Uplanlagt gravidtet & uønsket graviditet

At opdage man venter barn, uden det var planlagt, kan føles som alt fra glædeligt til et kæmpe chok.

Man kan være usikker på hvad man skal gøre. Og man kan opleve at være uenig med barnets/fostrets anden forældre om hvad man skal gøre. 

Nedenfor kan du læse lidt om de forskellige situation man kan være i og de følelser man kan have. Du kan også læse lidt om hvordan man kan forholde sig i de forskellige situationer og hvordan jeg kan hjælpe dig, med netop det du oplever.

Skal du beholde barnet?

Hvis du venter barn uden det var planlagt, er det naturligt hvis det føles som et chok,  og er svært at rumme. Måske har du det sådan, at du ikke føler det passer ind i dit liv. Eller klart mærker, at du ikke har lyst til et barn (mere) i dit liv. 

Det kan også være at du mærker du ønsker barnet, selvom det kommer som en overraskelsesbaby – og har behov for hjælp til at lande i en fremtid der ser anderledes ud, end du forventede. 

Måske har du valgt at få barnet, fordi det er det du ønsker. Men detbetyder ikke at det ikke er svært at forholde sig til.

Det er almindeligt, at det tager tid at vænne sig til noget så livsomvæltende som et barn, når det kommer uplanlagt. 

Måske har du/i opdaget det sent og ved derfor at du skal være  mor eller far inden så længe.

I det tilfælde kan samtaler hjælpe dig med, at indstille dig mentalt på den drejning dit liv tager. I samtaleterapien får alle følelser og tanker plads.

Det virker forløsende og beroligende, når der sker noget så stort i dit liv, som et barn der er på vej uden du ventede det.

Ligeledes får du i terapien de værktøjer du har brug for, for at komme så godt gennem denne overgang som muligt og dermed godt ind i dit forældreskab.

Har du svært ved at knytte dig til barnet

Det kan være meget svært at knytte sig til et barn, som kommer uplanlagt. Det er ikke underligt, fordi du slet ikke har været igennem den mentale forberedelse forud for graviditeten, der for mange betyder, at følelserne kan begynde at spire, når den lille er på vej.

Der kan være så mange andre tunge følelser. Og de kan godt “skygge” for at dine positive følelser for det barn du venter, begynder at spire.

Derfor er noget af det jeg ofte også hjælper med i den her situation, at skabe plads til, at du kan begynde at mærke følelser eller tilknytning til dit barn. Når de svære følelser får plads, er det nemlig ofte det, der sker. 

Overvejer du abort? Er du usikker? Er i uenige?

Er det endnu tidligt i graviditeten,  har du to veje at gå. Det ved du. Det kan være svært at overskue hvad der er det rette valg i din/jeres situation.  

Det kan være du overvejer en abort. At din kæreste ønsker i skal afslutte graviditeten. Eller omvendt at du ønsker en abort, men din kæreste ønsker barnet.

Både som mand og kvinde kan du føle, at du ikke har et reelt valg her, når i er uenige om hvad der skal ske. Det kan også være rigtig svært. 

Ikke mindst kan det være rigtigt svært, at skulle træffe det valg alene, hvis du som kvinde står med graviditeten på egen hånd. 

Her kan afklarende samtaler og egentlig terapi være en stor hjælp. Ligesom parsamtaler kan være meget hjælpsomt, når i har forskellige ønsker til hvad der skal ske. 

Jeg har ingen holdning til, hvad det rette er at gøre for dig/jer. Min opgave er, at hjælpe dig med at overskue konsekvenserne ved det du vælger – og det du ikke vælger. Sådan at det kommer til at stå mere klart for dig, hvad der føles som det bedste valg, i din situation.

Ligeledes er jeg der til at støtte dig følelsesmæssigt. Kommer i som par hjælper jeg jer også med at genopbygge tillid og nærhed, sådan at i kan komme videre sammen, selvom i er ueninge og den ene må give efter for den andens ønske. 

