Stress i graviditeten

 

Som gravid skal du passe på dig selv og undgå alvorlig stress

Hvis du er gravid og føler dig stresset, så er det vigtigt du forholder dig til det.

Tidligere har man tænkt, at børnene vi bærer ikke sanser hvordan moderen har det under graviditeten.

Men efterhånden viser forskning, at det påvirker børn, når deres mødre oplever massiv stress i graviditeten. Det kan både være arbejdsrelateret stress, stress i parforholdet, eller stress fordi vi fx er i sorg over at have mistet en vi holder af.

 

Giv slip på skylden

Det her er måske nyt for dig. Det er det for mange. Så hvis du læser med og tænker at du opdager det alt for sent og mærker en knude i maven over det – Så giv straks slip på den.

Du har ikke kunnet handle på det, før du er blevet ordentligt bevidst om det. Og det bliver du nu.

Det er også vigtigt, at du kigger på om det er noget du kan gøre noget ved. Du kan ikke tvinge dig selv til at have det godt hvis du fx er i dyb sorg. Du kan kun sørge for at tage hånd om dine følelser.

Du kan ikke tage mere ansvar for din situation, end du rent faktisk er i stand til. Hold fast i det, så du ikke begynder at bebrejde dig selv. Det gør det kun værre.

Det er naturligt at føle skyld eller et stort ansvar her – skylden skal du ikke tage på dig. Du kan ikke være skyldig i noget, du ikke var klar over.

Du kan kun handle på din viden fra nu af.

Det du kan gøre er, at begynder og forholde dig til  din stress og dine følelser og. På den måde hjælper du dig selv til, at få det bedre.

Det kan du læse lidt mere om neden for.

Er det farligt at være stresset, når man er gravid?

Nej det er ikke direkte farligt. Men det der kan ske er, at det kan påvirke hvilke gener dit bans krop slukker og tænder for og dermed udviklingen af dit barns psyke.

Hvad der helt præcist sker i dynamikken mellem dig og dit barn, er ikke til at sige. Vi kan aldrig vide om, eller hvordan præcist din situation kommer til, at påvirke dit barn.

Får du  fx et barn, der er meget uroligt, vil vi heller aldrig med sikkerhed kunne gå tilbage og sige, at det var på grund af den stress, du var igennem mens du bar dit barn.

Nedenfor kan du se en kort film, hvor jeg fortæller lidt om stress i graivditeten.

Stresset gravid. Skal du sygemeldes?

Hvis du er stresset kan det meget vel være det rigtige for dig,  at blive sygemeldt. Er du direkte stresset grundet dit arbejde, er det det eneste rigtige at gøre.

Det behøver ikke nødvendigvis være en fuld sygemelding. Men du skal have så meget ro at du får det markant bedre og ikke længere mærker dine stress symptomer jævnligt.

Er det svært at bede om en sygemelding?

Og ja det er tilladt at bede om om sygemelding. Det kan nemlig være rigtig svært hvis man sidder fast i en stress spiral. Her kan du godt have brug for et ekstrs skub. At nogen siger du SKAL gøre det.

Det er der vigtigt lige nu, er ikke om du bliver anerkendt som medarbejder, det er at du passer på dig selv og dit lille barn i livmoderen.

Gravid og stress i parforholdet eller andre relationer

Stress kan vise sig på alle områder af vores liv. Hvis du lever i et utrygt parforhold eller har andre relationer som er meget krævende for dig, skal du også passe på dig selv her.

Vi ved fra scaninger, at fostre reagerer på forældres skænderier med at trække sig fysisk sammen, allerede tidligt i graviditeten. Det peger på, at skænderrirer påvirker børnene negativt. Dermed kan gentagne højlydte konflikter, ligesom trusler, gaslighting og vold påvirke dit barn.

Derfor er det meget vigtigt, at i sammen søger hjælp til at løse de problemer i har i parforholdet, i stedet for at fortsætte som i plejer. Eller at du helt afgrænser dig fra mennesker som skader dig.

Det kan også være at et menneske tæt på dig, er alvorligt syg eller du mister en du holder meget af. I så fald er det så vigtigt du søger hjælp og samtaleterapi hos en du er meget tryg ved, så du får skabt et rum for dine følelser.

Det behøver ikke at være så dramatisk. Der kan også være relationer hvor du lægger alt for mange kræfter og at det stresser dig. Der kan være nogle mennesker du skal have sat nogle kærlige grænser over for.

 

Betyder det så at jeg altid skal holde mig glad og i balance?

Nej, det er slet ikke muligt. Det ved du selvfølgelig godt. Men det er vigtigt for mig at understrege.

