over hvis ikke dit barn har det godt.

Her gælder det virkelig om at finde den bedste mulige balance og kigge på hvad der giver dig og dit barn mest overskud i den sidste ende. At være væk fra hinanden eller at være sammen. Der er ikke altid en god løsning på det.

Og vælger du at være væk, er det vigtigt du prøver at finde fred med, at du måske ikke mærker glæde ved den tid du har for dig selv.

 

 

Om ensomhed og isolation

Du kan du føle dig isoleret og ensom, også selv om du faktisk ikke orker andre mennesker og i høj grad trækker dig socialt. Ensomhed er en frygtelig følelse og skadeligt for dit mentale helbred. Det kan lige nu påvirke dig mere end du er klar over.

Forsøg at lukke de mennesker ind i dit liv, som rummer og støtter dig. Fortæl dem du har brug for, at de tager kontakten og at du har brug for at sige til når du er blevet fyldt op og har brug for ro. Jeres kontakt må ikke handle om at du skal opfylde deres behov.

Når vi mennesker kæmper med svære følelser, har vi en tendens til at have en forestilling om, at vi er en blandt få andre som oplever det vi gør. Det er en almindelig psykologisk mekanisme. Men netop det kan forøge din følelse af ensomhed og måske forværre og forlænge din fødselsdepression.

Jeg håber inderligt det du læser på siden her, giver dig en fornemmelse af, at andre mennesker, oplever nogle af de samme følelser som dig.

Men endnu bedre er det, at være en del af et fællesskab med andre der har det på samme måde. Gerne nogle du mødes med fysisk. Her kan gruppeterapi være en givende løsning.

Samværet med gruppen og den særlige forståelse du møder fra andre, kan skabe en følelse af, ikke at være alene med det du oplever og skabe ro i dit nervesystem.

 

Laura Kjær Jacobsen, Fertilitet & Familiedannelse

Laura Kjær Jacobsen, Fertilitet & Familiedannelse

Cand. pæd. i pædagogisk psykologi, jordemoder og samtaleterapeut

Hej og hjerteligt velkommen til Fertilitet & Familiedannelse.

Til dig der ikke kender mig, kan jeg sige, at jeg hjælper mænd og kvinder der oplever barnløshed, fertilitetsbehandling og graviditetstab helt tæt på og mennesker der har det svært mens de venter barn og efter de er blevet forældre. Du kan læse meget mere om hvad jeg kan hjælpe med i menuen ovenfor.

Jeg håber du finder hjælp her på siden gennem artikler, meditationer og Fertilitet & Familiedannelses podcast.

Overvejer du at komme i samtaleterapi hos mig (ogå online), er du hjerteligt velkommen til, at booke en uforpligtende samtale med mig.

Jeg vil glæde mig til at tale med dig og høre om din situation

 

Brug for hjælp og mere klarhed omkring din situation?

Kontakt mig for en gratis afklarende samtale  – online, telefon eller fysisk i klinikken

Under vores samtale vil jeg lytte til, hvordan du har det og hjælpe dig videre derfra, hvor du står lige nu.

Du vil få helt konkrete ting med fra vores samtale, som du med det samme kan bruge til, at afhjælpe den situation du står i.

Eller tag det gratis minikursus:

3 metoder der hjælper dig, der kæmper med en efterfødselsreaktion, fødselsdepression, eller på anden vis har det svært efter du er blevet forældre

 

Laura Kjær Jacobsen psykolog fertilitetsbehandling, barnløshed, graviditet, efterfødselsreaktion, kolik og refluks
Laura Kjær Jacobsen hjælper ved barnløshed, graivditet, efter fødseslreaktioner og fertilitetsbehandling

Her kan du også møde mig

Du er mere end velkommen til at sige hej via mine platforme på de sociale medier.

Eller følg Fertilitet & Familiedannelses podcast lige her.

 

 

Tilmeld dig mit nyhedsbrev

Tilmeld dig mit nyhedsbrev og få inspiration og psykologisk indsigt der kan skabe bevægelse i dit liv, mens du kæmper med at få et barn, er gravid eller når du bliver forælder.

Du får samtidig adgang til et super konkret og brugbart podcast afsnit, som kan medvirke til at flytte dig fra bekymringer og tankemylder, over i en følelse af tillid og ro.

Mange tak, du er nu tilmeldt mit nyhedsbrev.