Til dig der venter barn, men har en mand/far til barnet der ønsker abort

Den her situation er både svær og meget smertefuld. Der er så mange dybe følelser på spil, hvis vi af hele vores hjerte mærker tilknytning og ønske om, at få et liv sammen med det barn vi venter. Det skal du tage alvorligt. Uønskede aborter følger ofte kvinder gennem hele deres liv. Vælger i at afslutte graviditeten, er det derfor vigtigt sorgen/smerten over det gives plads og bearbejdet. Det kan være en svær proces – en proces hvor jeg kan hjælpe dig nænsomt på vej.

Til dig der skal være far og ikke ønsker det

Det kan også være du skal være far og mærker at det udfordrer dig. Det kan være fordi moderen til dit barn blev gravid, uden i havde planlagt det, eller uden du ønskede det og at hun nu er så langt i graviditeten, at du ikke har noget reelt valg.

Det kan være du ikke har lyst til, at skulle være far lige nu og slet ikke føler dig parat til det.

Det kan være du føler dig vred, uden handlemuligheder og er frustreret over situationen. Det er helt naturligt, og stik i mod hvad mange tror, også almindeligt at have det sådan i din situation.

De tanker og følelser kan skabe en masse uro og konflikter – eller betyde du trækker dig ind i dig selv.  Men det er noget du kan arbejde dig ud af sammen med mig, hvis du har mod på at åbne op omkring det.

Ligeledes kan jeg hjælpe dig med at rumme det som kommer til at ske, sådan at du finder en god vej videre.

Til dig der skal være far og ønsker det

Det kan også være du er et helt andet sted. Nemlig der hvor du føler dig fuldstændig klar til at blive far (igen) også selvom barnet er en overraskelses baby. Så er det bare at tage imod denne lille ektra gave, som livet giver dig.

Hvis din kæreste ikke ønsker barnet og i vælger en abort, vil jeg virkelig opfordre dig til at sørge for, at få det bearbejdet gennem ordentligt, enten igennem terapi eller ved at tale om det med nogle du har tilllid til. For det er ikke andeledes hos dig fordi du er mand. Jeg oplever hvordan uønskede aborter kan trække spor hos mænd, på samme måde som det kan gøre hos kvinder. 

Uforpligtende samtale

Jeg tilbyder altid en gratis og uforpligtende samtale, hvor du kan fornemme om jeg er den rigtige til at hjælpe dig. Den er du hjerteligt velkommen til at benytte dig af.

Samtalen kan foregå i telefonen, fysisk eller i mit online samtalerum. Du kan kontakte mig på almindelig vis eller se ledige tider og selv booke online.

 

.

 

Laura Kjær Jacobsen, Fertilitet & Familiedannelse

Laura Kjær Jacobsen, Fertilitet & Familiedannelse

Cand. pæd. i pædagogisk psykologi, jordemoder og samtaleterapeut

 

Hej og hjerteligt velkommen til Fertilitet & Familiedannelse.

Til dig der ikke kender mig, kan jeg sige, at jeg hjælper mennesker der er i vanskelige livssituationer,  mens de kæmper for at blive forældre, er i fertilitetsbehandling, mens de venter barn eller når de har født og bliver forældre.

Jeg håber du finder hjælp her på siden gennem artikler, meditationer og Fertilitet & Familiedannelses podcast.

Overvejer du at komme i samtaleterapi hos mig (fysisk eller online), er du hjerteligt velkommen til, at booke en uforpligtende samtale med mig. Jeg vil glæde mig til at tale med dig og høre om din livssituation

 

Laura Kjær Jacobsen hjælper ved barnløshed, graivditet, efter fødseslreaktioner og fertilitetsbehandling

Her kan du også møde mig

Du er mere end velkommen til at sige hej via mine platforme på de sociale medier.

Eller følg Fertilitet & Familiedannelses podcast lige her.