Menneskelivet er nogle gange bare virkelig svært og udfordrende. Og indimllem står vi i nogle situationer, som er svære at kommme ud af. Det du kan gøre er, at optimere rammerne i dit liv for, at du har det godt.

Indimellem eller ofte, vil du igen mærke den stress du gerne vil væk fra. Ind imellem kommer vi til at træffe nogle valg der ikke gavner os. Og det er okay. Det er en del af livet og en del af det at være menneske.

Vær opmærksom på dig selv også efter fødslen

Det kan være en lille øget risiko for at du udvikler en fødsesldepression eller efterfødselsreaktion og det kan begynde alerede under graviditeten. Derofr skal du være opmærksom på at søge hjælp, hvis du tænker det kunne være tilfældet. 

Du kan læse meget mere om fødsesldepression her på familiedannelse.dk. Du skal blot have in mente, at de følelser og tegn der beskrives i artiklerne, sagtens kan gøre sig gældende for dig allerede nu under graviditen. 

 

Sådan kan jeg hjælpe dig der er gravid og stresset

Det er selvfølgelig ingen hemmelighed, at samtaler og terapi kan være en kæmpe hjælp til at du får det bedre hurtigt.

Når man er stressramt, i et usundt parforhold eller i sorg, er det ofte meget svært at flytte sig på egen hånd.

Nogle gange skal man have et kærligt skub til virkelig at er kende, det er i orden at man får en sygemelding, siger fra i ens relationer eller beder om mere ro omkring sig.

Fordi mange gravide er begyndt have viden om, at det faktisk har en betydning at de passer på sig selv – og at andre SKAL passe på dem, møder jeg jer også efterhånden ofte i min klinik.

Samtalerne er meget forløsende. Jeg kan se hvad det betyder for dem, at få et rum hvor der er plads til deres mange tanker og følelser. Jeg kan se hvordan det hjælper dem, når de får værktøjer til at reducere stressen og konkret støtte til at skabe de forandringer i deres liv, der gør at de får mere ro på.

De  får grundlagt evnen til at sætte nogle langt sundere grænser for dog selv og deres egen formåen. Dette er en gave, at tage med videre ind i forældreskabet – fordi de kommer til at give dem evne videre til deres barn – også efter de er blevet født.

Du er velkommen til at opleve hvad samtaleterapi kan gøre for dig i din situation. Du kan booke en uforpligtende og gratis samtale med mig nedenfor.

 

Er du i tvivl om du er stresset nok?

En helt almindelig ting, hvis du føler dig stresset er, at det er svært at vurdere objektivt, hvor slemt det står til.

Du er velkommen til at benytte dig af en uforpligtende samtale med mig, for at få klarhed over om, du er der, hvor du bør bør gøre noget – samt hvad der måske er det rette at gøre i din situation. Du kan booke samtalen nedenfor. Og det er virkelig uforpligtende – jeg vil gerne hjælpe dig.

Gratis samtale

Jeg tilbyder en gratis og uforpligtende samtale, hvor i kan fornemme om jeg er den rigtige til at hjælpe jer, inden vi begynder vores samarbejde.

Samtalen kan foregå i telefonen, fysisk eller i mit online samtalerum. Du kan kontakte mig på almindelig vis eller se ledige tider og selv booke online.

Her kan du lytte til en podcast episode, jeg har lavet med Henrik Dybvad Larsen, der er forfatter til bogen om Fostrets og Fødslens psykologi. Han er en af dem i Danmark, der ved mest om overførsel af stress fra mor til barn under graviditeten.

Laura Kjær Jacobsen, Fertilitet & Familiedannelse

Laura Kjær Jacobsen, Fertilitet & Familiedannelse

Cand. pæd. i pædagogisk psykologi, jordemoder og samtaleterapeut

 

Hej og hjerteligt velkommen til Fertilitet & Familiedannelse.

Til dig der ikke kender mig, kan jeg sige, at jeg hjælper mennesker der er i vanskelige livssituationer,  mens de kæmper for at blive forældre, er i fertilitetsbehandling, mens de venter barn eller når de har født og bliver forældre.

Jeg håber du finder hjælp her på siden gennem artikler, meditationer og Fertilitet & Familiedannelses podcast.

Overvejer du at komme i samtaleterapi hos mig (fysisk eller online), er du hjerteligt velkommen til, at booke en uforpligtende samtale med mig. Jeg vil glæde mig til at tale med dig og høre om din livssituation

 

Laura Kjær Jacobsen hjælper ved barnløshed, graivditet, efter fødseslreaktioner og fertilitetsbehandling

Her kan du også møde mig

Du er mere end velkommen til at sige hej via mine platforme på de sociale medier.

Eller følg Fertilitet & Familiedannelses podcast lige her.