Hvordan skaber du en tryg fødsel – efter et tidligere svært eller traumatisk fødselsforløb?

 

Det kan være du læser med her, fordi du skal føde, eller skal med til en fødsel igen, efter at have en svær eller traumatisk fødselserfaring med dig fra tidligere. I så fald er du på rette sted.

Indlægget her er også inspration til dig der bare gerne vil have en tryg fødsel.

En tryg fødselsoplevelse

Heldigvis er der meget man kan gøre for, at skabe rammerne for en tryg fødsel. En tryg fødselsoplevelse kan faktisk virke helende, når man har nogle dårlige erfaringer med sig. Og der er noget man kan gøre på egen hånd. Det er relativt simpelt – og alligevel kan det være svært at få taget hul på. Derfor har jeg skrevet denne ultrakorte guide, som kan hjælpe dig i gang med arbejdet mod en tryggere fødselsoplevelse næste gang.

Du skal stille dig selv spørgsmålet hvad ville gøre dig tryg?

Det kan være meget individuelt. Nedenfor kan du se en række eksempler på hvad der kan hjælpe andre, der også har haft en svær fødselsoplevelse, når de skal skabe øget tryghed under en den næste fødsel, som du kan lade dig inspirere af, ksirve ned og tage med til en samtale med din jordemoder.

 • At jordemoderen kigger mig i øjnene og lægger en rolig hånd på min skulder/arm når hun taler med mig.
 • Højt informationsniveau under fødslen.
 • At jordemoderen minder mig om, at vi er i gang med et andet fødselsforløb, end det tidligere.
 • At min partner bliver godt informeret undervejs, så jeg altid kan spørge ham eller hende også.
 • At jordemoderen er bevidst om, at det gamle forløb kan komme til at fylde for mig under denne fødsel og spørger ind til om hvordan jeg har det undervejs – om denne fødsel føles anderledes.
 • At jeg, hvis alt er fint og normalt, bliver mindet om det løbende undervejs.
 • At jeg må bede om en anden jordemoder, hvis kemien mellem den jeg har ikke er god.
 • At jeg føder og har veer i en anden kropslig stilling end sidste gang
 • At vi hører noget musik der beroliger mig, gør mig glad og holder mig i en anden stemning end den jeg oplevede sidst.
 • At vi arbejdet på at fastholde en anden stemning end sidst.
 • At min partner og jeg har talt fødslen og vores samarbejde så meget igennem som vi overhovedet kan
 • At min partner ved hvordan han/hun kan støtte mig og bede om tiltag eller særlig tilpasset omsorg fra jordemoderen/lægen, så jeg føler mig tryg undervejs
 • At vi arbejder på at skabe en hyggelig stemning på fødestuen. Fx med dæmpet belysning, hvis jordemoderen kan arbejde i dette.
 • At vi taler med jordemoderen i konsultationen om dette forinden – og hun/han skriver det i min journal, så min fødejordemoder kan læse det. Alternativt at vi laver en lille seddel, med som kan berolige mig, vi giver til jordemoderen når vi kommer ind til fødslen.
 • Vi har alle hver vores fødsels erfaring med os og det kan have en særlig betydning det netop du har oplevet. Derfor et det vigtigt, at du helt konkret overvejer, hvad der vil kunne gøre lige præcist dig tryg. Det kan være særlige ord eller sætninger eller berøring særlige steder på kroppen. Fx en fast støttende hånd på ryggen.

Jeg håber du får gjort dig nogle gode og brugbare tanker og får delt dem med din partner og din jordemoder. Det gør det meget letttere for dem, at støtte dig igennem fødslen – så du får en anden og meget tryg oplevelse når du føder.

Hvis du har brug for særlig fødselsforberedelse, eller mørker behov for at bearbejde en tidligere traumatisk fødselsoplevelse – så vil jeg formentligt kunne hjælpe dig – og du er velkommen til at kontakte mig

 

 

Laura Kjær Jacobsen, Fertilitet & Familiedannelse

Laura Kjær Jacobsen, Fertilitet & Familiedannelse

Cand. pæd. i pædagogisk psykologi, jordemoder og samtaleterapeut

 

Hej og hjerteligt velkommen til Fertilitet & Familiedannelse.

Til dig der ikke kender mig, kan jeg sige, at jeg hjælper mennesker der er i vanskelige livssituationer,  mens de kæmper for at blive forældre, er i fertilitetsbehandling, mens de venter barn eller når de har født og bliver forældre.

Jeg håber du finder hjælp her på siden gennem artikler, meditationer og Fertilitet & Familiedannelses podcast.

Overvejer du at komme i samtaleterapi hos mig (fysisk eller online), er du hjerteligt velkommen til, at booke en uforpligtende samtale med mig. Jeg vil glæde mig til at tale med dig og høre om din livssituation

 

Nogle gange kan et fødselstraume lede til en fødsesldepression. Derfor er her et link til en artikel om netip dette – neden for finder du en lille video hvor jeg fortæller om fødsesldepression.

Laura Kjær Jacobsen, Fertilitet & Familiedannelse

Laura Kjær Jacobsen, Fertilitet & Familiedannelse

Cand. pæd. i pædagogisk psykologi, jordemoder og samtaleterapeut

Hej og hjerteligt velkommen til Fertilitet & Familiedannelse.

Til dig der ikke kender mig, kan jeg sige, at jeg hjælper mænd og kvinder der oplever barnløshed, fertilitetsbehandling og graviditetstab helt tæt på og mennesker der har det svært, mens de venter barn og efter de er blevet forældre. Du kan læse meget mere om hvad jeg kan hjælpe med i menuen ovenfor.

Jeg håber du finder hjælp her på siden gennem artikler, meditationer og Fertilitet & Familiedannelses podcast.

Overvejer du at komme i samtaleterapi hos mig (også online), er du hjerteligt velkommen til, at booke en uforpligtende samtale med mig.

Jeg vil glæde mig til at tale med dig og høre om din situation.

 

Laura Kjær Jacobsen hjælper ved barnløshed, graivditet, efter fødseslreaktioner og fertilitetsbehandling

Her kan du også møde mig

Du er mere end velkommen til at sige hej via mine platforme på de sociale medier.

Eller følg Fertilitet & Familiedannelses podcast lige her.